Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind garanțiile de securitate, informează Biroul Prezidențial de la Kiev. Discuțiile au loc în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor lumii la Davos, Elveția.
Discuțiile au fost inițiate în conformitate cu instrucțiunea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, în cadrul Declarației comune a G7 de susținere a Ucrainei. „Acestea au marcat ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. A fost o continuare logică a acordurilor încheiate în urma convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie 2024 și un pas spre punerea în aplicare a Declarației comune a liderilor celor două țări din 10 octombrie 2023”, se arată în comunicat.
România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.
Potrivit lui Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința față de România și față de poporul român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.
Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.
Vineri, 12 ianuarie, în cadrul vizitei la Kiev a prim-ministrului britanic Rishi Sunak a fost semnat un acord istoric între Regatul Unit și Ucraina privind cooperarea în domeniul securității. Acesta a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2024 și va fi în vigoare timp de 10 ani.
În prezent, Ucraina negociază acorduri de securitate cu alte șase țări: SUA, Germania, Italia, Franța, Canada și Polonia.