Întreaga Planetă a fost șocată să afle azi vestea morții opozantului rus Alexei Navalnîi, într-o închisoare din Siberia. Decesul lui Navalnîi readuce în prim-plan și alte crime ale regimului de la Kremlin, care nu a ezitat să înlăture și alți oponenți ai lui Vladimir Putin. În cei peste 20 de ani de când Putin este la putere, mai mulți oponenți ai regimului din Federația Rusă au fost împușcați sau otrăviți. Alții, însă, au murit în circumstanțe rămase și acum neclare.
Boris Nemțov - adversarul înverșunat al lui Putin, împușcat mortal în apropierea Kremlinului
Boris Nemțov a fost un adversar înverșunat al lui Vladimir Putin. Acesta a fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului, în 27 februarie 2015, cu doar două zile înainte de un proteste anti-război pe care trebuia să îl conducă. Cinci bărbați cu origini cecene au fost imediat arestați și ulterior închiși pentru asasinarea sa. Însă investigația oficială a lăsat cele mai urgente întrebări fără răspuns: cine a ordonat asasinatul și de ce? Trei publicații străine au arătat dovezi că în lunile care au precedat momentul, Nemțov a fost urmărit în Rusia de un agent guvernamental care avea legături cu o echipă secretă de asasini.
Folosind date scurse despre rezervările de tren și avion, investigația arată că Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii. Ultima dată când agentul l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, la doar 10 zile înainte să fie asasinat. Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev.
Toate dovezile sugerează că la acea vreme, el a lucrat pentru FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne din partea Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor oamenilor în țară. Toate rezervările de tren și avion au fost înregistrate într-o bază de date a FSB, numită Magistral.
Anna Politkovskaia - jurnalista împușcată în scara casa scărilor din blocul unde domicilia
Critic al Kremlinul, în special al războiului sângeros în Cecenia şi al liderului pro-Kremlin al acestei republici, Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în casa scărilor din blocul unde domicilia în data de 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin. Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi.
În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea. Cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, organizatorul logistic al crimei, a decedat în 2017 în închisoare.
Despre Gaitukaiev, Novaia Gazeta a dezvăluit în 2018 că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene. Numele lui Gaitukaiev apare şi în dosarul asasinării în 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei Forbes Magazine.
În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că nu a investigat corespunzător asasinarea jurnalistei ruse.
Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia - otrăviți cu un agent neurotoxic
În anul 2018, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi, pe 4 martie, pe o bancă, la Salisbury, în sud-estul Angliei. Aceștia ar fi fost otrăviți cu un agent neurotoxic, dar au supraviețuit, din fericire.
Otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, Iulia, a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, susţinută de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că este vinovată de această otrăvire.
Poliţia britanică consideră că familia Skripal a intrat în contact cu otrava la domiciliul lui Serghei, unde fiica sa a venit să-l viziteze din Rusia. Un fost colonel din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse GRU, Serghei Skripal a fost acuzat de „înaltă trădare”, după ce a vândut informaţii serviciilor britanice de informaţii şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni între Moscova, Londra şi Washington şi s-a instalat în Anglia.
Alexander Litvinenko - spionul ucis în 2006 cu poloniu
În 2006, același an în care a fost ucisă jurnalista Anna Politkovskaia, societatea a fost cutremurată și de moartea lui Alexander Litvinenko - un alt opozant al regimului dictatorial de la Moscova. Acesta a fost otrăvit cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar.
Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. El a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.
Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată. Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB.
Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006. O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.
Pe acest caz s-a pronunțat și CEDO, care a constatat că Rusia este vinovată de moartea lui Litvinenko.
Evgheni Prigojin - mort în august 2023 în urma prăbușirii unui avion
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit în august 2023, în urma prăbușirii unui avion. Presupusul accident a avut loc la doar două luni după ce Prigojin a condus o revoltă împotriva conducerii armatei ruse. Rusia a negat atunci orice implicare legată de prăbușirea avionului.