Crăciunul este în primul rând despre Dumnezeu și credință. Asta ne-au spus astăzi moldovenii care marchează Nașterea Domnului pe stil nou. De dimineață, aceștia au mers la slujbă, unde s-au rugat pentru pace și sănătate și au cântat colinzi. La finalul ceremoniei, și-a făcut apariția Moș Crăciun care le-a împărțit cadouri celor mici.
După colindul copiilor, de la mic la mare, toți l-au chemat pe Moș Crăciun. Acesta le-a împărțit cadouri tuturor picilor care au stat cuminți la slujbă.
Apoi, enoriașii au fost colindați de un mic ansamblu, format din membrii unei familii.
„Le-am cules și noi din anii precedenți. Așa câte una, câte una. Am cules ceea ce nu se cântă. Soțul meu e compozitor și le-a mai aranjat așa cum am crezut noi”.
„Este foarte plăcut că lumea te ascultă, te privește și e fericită”.
„Noi vrem să păstrăm tradițiile. Să transmitem generației tinere tradițiile noastre”.
Enoriașii ne-au spus ca sărbătoarea Crăciunului este despre credință și Dumnezeu, și mai apoi despre mese și distracții.
„Sărbătorim alături de cei dragi pentru că este Nașterea Domnului. Vrem copiii să învețe tradițiile, să știe ce semnifică această sărbătoare. Cântăm colinde, stăm împreună la masă și ne bucurăm”.
„O sărbătoare luminată, cu bucurie și cu smerenie”.
„Noi venim din străinătate și suntem aici provizoriu, dar nu vrem să ratăm Crăciunul. Pentru noi e o sărbătoare foarte importantă. Acum suntem în oraș, iar după aceea mergem la sate”.
Iar cei în etate ne-au povestit cum era Crăciunul în copilăria lor și ne-au spus ce tradiții păstrează și acum.
„- Tot postul îl postim, în ajun ținem un post aspru. - Multe colinzi știu. Mai ales din sat. Sculați, sculați boieri mari și sculați și slugile. -Deschideți porțile că vă vin colindători, seara pe la cântători”.
„- Eu fac niște cadouri bune ca ei să-și cumpere și mai bune. Mă rog, e simbolic. - Dar pentru dumneavoastră ce cadou contează?- Pentru sănătatea e cel mai mare cadou care mi-l dă Dumnezeu. Îmi vine nepoțica cu ginerele de la Bruxelles. Asta e mare bucurie”.
„- Era ninsoare, era omăt, era frumos. Acuma s-au schimbat timpurile. - Ce tradiții vă mai amintiți?- Când eram copii mergeam cu colindatul. Acum a trecut vremea”.
Pe stil vechi, Nașterea Domnului va fi sărbătorită pe 7 ianuarie, așa că astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni. El vindecă bolnavii, împlinește dorințe și îi ajută pe cei nevoiași.