Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, oferta pentru Trump și scuzele lui Lukașenko. Când ar putea fi alegeri

Ucraina confirmă: Tranzitul gazului rusesc către Europa va fi oprit din 1 ianuarie 2025

missing
31 decembrie 2024, ora 21:28

Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată din 1 ianuarie 2025, a confirmat operatorul reţelei de conducte. Astfel va fi pus punct acordului de tranzit al gazului rusesc, încheiat în 2019 de Ucraina cu compania rusă Gazprom.

Potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului ucrainean GTSOU, pentru 1 ianuarie 2025, volumul de gaz rusesc ce urma să fie transportat va fi zero. Această măsură va adânci pierderile economice pentru Ucraina, care va pierde anual aproximativ 800 de milioane de dolari din taxele de tranzit, în timp ce Gazprom va suferi pierderi de vânzări estimate la 5 miliarde de dolari. 

Decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a nu prelungi contractul cu Gazprom a fost susținută și de Comisia Europeană, care le-a recomandat țărilor afectate, precum Moldova, Ungaria, Slovacia și Austria, să caute surse alternative de aprovizionare, deși acest lucru ar presupune costuri suplimentare.

După invazia Rusiei în Ucraina și sabotajul conductelor Nord Stream, Uniunea Europeană a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze rusești, acestea fiind înlocuite parțial de gaze naturale lichefiate (GNL), majoritatea din Statele Unite. GNL-ul, transportat pe nave, este însă mai scump decât gazul rusesc transportat prin conductele existente.

În prezent, Rusia livrează gaz prin două rute: rețeaua ucraineană și gazoductul TurkStream, inclusiv extensia Balkan Stream. Tranzitul de gaze prin Ucraina a scăzut semnificativ, ajungând în 2023 la doar 14,65 miliarde de metri cubi, aproape jumătate din volumul din 2021.

Măsura afectează în mod special Slovacia și Ungaria, care sunt foarte dependente de gazul rusesc și se confruntă cu dificultăți majore în găsirea unor alternative rapide. Premierul slovac Robert Fico a amenințat cu oprirea furnizării de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta oprește tranzitul de gaze. În ciuda discuțiilor, nu s-a ajuns la o soluție clară, fiind avansate opțiuni precum livrarea de gaz azer în locul celui rusesc.

În acest timp, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic, întrucât centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, nu se va mai putea aproviziona. Gazprom a anunțat acum câteva zile că nu va mai livra gaze spre Moldova, invocând o pretinsă datorie de 700 de milioane de dolari.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
Scholz neagă zvonurile privind o posibilă întâlnire cu Putin
Scholz neagă zvonurile privind o posibilă întâlnire cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, oferta pentru Trump și scuzele lui Lukașenko. Când ar putea fi alegeri

06 ianuarie 2025, ora 10:09

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dorește să se întâlnească cu viitorul președinte american, Donald Trump, pentru a conveni asupra unui plan de pace înainte de orice negocieri cu Vladimir Putin. Președintele ucrainean a afirmat, de asemenea, că este „foarte important ca Europa să aibă o voce” în discuții. 

Mai mult, Zelenski i-a spus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că Ucraina vrea să cumpere arme americane în detrimentul celor 300 de miliarde de dolari în active ruseşti înghețate. Între timp, forțele armate ucrainene au început duminică o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, într-o aparentă încercare de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă înainte de revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit The Guardian.

UPDATE Transnistria, regiunea separatistă cu o populație estimată la 450.000 de oameni, încă așteaptă gazul rusesc și refuză gazul gratuit oferit de Republica Moldova. Acest lucru are loc în contextul în care locuitorii au rămas fără căldură și fără apă caldă.

UPDATE Pozițiile armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, unde desfășoară o ofensivă din vara anului trecut, vor fi „importante” în orice negocieri de pace între Kiev și Moscova, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken. „Poziția lor în Kursk este importantă, pentru că este cu siguranță un element care trebuie luat în considerare în orice negocieri care ar putea avea loc în cursul anului viitor”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Seul, prima etapă a unui turneu de adio care va continua cu opriri în Japonia, Franța și Italia. Aceste declarații vin în contextul în care Moscova a afirmat duminică că respinge o nouă ofensivă ucraineană în această regiune de frontieră, unde forțele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătrați, potrivit AFP, citat de HotNews.

UPDATE Administrația Joe Biden intenționează să impună și mai multe sancțiuni Moscovei, vizând veniturile sale din petrol prin acțiuni împotriva navelor care transportă țiței rusesc, au declarat pentru Reuters două surse la curent cu această chestiune, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că alegerile în Ucraina sunt posibile doar după încheierea războiului sau dacă se vor face schimbări în legislaţia privind organizarea scrutinului, scrie Mediafax. Într-un interviu acordat podcasterului american Lex Fridman, Zelenski a subliniat faptul că alegerile nu se pot organiza în timp ce legea marţială se află în vigoare, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE La scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Rusiei, dictatorul belarus Alexander Lukașenko și-a cerut scuze președintelui Volodimir Zelenski pentru implicarea țării sale în război. Conform Kyiv Independent, Zelenski a dezvăluit acestea într-un interviu cu podcasterul american Lex Fridman, publicat pe 5 ianuarie. „La câteva zile după război, am vorbit cu Lukașenko la telefon, iar el și-a cerut scuze… a spus: „Nu am fost eu, rachetele au fost lansate de pe teritoriul meu, iar Putin a fost cel care le-a lansat’. Acestea sunt cuvintele sale, am martori”, a declarat Zelenski în amplul său interviu. „‘Și îmi cer scuze’, a spus el. ‘Dar credeți-mă’ – asta mi-a spus – ‘Volodya, acesta nu sunt eu. Eu nu sunt la conducere’”, a adăugat Zelenski. În replică, Zelenski a declarat că l-a numit pe Lukașenko „un criminal”, întrebând de ce Lukașenko a permis Rusiei să lanseze rachete spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu apărut duminică că vrea să se întâlnească cu viitorul lider american, Donald Trump, pentru a conveni asupra unui plan de pace înainte de orice negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează France 24. „Mai întâi cu Trump, să ajungem la o înțelegere asupra modului în care punem capăt războiului, în care îl oprim pe Putin”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu de trei ore cu podcasterul american Lex Fridman, afirmând, de asemenea, că este „foarte important ca Europa să aibă o voce" în discuții. „Eu şi Donald Trump vom ajunge la un acord şi sunt sigur că va putea oferi garanții de securitate puternice cu Europa, iar apoi vom putea vorbi cu ruşii”, a subliniat el, în interviului dat la Kiev, la sfârşitul lui decembrie. Preşedintele ucrainean a repetat că se aşteaptă ca Donald Trump să poată pună capăt războiului. „Noi și Trump suntem pe primul loc, iar Europa va sprijini poziția Ucrainei”, a mai spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1046: Atac cu drone și civili morți la Kiev. Zelenski: Pierderi grele pentru Rusia și Coreea de Nord
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.