Între timp situația din sectorul energetic este în continuare... în beznă. Șeful de la MoldovaGaz susține că a trimis mai multe solicitări Gazpromului de a livra gaz regiunii transnistrene prin rețeau trans-balcanică, însă nu a primit un răspuns. Pe de altă parte, Vadim Ceban spune că a înștiințat și Tiraspolul despre disponibilitatea de a cumpăra gaz de la bursă, care însă va trebui achitat. Însă și autoritățile separatiste, deocamdată, tac. Vadim Ceban afirmă că situația va fi clară în ultimile zile ale anului, însă autoritățile iau în calcul toate scenarile, înclusiv cel mai rău.
Șeful de la Moldova Gaz susține că a trimis mai multe solicitări GAZpromului de a livra gaz prin rețeaua trans-balcanică, însă, deocamdată, nu a primit vreun răspuns. Tace mâlc și Tiraspolul. Deși Vadim Ceban spune că a înștiințat autoritățile separatise despre disponibilitatea de a le cumpăra gaz de la bursă, însă până acum malul stâng nu s-a arătat cointeresat. Mai ales că, prețul ar urma să fie mult mai mare.
,,Noi ne pregătim pentru diferite scenarii, inclusiv scenariul cel mai prost, când trebuie să gestionăm o criză de gestionare a gazelor în regiunea transnistreană Noi am explicat cum au loc tranzacțiile la bursa română de mărfuri cât costă gazele, cât urmează să plătească, procedural tehnic nu vor fi plătite pur si simplu aceste volume de gaz trebuie să fie plătite. Și partea transnistreană ce spune, deocamdată nimic nu spun''.
Vadim Ceban afirmă că săptămâna aceasta o mie de metri cubi de gaz la bursă costa aproximativ 570-580 de euro, iar stocurile deja cumpărate pentru malul drept nu vor fi folosite și pentru malul stâng. Astfel, pentru Tiraspol ar urma să fie făcute noi achiziții. Problema a apărut, după ce Kievul a hotărât să nu mai permită tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul său. Fără cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze, regiunea transnitreană rămâne fără căldură și fără lumină în plină iarnă, inplicit malul drept va fi lipsit de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan.