„Conflictul încă nu s-a terminat" în Siria, în pofida înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a avertizat marţi Geir Pedersen, emisarul special al ONU, în timp ce primul avion după căderea regimului Assad, a decolat miercuri de pe aeroportul din Damasc. De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU a cerut ca procesul politic din Siria să fie unul „incluziv" şi „condus de sirieni". În același timp, Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a plecat marţi la Cairo pentru discuţii privind o încetare a focului în Gaza.
Totodată, crește riscul nuclear din partea Iranului, acuzat că îşi creşte stocul său de uraniu puternic îmbogăţit la „niveluri fără precedent".
UPDATE Uniunea Europeană ar putea lua în calcul ridicarea anumitor sancţiuni economice impuse Siriei, pentru a facilita reconstrucţia acestei ţări, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit DPA, citat de Agerpres. În faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, şefa executivului comunitar a spus că UE intenţionează să sprijine reconstrucţia Siriei dacă noua conducere a ţării îşi respectă promisiunile asumate. „Noua conducere de la Damasc trebuie să demonstreze că vorbele sunt transpuse în fapte'', iar în acest caz UE ar trebui să-şi reconsidere sancţiunile economice impuse Siriei, a spus Von der Leyen.
UPDATE Deputaţii ruşi au adoptat luni o lege care le permite autorităţilor să-i retragă pe talibani de pe lista organizaţiilor interzise în Rusia, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin anunţă că vrea o consolidare a cooperării cu Afganistanul, din cauza izolării pe scena internaţională, relatează AFP, citat de News.ro. Potrivit acestui proiect de lege, „interzicerea” unei organizaţii pe teritoriul rus va putea fi „suspendată temporar” printr-o hotărâre judecătorească, în cazul unor „probe reale” care să arate că gruparea respectivă „a încetat să desfăşoare activităţi de propagandă, apologie şi susţinere a terorismului”.
UPDATE Un prim avion, după căderea regimului Assad pe 8 decembrie, a decolat miercuri de pe aeroportul din Damasc, în direcţia Alep, în nordul Siriei, de unde a început ofensiva coaliţiei care a preluat puterea în această ţară, informează AFP, citat de Agerpres. Patruzeci şi trei de persoane, printre care jurnalişti şi personal administrativ, se aflau la bordul acestui Airbus al companiei Syrian Air, potrivit unor jurnalişti ai AFP.
UPDATE Preşedintele moderat Massoud Pezeshkian a decis, împreună cu Consiliului Naţional de Securitate iranian să nu promulge o lege privind „promovarea culturii castităţii şi hijabului, scriu BBC şi RFI, citate de Le Figaro, transmite News.ro. Massoud Pezeshkian a anunţat înaintea datei oficiale a promulgătii că nu poate să aplice această lege pe care o consideră „ambiguă” şi care riscă, în opinia sa, să provoace numeroase tensiuni în societate.
UPDATE „Conflictul încă nu s-a terminat" în Siria, în pofida înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a avertizat marţi Geir Pedersen, emisarul special al ONU în această ţară devastată de 13 ani de război civil, referindu-se la ciocniri în nordul ţării între forţele pro-kurde şi grupările pro-turce, relatează AFP, citat de Agerpres. „Au existat confruntări importante în ultimele două săptămâni, înainte de a se negocia o încetare a focului", a declarat, din Siria, Geir Pedersen, în Consiliului de Securitate al ONU.
UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi într-un comunicat ca procesul politic din Siria să fie unul „incluziv" şi „condus de sirieni", la aproape zece zile după căderea lui Bashar al-Assad de la putere, a consemnat AFP, citat de Agerpres. Membrii Consiliului - inclusiv Rusia, susţinătorul istoric al lui Assad, şi Statele Unite ale Americii - au subliniat de asemenea necesitatea ca Siria şi vecinii săi să se „abţină de la orice acţiune sau amestec care ar putea submina siguranţa celuilalt", se mai arată în comunicat.
UPDATE Autorităţile iraniene au executat miercuri un bărbat condamnat pentru agresarea a aproape 60 de femei în Teheran, potrivit agenţiei oficiale a Autorităţii Judiciare, relatează AFP și Agerpres, citate de Digi24. Acuzatul, pe nume Rastgooi Kandolaj, „a rănit 59 de femei şi fete cu o unealtă ascuţită şi a răspândit teroarea în Teheran", a transmis Mizan, adăugând că unele dintre atacuri datează din 2018. Iranul este ţara care efectuează cel mai mare număr de execuţii pe an după China, conform organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International.
UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a plecat marţi la Cairo pentru discuţii privind o încetare a focului în Gaza, au declarat pentru Reuters surse informate cu privire la întâlnirile din capitala egipteană, transmite News.ro. Sursele au declarat că un acord de încetare a focului în Gaza este de aşteptat să fie semnat în zilele următoare.
UPDATE Regatul Unit, Franţa şi Germania au acuzat Iranul că îşi creşte stocul său de uraniu puternic îmbogăţit la „niveluri fără precedent", fără „nicio justificare civilă credibilă", informează miercuri AFP, citat de Agerpres. Într-un comunicat emis înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra programului nuclear al Teheranului, cele trei ţări au estimat de asemenea că Iranul trebuie „să-şi inverseze esaladarea nucleară".
UPDATE Fanii fotbalului din întreaga lume nu vor putea bea bere în tribune la Cupa Mondială din 2034, care va avea loc în Arabia Saudită, potrivit The Guardian, citat de News.ro. Deţinerea sau consumul de alcool în Arabia Saudită se pedepseşte cu amenzi, închisoare şi chiar expulzarea din ţară pentru străini.