Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Republica Moldova a îndeplinit pe deplin cerințele hotărârii emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în dosarul Filat vs. Moldova. Decizia a fost luată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care a decis încetarea supravegherii executării hotărârilor CtEDO pe acest caz.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, decizia fost luată în urma constatării că autoritățile moldovene au implementat toate măsurile necesare pentru a respecta hotărârile CEDO, inclusiv cele ce țin de plata satisfacției echitabile și alte măsuri relevante la nivel național.
„Republica Moldova a realizat toate măsurile necesare pentru a executa hotărârile/deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) în cauzele: Filat v. Republica Moldova (hotărârea nr. 72114/17 din 31 ianuarie 2023). În rezultat, CM a decis încetarea supravegherii”, se arată în comunicat.
Cauza Filat, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 31 ianuarie 2023, a vizat încălcarea dreptului la un proces echitabil al fostului prim-ministru Vladimir Filat, în special din cauza lipsei audierilor publice în procesul său penal. Cu toate că acesta a cerut revizuirea dosarului la Curtea Supremă de Justiție, instanța a respins cererea, apreciind că neregulile constatate nu influențează soluția finală.
„Curtea a constatat că instanțele naționale nu au oferit motive concrete pentru ședințele închise și nu au justificat necesitatea confidențialității probelor. În urma acestei hotărâri, reclamantul a solicitat revizuirea cauzei sale la Curtea Supremă de Justiție, care însă a respins cererea pe 16 decembrie 2024, concluzionând că încălcarea constatată nu afectează validitatea soluției finale pronunțate de instanțele naționale”, au explicat autoritățile europene.
Guvernul Republicii Moldova a transmis un raport de acțiuni în aprilie 2025, prin care a demonstrat că atât măsurile individuale, cât și cele generale au fost îndeplinite. Având în vedere caracterul izolat al încălcărilor și progresele realizate, Comitetul de Miniștri a acceptat argumentele autorităților și a decis închiderea procedurii de monitorizare.
TV8.md reamintește că după șapte ani de examinare, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, CEDO a constatat violarea drepturilor fostului premier, Vlad Filat, la un proces de judecată echitabil, iar statul trebuia să-i achite și un prejudiciu moral de 7500 de euro.
Ulterior, Vlad Filat, a depus în 2023 o cerere de revizuire a procesului său de judecată la Curtea Supremă de Justiție. Acțiunea parvenea în urma hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Republica Moldova pentru judecarea și condamnarea lui Filat în lipsa unui proces de judecată echitabil.
Vlad Filat a fost șeful Cabinetului de Miniștri în perioada 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele partidului Liberal Democrat. În 2015, acestuia i s-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind imediat reținut, pentru corupere pasivă și trafic de influență.
Câteva luni mai târziu, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei, fostul prim-ministru nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.
© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.