Riscurile ca în Republica să apară destabilizări înaintea alegerilor prezidențiale programate să aibă loc în toamnă sunt extrem de mari. În prezent, Federația Rusă este cea care încearcă să împiedice ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. Opiniile au fost exprimate de politologul Vladimir Socor în ediția de miercuri, 13 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Potrivit lui Socor, astăzi Rusia duce o campanie fără precedent de destabilizare a situației în Republica Moldova, folosind în acest sens diverse grupări aflate sub controlul Kremlinului.
Federația Rusă are un scop, susține Vladimir Socor, acela de a preveni apropierea țării noastre de UE și de a o transforma într-un candidat neatractiv pentru UE. Socor consideră că o astfel de campanie atât de versatilă de destabilizare a Republicii Moldova poate fi observată pentru prima dată în 30 de ani.
„Rusia este nemulțumită de guvernul pro-european al Moldovei. Ea este îngrijorată și de derusificarea treptată care are loc în țară, dar într-un ritm mai lent decât în Ucraina vecină. De asemenea, Rusia se teme că va pierde pentru totdeauna Moldova din sfera sa de influență. De aceea, Kremlinul face eforturi disperate pentru a inversa tendințele existente în Republica Moldova”, a subliniat Vladimir Socor.
La începutul lunii martie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestor acțiuni este „să compromită aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Chișinăul sub sfera sa influență”.
Potrivit lui Musteața, prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă realizarea e următoarelor două etape.
„Are intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Avem informații prin care se încearcă punerea în aplicare a tentativelor de compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici, care vor promova aderarea la UE”, a menționat Musteață.
Următoarea etapă, potrivit șefului SIS, este planificată pentru anul 2025 și are drept scop „controlul asupra Parlamentului R. Moldova prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”.
„Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale, conectate între ele. În primul rând - susținerea actorilor aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii. Odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor unui stat străin - Federația Rusă. Este vorba de actorii politici - deschiși declarați pro - Federația Rusă - au legături directe și confirmate cu Serviciile Speciale. Aceștia sunt consultanți politici, grupuri criminal organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice și actori politici declarați - pro stataliști, care intenționează să se ascundă în spatele unei politici externe neutre declarând că apără interesele naționale, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească intereselor Rusiei”.
Șeful SIS menționează că unii dintre acești „actori” ar avea legături directe cu exponenți ai Federației Ruse, iar alții sunt conectați la grupuri criminal organizate conduse de cetățeni ai R. Moldova, aflați în căutare internațională.