/VIDEO/ Președintele SUA afirmă că Putin este în totalitate responsabil de moartea lui Navalnîi. „Încă o dovadă a brutalității sale”
16 februarie 2024, ora 21:14
Președintele american Joe Biden afirmă că Vladimir Putin este în totalitate responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din Rusia. Președintele SUA, a făcut declarații, vineri seară, referitoare la moartea opozantului rus, anunțată de serviciul penitenciar, acolo unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.
„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre”, spune Biden, citat de Sky News, scrie G4media.
„El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin”, spune președintele.
Joe Biden spune că nu are niciun motiv să nu creadă rapoartele privind moartea sa. „Nu faceți nicio greșeală, Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi” și este „încă o dovadă a brutalității lui Putin”.
„Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere”, mai spune Biden, care vorbește despre responsabilitatea Camerei Reprezentanților.
„Putin și întreaga lume ar trebui să știe. Dacă vreun adversar ne-ar ataca, aliații noștri din NATO ne-ar susține, iar dacă Putin ar ataca un aliat NATO, SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
„Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte”.
Întrebat direct dacă a considerat că moartea lui Navalnîi a fost un „asasinat”, președintele american a răspuns:
„Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat Biden, citat de The Guardian.
Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații considerate motivate politic, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus, citat de presa rusă și agențiile internaționale de presă.
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/VIDEO/ Maia Sandu a depus jurământul pentru noul mandat de președinte: Acrostihul din discurs, florile mamei și mesajul pentru cetățeni
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/VIDEO/ Maia Sandu a depus jurământul pentru noul mandat de președinte: Acrostihul din discurs, florile mamei și mesajul pentru cetățeni
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/VIDEO/ Maia Sandu a depus jurământul pentru noul mandat de președinte: Acrostihul din discurs, florile mamei și mesajul pentru cetățeni
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
Anul 2025 nu se anunţă mai puţin haotic decât cele anterioare, date fiind războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, alianțele dintre regimuri autoritare şi, bineînțeles, revenirea republicanului Donald Trump la Casa Albă, a cărui politică externă va cântări greu asupra afacerilor mondiale, se arată într-o analiză a AFP, potrivit Agerpres. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, luni, liderii mondiali pentru că nu au făcut „aproape nimic” pentru a contracara cooperarea militară a Rusiei cu Coreea de Nord, care trimite trupe și echipamente pentru a ajuta Moscova.
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, şi-a atras critici din întreaga Europă, dar şi din partea propriului popor după vizita sa surpriză la Moscova, duminică, unde a avut discuții faţă în faţă cu Vladimir Putin. Totodată, ideea de a trimite trupe nord-coreene în Rusia, pentru a-i sprijini efortul de război împotriva Ucrainei, a aparținut Phenianului, nu Moscovei, potrivit agențiilor de informaţii americane, citate de The New York Times (NYT). Totodată, Italia va prelungi livrările de război către Ucraina până la sfârşitul anului 2025. Totuși, premierul ungar Viktor Orban a declarat că este convins că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia în 2025 și că economiile europene își vor reveni, iar pentru asta sunt două scenarii.
UPDATEArmata rusă a atacat aseară stația electrică din regiunea ucraineană Podolsk, fiind afectată și activitatea centralei de la Cuciurgan. Într-un mesaj pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că în prezent, doar două turbine ale centralei sunt operaționale, iar capacitatea de producție a energiei electrice este limitată. Astfel, Guvernul de la Chișinău urmează să procure din România, de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, 100 megawați pentru a suplini deficitul. Autoritățile nu divulgă prețul, dar spun că este unul plafonat.
UPDATE Într-un interviu acordat recent, premierul ungar Viktor Orban a fost întrebat despre posibilele scenarii dacă războiul dintre Rusia și Ucraina nu se va încheia în termenul pe care l-a anticipat. Orban a răspuns scurt și ferm: „Războiul se va încheia în 2025. Fie prin negocierea unui acord de pace, fie prin distrugerea uneia dintre părțile implicate în conflict”. De asemenea, acesta este de părere că, după încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, economiile europene, în special cea a Ungariei, vor experimenta o perioadă de succes economic semnificativ. În același timp, prim-ministrul Ungariei a făcut o reflecție asupra războiului din Ucraina, subliniind că „stelele nu s-au aliniat niciodată atât de prost” și că ultimii patru ani au fost cei mai grei din cariera sa politică, scrie B1.
UPDATE VicepreședinteleConsiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că anul acesta aproape 440.000 de oameni au semnat un contract cu Ministerul Apărării şi s-au înrolat în serviciul militar, anunță presa din Rusia.
UPDATE După invazia Moscovei din Ucrainei de acum 1.035 de zile, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană. Însă, Rusia vrea să devină lider mondial într-un domeniu cheie. Putin face o mutare periculoasă, prin care leagă 7 țări de Rusia, pentru 60 de ani, construind acolo peste 10 centrale nucleare. Printre aceste state se numără China, Turcia, Iran și Ungaria, scrie Ziare.com.
UPDATE Campania lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale ar fi fost susținută de o rețea din Rusia care ar fi fost implicată și în campaniile prezidențiale ale lui Vladimir Putin sau Dmitri Medvedev. De asemenea, rețeaua ar fi fost implicată, spre exemplu, în campanii anti-vaccinare în timpul pandemiei de COVID-19, în Franța și Germania, arată jurnaliștii de la Financial Times. Este vorba despre AdNow, o firmă de publicitate online fondată în 2014 de cetățeni ruși, cu sediul central din Moscova și cu o filială la Londra. Potrivit publicației, aceasta ar fi fost folosită într-o campanie de dezinformare despre vaccinurile împotriva coronavirusului. Compania, acum relocată în Bulgaria, a fost activă în ultimii ani în campanii publicitare în România și Bulgaria, arată documentele citate de jurnaliști. Acestea au fost dezvăluite pentru prima dată de BG Elves, un grup bulgar de experți în securitate cibernetică și de portalul român de investigații Snoop, scrie Gândul.
UPDATE Un tribunal rus a condamnat marţi un cetăţean american de origine rusă, Gene Spector, la 15 ani de detenţie pentru „spionaj”, transmite Reuters.
UPDATE Peste 10.000 de marinari, soldați și aviatori britanici în serviciu nu pot merge la război pentru că au fost declarați inapți din punct de vedere medical, potrivit publicației The Times.
UPDATE Statele occidentale au salutat anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, câștigate de ultranaționalistul Călin Georgescu, dar chiar și criticii săi spun că decizia ridică întrebări îngrijorătoare cu privire la democrația românească, scrie New York Times. Atunci când România a anulat luna aceasta primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat de un candidat ultranaționalist cu un discurs favorabil Moscovei, mulți occidentali au aplaudat ceea ce ei au numit o „soluție” pentru un proces democratic care nu a funcționat cum trebuie. Prin decizia de reluare a alegerilor însă, Curtea Constituțională a României a oferit un cadou propagandei Rusiei, scrie New York Times, care subliniază că Moscova a ironizat de mult timp angajamentul declarat al Occidentului față de democrație, considerându-l un simulacru care se aplică doar atât timp cât „cei buni” sunt cei care câștigă, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia a primit mai multe propuneri din diferite țări care sunt dispuse să găzduiască o posibilă întâlnire pe teritoriul lor între președintele rus Vladimir Putin și liderul ales al SUA, Donald Trump, relatează site-ul ziarului rusesc Kommersant.
UPDATE Armata ucraineană a transmis că a realizat, cu succes, o ofensivă combinată, cu zeci de vehicule controlate de la distanță, echipate cu mitraliere, precum și drone kamikaze, într-un raid fără echipaj, desfășurat pe o fâșie de 8 km, în apropiere de orașele Liptsi și Hliboke (la nord de Harkov), scrie Biziday.
UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să producă aproximativ două milioane de obuze de artilerie în 2025, a declarat Andrius Kubilius, noul comisar european pentru apărare şi spaţiu, potrivit Kyiv Independent. Răspunzând preocupărilor legate de faptul dacă Europa are suficientă capacitate de producţie pentru a spori sprijinul militar pentru Ucraina, Kubilius a declarat că doar 20-25% din armele furnizate de UE sunt produse în cadrul blocului, restul fiind achiziţionate din surse externe. Kubilius a subliniat că creşterea producției de arme în UE depinde de comenzile din partea guvernelor europene, care în prezent sunt insuficiente. Fără contracte pe termen lung cu producătorii de apărare, a avertizat el, este puţin probabil ca Europa să crească producţia de arme şi muniții pentru Ucraina în următorii ani, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia foloseşte din ce în ce mai mult drone-momeală cu puţin sau deloc explozibil, în scopul de a suprasolicita sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a arătat luni Ministerul Apărării din Marea Britanie, conform France Presse și Agerpres. Între septembrie şi noiembrie, între 50% şi 60% dintre dronele ruse erau doar momeli, a precizat ministerul britanic pe platforma X. Dronele-momeală sunt mai mici şi mai ieftine decât dronele kamikaze Shahed produse în Iran şi pe care Rusia le utilizează intens.
UPDATE SUA intenţionează să impună sancţiuni suplimentare asupra petrolului rusesc până la sfârşitul anului, vizând în special aşa-numita „flotă fantomă” a Rusiei, a declarat luni Vladyslav Vlasiuk, comisarul pentru sancţiuni al preşedintelui ucrainean. Peste 100 de petroliere care fac parte din flota fantomă a Rusiei, menită să eludeze sancţiunile, se aşteaptă să fie afectate, a declarat Vlasiuk. „Există așteptări mari de la acest pachet”, a declarat Vlasiuk pentru Suspilne ca răspuns la sancţiunile anticipate. „Acest lucru va influența în mod semnificativ dorinţa contrapărţilor de a lucra cu furnizorii ruşi”, potrivit Mediafax.
UPDATE A doua alertă de raid aerian, din noaptea de luni spre marți, a fost anunțată în capitala Ucrainei, Kiev, din cauza unui raid cu drone rusești. ‘Atenție! Alertă de UAV-uri pentru capitală! Mergeți în adăposturi!’, a scris într-o postare pe Telegram șeful Administrației militare a orașului, Serhi Popko. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au raportat că o dronă lansată de ruşi se îndrepta dinspre Cerkasî spre regiunea Kiev. ‘Kiev/Brovari – ‘un UAV se îndreaptă în direcția dumneavoastră dinspre est’, au avertizat forţele armate ucrainene. Alerta de raid aerian continuă să fie în vigoare și în regiunea Kiev, dar și în regiunile vecine, scrie Rador.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o conversație telefonică cu premierul britanic Keir Starmer, ocazie cu care i-a transmis că Ucraina mizează și pe Marea Britanie să antreneze și să echipeze brigăzile ucrainene, după exemplul SUA și al Franței. Ei au discutat despre cooperarea dintre cele două țări, potrivit canalului Telegram al lui Zelenski, relatează RBC Ukraine.
UPDATE Americanii sunt sfătuiți să plece imediat din Belarus - Statele Unite își îndeamnă cetățenii să părăsească Belarus imediat, din cauza pericolelor la adresa cetățenilor americani, informează site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Știripesurse.
UPDATE Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Kiev, informează dpa, conform Agerpres. Furnizarea, confirmată şi de guvernul german, include 15 tancuri de luptă Leopard 1A5, două tancuri antiaeriene Gepard, un obuzier autopropulsat Panzerhaubitze 2000, două sisteme antiaeriene Iris-T şi două lansatoare de rachete Patriot. Sistemele antiariene sunt deosebit de importante pentru Kiev pentru a combate atacurile Rusiei cu drone şi rachete, care s-au intensificat în ultimele săptămâni. Guvernul german a declarat că furnizarea de sisteme suplimentare Iris-T a fost promisă în 2023, scrie G4media.
UPDATE Kremlinul a respins informațiile apărute în presa turcă, care sugerau că Asma al-Assad, soția de origine britanică a fostului lider sirian Bashar al-Assad, ar intenționa să divorțeze și să se întoarcă la Londra, scrie Adevărul.
UPDATE Forțele ruse avansează treptat la sud și sud-vest de Pokrovsk, dar nu este clar dacă vor fi capabile să exploateze aceste progrese pentru a înconjura orașul sau dacă intenționează să avanseze până la granița administrativă a regiunii Donețk, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind războiul. Rămâne neclar ce efort va avea prioritate din partea comandamentului militar rus, deoarece este posibil ca Vladimir Putin să fi însărcinat armata rusă cu câștigarea de teritorii în defavoarea cuceririi unor localități importante, potrivit ISW, scrie HotNews.
UPDATE Cabinetul italian a adoptat luni un decret de lege care îi permite să continue să furnizeze până la sfârșitul anului 2025 „mijloace, materiale și echipamente” Ucrainei pentru a sprijini efortul său de război împotriva Rusiei, se arată într-un comunicat al guvernului, citat de Reuters. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Italia a aprobat 10 pachete de ajutor militar pentru Kiev, inclusiv două sisteme franco-italiene de apărare aeriană cunoscute sub numele de SAMP/T.
UPDATE Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat luni că țara a primit 1,1 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), bani care vor fi utilizați pentru cheltuieli bugetare cheie. Ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko a declarat că Ucraina a primit deja 5,4 miliarde de dolari de la FMI de la începutul acestui an, informează Reuters.
UPDATE Numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți care luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk din Rusia a depășit 3.000, a declarat președintele Zelenski într-o declarație distribuită pe Telegram pe 23 decembrie. Se pare că Rusia a desfășurat aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni pentru a ajuta la înlăturarea trupelor ucrainene care luptă în regiunea Kursk de la începutul lunii august.
UPDATE O navă cargo rusească aflată sub sancțiunile occidentale a suferit luni o explozie în sala motoarelor în largul Spaniei și apoi s-a scufundat, iar doi membri ai echipajului sunt dispăruți, a anunțat azi-noapte site-ul de profil Maritime Executive. „Ursa Major” era o navă mare de transport rusească, având 142 de metri lungime și 23 lățime, scrie HotNews.
UPDATE Guvernul federal al Australiei a fost îndemnat să evacueze un cetățean australian care a fost grav rănit după ce a călcat pe o mină în timp ce lupta pentru Ucraina pe frontul din estul țării. Prietenii bărbatului de 38 de ani, care este tratat într-un spital ucrainean, avertizează că acesta are nevoie urgent de tratament specializat pentru a evita pierderea unor membre și fac apel la diplomații australieni pentru a interveni în acest caz, scrie The Guardian.
UPDATE Rusia a declarat luni că situaţia cu ţările europene care îşi cumpără gazul printr-un acord de tranzit prin Ucraina este foarte complicată şi necesită mai multă atenție, la o zi după discuțiile dintre preşedintele Vladimir Putin şi premierul slovac Robert Fico, transmite Reuters. Ucraina a declarat că nu va reînnoi un acord de cinci ani pentru a transporta gaz rusesc în Europa. Actul urmează să expire la sfârşitul anului, iar ucrainenii spun că nu vor să ajute la efortul militar al Moscovei.
UPDATEÎn capitala Slovaciei, Bratislava, oamenii au ieșit luni pe străzi pentru a protesta, afișând pancarte în sprijinul Ucrainei, precum şi reprezentări deloc măgulitoare ale premierului lor. Pe un banner scria simplu: „Miroase a trădare”, relatează Sky News. După cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul maghiar Viktor Orban, Robert Fico este doar al treilea lider al UE care îl vizitează pe Vladimir Putin la Moscova de când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/VIDEO/ Grosu admite că Tiraspolul s-ar putea confrunta cu o criză umanitară fără gazul rușilor: „Pregătim instrumentar pentru a-i ajuta”
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/VIDEO/ Grosu admite că Tiraspolul s-ar putea confrunta cu o criză umanitară fără gazul rușilor: „Pregătim instrumentar pentru a-i ajuta”
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Est sau Vest? Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/VIDEO/ Milioane în vânt! Cum ignorăm șansa de a avea o Moldovă Digitală
/VIDEO/ Grosu admite că Tiraspolul s-ar putea confrunta cu o criză umanitară fără gazul rușilor: „Pregătim instrumentar pentru a-i ajuta”
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.