Aproape toate ţările NATO se află în război cu Rusia, iar Moscova este gata pentru negocieri de pace cu Ucraina, dar numai în condițiile care ar fi fost discutate anterior de cele două părți, la Istanbul. Sunt declarațiile făcute de Vladimir Putin în cadrul tradiționalei conferințe de presă anuale la care liderul de la Kremlin i-a propus Alianței Nord-Atlantice un experiment. Acesta i-a sugerat occidentului să-și testeze sistemele de apărare antiaeriană împotriva noii rachete supersonice rusești, Oreșnik pe care a numit-o o armă modernă.
„Să ne propună nouă, iar ei să le propună celor din Occident şi SUA, care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşoare un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI. Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?''
Putin a lăudat noua rachetă hipersonică rusă Oreşnik, care poate avea o rază de acţiune de 5.500 de km, şi a spus că nimeni nu o poarte doborî fâcând trimitere la scutul antirachetă din Polonia. Mai mult, președintele rus afirmă că toate țările membre NATO, ar fi în război cu Rusia. Liderul de la Kremlin s-a contrazis atunci când a declarat că este gata de negocieri cu Kievul în vederea încheierii unui acord de pace fără precondiții.
„Suntem gata să ducem un dialog fără precondiții, dar în baza la ceea ce ne-am înțeles, am repetat asta deja de 100 de ori, în timpul convorbirilor din Istanbul de la sfârșitul anului 2022”.
Acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi categoric opoziţia.
Tot în cadrul conferinței, Putin a recunoscut că asasinarea generalului Igor Kirillov, comandantul trupelor de apărare radiologică, chimică şi biologică ale forţelor armate ruse, este rezultatul unui eşec al serviciilor secrete ruse, acuzând Ucraina de terorism. Conferinţa anuală a lui Putin a durat 4 ore şi 27 de minute, mai multe decât anul trecut, dar nu a bătut totuşi recordul stabilit în 2020, când evenimentul s-a întins pe 4 ore şi 30 de minute.