Democrația și libertatea din Republica Moldova sunt de mult timp amenințate de trădători și oligarhi, care și-ar vinde concetățenii fără rușine, dar încercările de a destabiliza ordinea în țară nu vor conteni, ci se vor intensifica cu cât mai mult vom avansa spre UE și ne vom îndepărta de trecut. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul discursului la Timișoara, unde a fost premiată pentru promovarea valorilor europene. Totodată, șefa statului a subliniat că în 2024, când jumătate din populația lumii va participa la alegeri, este important ca „fiecare cetățean să devină un erou” și să nu lase răul să acapareze tot mai mult lumea liberă.
„Locul oamenilor care aleg libertatea este alături de statele și popoarele lumii libere, nu în vreo zonă gri, sub umbra amenințărilor permanente la adresa suveranității și independenței. Știm cu toții că în Republica Moldova aceste amenințări - fie directe, fie prin intermediul trădătorilor, oligarhilor dispuși să-și vândă concetățenii fără rușine - nu vor conteni, dimpotrivă, se vor intensifica pe măsură ce noi ne vom rupe de legăturile păguboase ale trecutului. Dar noi nu ne temem și nu ne vom abate de la drumul nostru”, a spus Maia Sandu.
Președinta a accentuat că deși nu s-a tras înspre Moldova cu arme și cu rachete, suntem supuși unor „lovituri din cele mai perfide”, precum„violarea spațiului aerian, tentative de a genera tensiuni sociale, atacuri cibernetice și răspândirea de informații false, încercarea de a frauda, la scară largă, alegerile locale, în toamna anului trecut”.
„Populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante - dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții. Grupări corupte, cum vedem în Moldova, finanțate din bani murdari, din bani de la Kremlin, vor să răstoarne ordinea constituțională, să submineze statul și democrația. Politicieni deghizați cu masca valorilor europene, dar gata, când va fi momentul, să vândă libertatea, interesul național și să ducă Republica Moldova într-o zonă gri, a fărădelegii, corupției, unde Rusia poate să-și impună cu ușurință interesele. Propaganda fără margini și fără urmă de bun simț care, din păcate, reușește să slăbească coeziunea socială, solidaritatea între oameni și națiuni. Toate aceste lucruri sunt un pericol real și foarte aproape și nu vizează doar Republica Moldova”, a continuat Sandu.
Potrivit șefei statului, Republica Moldova a rezistat în fața amenințărilor, datorită obiectivului strategic de a deveni stat membru, cu drepturi depline, al Uniunii Europene. Totodată, Maia Sandu a subliniat că libertatea noastră va fi în siguranță doar atunci când vom face parte din UE.
„Știm foarte bine că drumul de la aspirație la realitate nu este unul ușor. Și de aceea ne însuflețește gândul că știm că avem alături de noi, pe această cale, prieteni și parteneri de nădejde, care ne vor ajuta să trecem mai ușor peste orice obstacole.
Extinderea Uniunii Europene către Est - în 2004, 2007 și 2013 - a reprezentat o reparație istorică la scară largă. Chiar dacă, la scara istoriei, intervalul de timp ce a decurs de atunci nu este prea lung, se fac deja auzite voci ale unor oameni care par să fi uitat că democrația, libertatea sau bunăstarea consolidate nu sunt un dat, ci reprezintă, nemijlocit, rezultatul apartenenței la Uniunea Europeană, respectiv al procesului de aderare. Este suficient să ne uităm la dificultățile cu care ne confruntăm noi în Republica Moldova pentru a vedea cât de dificil este ca un stat din regiunea noastră să răzbată aflându-se în afara Uniunii Europene. De aceea, această reparație de care vorbeam nu va fi niciodată completă dacă state precum Republica Moldova sau Ucraina vor rămâne în afara spațiului comunitar”, a declarat președinta.
Sandu a adăugat că în ultimii ani am reușit să scăpăm de dependența de gazul rusesc, am reorientat exporturile noastre către noi piețe, construim și reparăm drumuri și poduri care ne leagă de România, de Uniunea Europeană. Astfel, Republica Moldova nu mai este la cheremul Kremlinului, ci își decide singură soarta și pășește hotărât pe calea integrării europene. Acest fapt a fost recunoscut de statele membre ale Uniunii Europene, atunci când, în decembrie anul trecut, au decis că Republica Moldova, alături de Ucraina, merită să deschidă negocierile de aderare la UE.
Președinta a mai spus, în discursul său la Timișoara, că în următoarea perioadă, jumătate din populația planetei va participa la alegeri și că e important să optăm pentru „bun simț, curaj, omenie, cinste, adevăr, libertate și pace”.
„Anul 2024 este anul democrației în întreaga lume. Iar democrația nu este un cuvânt abstract, este principiul datorită căruia oamenii pot spune ce gândesc, își pot crește copiii cum consideră corect, au oportunitatea de a-și construi fericirea, au șansa de a obține bunăstare. Regimurile autoritare nu pot oferi aceste lucruri. Și de noi toți depinde ce vom alege în anul 2024.
Vor fi alegeri la Chișinău, la București, la Washington, se va alege Parlamentul European. De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru următoarele decenii și nu cred că sunt cuvinte mari. Și este cazul să ne întrebăm - și politicienii, și cetățenii - în ce lume vrem să trăim? Teoria „politica nu mă afectează” este greșită, pentru că de oamenii pe care îi alegem depinde cum trăim noi și cum vor trăi copiii noștri. Alegem conducători care mint doar pentru că spun ce vrem să auzim? Care ne promit soluții ușoare pentru probleme complicate? Nu poți construi nimic, cu atât mai mult un stat, prin minciună.
De multe ori în istorie, pentru ca binele să triumfe a fost nevoie de eroi. În perioada care urmează, va fi nevoie ca fiecare cetățean să devină un erou. Când stai deoparte, răul se răspândește. Și vedem azi cum răul riscă să acapareze tot mai mult din lumea liberă. Războiul de agresiune al Rusiei nu doar că a curmat - și continuă să curme - vieți și destine, ci reprezintă o amenințare reală, brutală și imediată la adresa valorilor și principiilor care au stat la baza construcției proiectului european”, a punctat șefa statului.
Discursul a fost susținut de Maia Sandu, în România, acolo unde, pe 13 ianuarie, a fost decorată cu premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro. La ceremonia de decernare, șefa statului a subliniat că distincția nu este atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care moldovenii își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație. Distincția onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.