Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată din 1 ianuarie 2025, a confirmat operatorul reţelei de conducte. Astfel va fi pus punct acordului de tranzit al gazului rusesc, încheiat în 2019 de Ucraina cu compania rusă Gazprom.
Potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului ucrainean GTSOU, pentru 1 ianuarie 2025, volumul de gaz rusesc ce urma să fie transportat va fi zero. Această măsură va adânci pierderile economice pentru Ucraina, care va pierde anual aproximativ 800 de milioane de dolari din taxele de tranzit, în timp ce Gazprom va suferi pierderi de vânzări estimate la 5 miliarde de dolari.
Decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a nu prelungi contractul cu Gazprom a fost susținută și de Comisia Europeană, care le-a recomandat țărilor afectate, precum Moldova, Ungaria, Slovacia și Austria, să caute surse alternative de aprovizionare, deși acest lucru ar presupune costuri suplimentare.
După invazia Rusiei în Ucraina și sabotajul conductelor Nord Stream, Uniunea Europeană a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze rusești, acestea fiind înlocuite parțial de gaze naturale lichefiate (GNL), majoritatea din Statele Unite. GNL-ul, transportat pe nave, este însă mai scump decât gazul rusesc transportat prin conductele existente.
În prezent, Rusia livrează gaz prin două rute: rețeaua ucraineană și gazoductul TurkStream, inclusiv extensia Balkan Stream. Tranzitul de gaze prin Ucraina a scăzut semnificativ, ajungând în 2023 la doar 14,65 miliarde de metri cubi, aproape jumătate din volumul din 2021.
Măsura afectează în mod special Slovacia și Ungaria, care sunt foarte dependente de gazul rusesc și se confruntă cu dificultăți majore în găsirea unor alternative rapide. Premierul slovac Robert Fico a amenințat cu oprirea furnizării de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta oprește tranzitul de gaze. În ciuda discuțiilor, nu s-a ajuns la o soluție clară, fiind avansate opțiuni precum livrarea de gaz azer în locul celui rusesc.
În acest timp, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic, întrucât centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, nu se va mai putea aproviziona. Gazprom a anunțat acum câteva zile că nu va mai livra gaze spre Moldova, invocând o pretinsă datorie de 700 de milioane de dolari.