/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului

/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară

missing
16 martie 2024, ora 22:38

Datele arată că în prezent sunt aproape 4 mii de companii, fondate cu bani din afară. Estimat în procente, ponderea lor trece ușor de 6 procente din totalul întreprinderilor din țară. De altfel, acesta este cel mai mic număr de până acum. Și, în timp ce sute de întreprinderi străine se închid, altele continuă să facă profituri de milioane de dolari. Este și exemplul companiilor de IT, care au parte de mai multe beneficii fiscale. Compania moldo-britanică despre care vă povestim mai jos și-a început activitatea în anul 2009, într-un subsol și cu patru angajați. Peste ani distanță, este una dintre cele mai cotate companii din acest domeniu, dezvoltând aplicații sofisticate inclusiv pentru autoritățile statului și oferind locuri de muncă pentru 500 de oameni. Și salariile oferite aici sunt de invidiat. O leafă lunară medie constituie 30 de mii de lei. 

„Ne-am lansat în anul 2009, îmi aduc aminte foarte bine că eram vreo 4 persoane într-un subsol aici în Chișinău și uite că acum, în 2024, am ajuns să avem o locație și un birou în centrul Chișinăului, cu peste 500 de angajați”, a spus directorul de centru al companiei IT, Petru Hareu.

Compania, condusă de Petru Haheu, nu a ales întâmplător Republica Moldova pentru investiții.

„De ce Moldova? Istoria e foarte frumoasă, suntem o companie moldo-britanică. Undeva prin anii 2000, Vlad Nanu cofondatorul a emigrat din Republica Moldova având cunoștințe în domeniul tehnologiei informației și activând în companii destul de prezente încă de atunci aici la Chișinău. Dumnealui a plecat în Statele Unite, a activat acolo o perioadă după care s-a relocat în Marea Britanie. Fiind acolo a hotărât să deschidă o afacere și să revină acasă întrucât de aici a pornit, aici s-a realizat și am primit cunoștințele necesare pentru a căpăta experiența asta internațională. Așa a gândit să revină înapoi în Republica Moldova, nu fizic, dar cu ceva investiții”.

Pe lângă Republica Moldova, întreprinderea are activități și în alte țări, având, în total, peste 900 de angajați. Totuși, cea mai mare filială rămâne a fi cea din Chișinău.

„Am început aici în 2009, după care peste vreo patru ani ne-am deschis un centru în România, la Timișoara. A fost o decizie destul de bună, datorită faptului că Timișoara este recunoscută pentru universitățile tehnice de acolo și foarte mulți studenți din Republica Moldova merg și studiază acolo. Apoi am mers în Ucraina, apoi în București și în Bulgaria, în Sofia”.

Din spusele directorului, compania urmărește nu doar să obțină profituri de milioane. Este interesată și să întoarcă statului lucrurile bune pe care le-a primit, prin investiții în infrastructură, în educație și perfecționarea oamenilor.

„Să crească și Republica Moldova, economia Republicii Moldova, să investim aici, să creăm oportunități pentru talentele care se află aici, în Republica Moldova, ca să nu emigreze în alte locații. Vrem să creăm condiții de muncă și în așa fel, poate o să stimulăm și alte companii să parcurgă către standarde mai înalte de creare a locurilor de muncă, a joburilor, aici în Republica Moldova. Respectiv, asta va face ca angajații să rămână, să investească în viitorul lor și al familiilor lor, aici, în Republica Moldova. Ne-am implicat și în proiecte pe partea de CSR, mai avem un proiect destul de amplu prin care am renovat la Universitatea Tehnică a Moldovei unul dintre cele mai mari auditorii de studiu, proiectul a fost finalizat cu succes în anul 2021, după pandemie. Am făcut asta pentru ca, tinerele talente care vor să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale, să poată studia într-un mediu european, la standarde destul de înalte”.

În Republica Moldova, regimul fiscal pentru companiile IT este unul deosebit, directorul companiei l-a catalogat ca fiind unul rar, dacă nu chiar unic la nivel mondial, acest lucru fiind foarte atractiv pentru actualii și potențialii investitori. 

„Fiind implicat mai mult în partea operațională a business-ului, desigur că te confrunți zi de zi cu careva „problemuțe”, să le zicem așa. Dar în Republica Moldova s-au petrecut schimbări esențiale, în ceea ce ține de domeniul tehnologiilor informaționale, și aici mă refer la cadrul legislativ și fiscal. Un know-how și un proiect destul de bine gândit, a fost crearea parcurilor tehnologiilor informaționale „Moldova Inovation Tehnology Park”, care creează un mediu legislativ destul de prielnic pentru investitori, e destul de simplu de operat aici în Republica Moldova”.

Aceste scutiri financiare au dus la dezvoltarea sectorului, având o creștere uimitoare. 

„Companiile IT, în regimul de IT parc, plătesc o taxă foarte simbolică, prin comparație cu ce oferă regiunea sau chiar continentul. În regimul general, companiile din Republica Moldova nu plătesc impozitul pe venit decât la distribuirea dividendelor, asta este o raritate”, a spus ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„IT-ul este sectorul care contează foarte mult, din perspectiva salariilor oferite”, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan. 

Conform Biroului Național de Statistică, cele mai mari salarii sunt oferite angajaților din domeniul IT, constituind aproape 30 de lei. Atenție, însă. Sunt datele pentru anul 2022, altele încă nu sunt disponibile. Reieșind din nivelul ridicat al inflației, putem presupune că în prezent lefurile sunt ceva mai mari. 

„Informația care este publică și o pot spune este că, salariu mediu pentru un inginer sau o persoană implicată în dezvoltarea soluțiilor software, ajunge la peste treizeci de mii de lei. Deci vorbim de salariul mediu. Deja în dependență de ce roluri sunt, de project architect, management etc, salariile pot fi mult mai mari. Dar în același timp trebuie să înțelegem și faptul că este o competiție internațională. Deci nu suntem în competiție doar aici local, oamenii pot să activeze acum și remote, de la distanță, deci tu poți să fii angajat pentru o companie din Statele Unite, din Australia, și să activezi aici în Republica Moldova. Cumva, trebuie să menținem talentele să activeze aici, pentru Republica Moldova, de aceea trebuie să fim competitivi și în domeniul salariilor”, spune Petru Hareu.

Pe lângă salarii atractive, angajații au parte și de condiții mai confortabile de muncă. Unii preferă jocurile video, alții - tenisul de masă.

„Suntem într-o zonă de relaxare, mai exact o relaxare activă, în care angajații noștri pot să joace ping-pong după cum vedeți. Da, nu e ceva care este în orice companie, dar cumva angajații din domeniu IT sunt obișnuiți cu astfel de condiții și se bucură de ele, pentru că noi aici le asigurăm pe lângă 8 ore de muncă continuă și confortul ăsta de a avea o pauză mai activă sau mai pasivă, pentru că în afară de zona asta de ping-pong, avem săli de relaxare în care ei pot să, nu știu, să facă alt gen de sport, sau pur și simplu să se relaxeze, să savureze o cafea în liniște, dacă asta își doresc”, a menționat people partner, Anastasia Bordeianu.

O altă recompensă este posibilitatea colabora și face schimb de experiență cu echipe din alte țări.

„Chiar mă uitam că erau implicate echipe din douăzeci de țări de pe toate continentele. E interesant, pentru că asta pune anumite probleme, pune anumite chestii de depășit, așa. Cel mai important obstacol este diferența culturală. Închipuiți-vă că cineva din Moldova, spațiul ex-sovietic, colaborează cu cineva din Europa de Vest, ca de exemplu Olanda. E interesant în aspect cultural, dar totodată ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm. Văd oamenii noștri din industria IT că deja gândesc diferit, față de lumea care lucrează doar pe local, pentru că noi avem deschidere la alt mod de gândire, la altă cultură, alte valori”, a spus portfolio director la o companie IT, Olesea Oaserele.

Chiar dacă majoritatea proiectelor sunt internaționale, clienți fiind companii din toată lumea, a existat unul elaborat pentru autoritatea electorală, de care beneficiem atunci când se anunță rezultatele alegerilor.

„Am colaborat cu Comisia Electorală și am făcut aplicația Prezența la Vot. Când te duci cu buletinul și ei te verifică, e aplicația făcută de noi”, a comunicat Olesea Oaserele.

„Vrem să creștem în continuare aici în Republica Moldova, avem un plan de dezvoltare pentru următorii cinci ani, iar în Republica Moldova vrem să ajungem la peste o mie de angajați în următorii trei, patru ani. Sigur rămânem, suntem aici în Republica Moldova și o să continuăm să investim acasă”, a declarat Petru Hareu.

 Anul trecut, cifra de afaceri obținută de rezidenții Moldova IT Park, a depășit 10 miliarde de lei, iar numărul de angajați se apropie de 19 mii de oameni. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/PROMO/ „Plăceri” care ne fură viitorul: Despre noi scheme cu droguri și vieți curmate - de la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ „Plăceri” care ne fură viitorul: Despre noi scheme cu droguri și vieți curmate - de la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Aderarea R. Moldova la UE va avea un ritm diferit față de cel al Ucrainei. Doina Gherman, despre decuplare
/VIDEO/ Aderarea R. Moldova la UE va avea un ritm diferit față de cel al Ucrainei. Doina Gherman, despre decuplare
/VIDEO/ Cât costă porumbul, vedeta momentului. „Vor fi mai ieftini”
/VIDEO/ Cât costă porumbul, vedeta momentului. „Vor fi mai ieftini”
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți într-un sat părăsit
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți într-un sat părăsit

/VIDEO/ 7 ani de TV8, 7 ani de schimbări. Presa din Moldova, între probleme și soluții

missing
01 iulie 2024, ora 10:00

În 7 ani, nu doar TV8, ci și întreaga industrie mass-media a trecut prin transformări. Când am pornit la drum - era anul 2017 - mai bine de jumătate din presă era sub dominația regimului Plahotniuc. Apariția TV8 a fost, pentru telespectatorii însetați de presă de calitate, o gură de aer. O voce alternativă. Continuăm să fim la fel și în prezent. Cum au fost acești 7 ani pentru presa din Moldova? Este una dintre întrebările pe care le-am adresat câtorva profesioniști media. Au apreciat faptul că acum avem mai multă libertate de exprimare, dar jurnalismul din Moldova continuă să fie marcat de o mulțime de probleme și provocări. Criza de angajați buni, o piață mică de publicitate și spațiul informațional încă neprotejat, sunt doar câteva dintre cele invocate de interlocutorii noștri. 

„Din ce am remarcat în ultimii ani, așa cum mai multe instituții de presă, independente, au reușit să se consolideze puțin, să se dezvolte, inclusiv TV8-ul, e și datorită faptului că au conținut de calitate, au reușit să facă o legătură cu auditoriul, cu publicul țintă pentru care lucrează. Au venit cu diferite inițiative mai deosebite, decât alte instituții media. Pentru că aici este concurență și trebuie să o spunem așa cum e. Pe o piață unde există concurență, fiecare instituție media trebuie să vină cu ceva „al său”. Și prin faptul că se fac în ultimul timp investigații jurnalistice de calitate, asta tot este un atu pentru acele instituții media care vor să crească auditoriul, să se dezvolte, să continue să existe pentru că, în caz contrar există mari riscuri și trebuie să o spunem, ca unele instituții să dispară de pe piață.

Nu m-aș apuca să fac prognoze acum, dacă m-ați întreba, pentru că, cu niște ani în urmă, după 2009, când eram cu toții înaripați și credeam că uite, gata, statutul presei din ne-liberă am devenit parțial liberi, se schimbă an de an, o să ajungem să fim presă liberă, vedem că lucrurile nu s-au întâmplat, deși au trecut niște ani, 15 ani. Din varii motive, factorul politic da, politicienii întotdeauna și-au dorit și cred că își vor dori și în continuare să aibă presă care să îi susțină, pentru că ei utilizează presa în scopuri electorale, este clar. În special în campanie, dar și în afara campaniei. Cei care vin la putere tot sigur că au anumite interese, cei care sunt în opoziție și țintesc spre putere, la fel, ar fi foarte fericiți să aibă cât mai multe instituții media care le-ar susține agenda și în felul ăsta ar ajunge la cât mai multă lume. Dar, presa de fapt, trebuie să lucreze pentru public.

De-a lungul anilor am putut observa și urcușuri și coborâșuri, în funcție de guvernările care se perindau. Mai specific, dacă ar fi să ne referim mai precis la ultimii șapte ani, am văzut schimbarea cu ochiul liber. Schimbările au fost determinate de mai mulți factori, inclusiv politicul, dar și criza economică și-a spus cuvântul. Și nu trebuie să uităm de progresul tehnologic. Au fost provocări, mici, mari, unele dintre ele le mai vedem și azi. Unele dintre ele sunt reclamate de către colegii noștri din breaslă, dar în același timp nu putem să spunem că nu am avut parte și de oportunități, oportunități de dezvoltare, de inovare și respectiv presa independentă, în ultimii ani a reușit să se consolideze un pic”, a spus directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„Ultimii 7 ani au fost cu multe provocări în fața jurnaliștilor, dar și în fața societății moldovenești în general. Și așa cum societatea a trecut printr-un proces, și mai trece încă printr-un proces complex de schimbare, așa și instituțiile media, și jurnaliștii independenți. Să ne amintim, dacă facem așa o retrospectivă, acum 7 ani, situația presei din RM era nefastă, erau probleme foarte mari care țineau de controlul politicului asupra media, care s-au amplificat în timp și au culminat cu situația care a fost în anii 2018-2019, când regimul Plahotniuc controla 80 la sută din instituțiile media din RM. Și când vorbesc de instituțiile media, am în vedere televiziunile, și portalurile, și ziarele care se editau în acel timp.

Provocările care au stat în fața jurnaliștilor din RM din această perioadă, ele în mare parte se mențin. De ce? Pentru că țara noastră nu a devenit peste noapte o țară mai bogată. Piața de publicitate nu a devenit deloc mai bogată. Noi și astăzi avem foarte puțini bani din publicitate, care ar putea veni sub formă de furnizare de publicitate și ar putea asigura independență. O altă problemă la care la noi abia s-a început să se lucreze - este protecția spațiului informațional.

Lucrurile s-au schimbat destul de mult după anul 2020-2021, când în RM au avut loc anumite reforme care au dus la deoligarhizarea presei, ca să zic așa. Or, în acest moment chiar dacă sunt persoane din domeniul politicului și grupuri de interese care controlează anumite instituții media, și lucrul ăsta se vede cu ochiul neînarmat, când privești televizorul sau citești un site, sau un ziar, dacă ele sunt sau nu afiliate politic, dacă promovează politic sau nu anumiți concurenți, candidați, politicieni în general. Totuși, există mult mai mult spațiu pentru libertatea profesiei în RM, asta o arată și rezultatele la nivel internațional. Vă reamintesc, RM este, conform datelor din 2024, pe locul 31 în indicele libertății presei conform Organizației Internaționale „Reporter fără frontiere”. În anul precedent, în general, eram pe cel mai bun loc în istorie, locul 28 - cea mai bună situație din parteneriatul estic și fostele state sovietice”, a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Dacă ne gândim la ultimii șapte ani din punct de vedere al democrației, suntem acum mai avansați în ceea ce privește accesul la informație, suntem mai avansați în ceea ce privește libertatea de a oferi critici, de a analiza critic actul politic și modul în care sunt cheltuiți banii publici și suntem cumva și mai presați de timp și de standarde, trebuie să livrăm informații pentru public, cât mai calitativ, cât mai repede, cât mai verificată și mai bine aranjată, pentru că oamenii își pierd atenția și noi trebuie să alergăm ca să le captăm această atenție.

Ne lipsește aproape tot. Chiar dacă avem libertate de expresie, avem această presiune publică, să informăm oamenii despre corupție, să informăm oamenii despre reformele care merg sau nu merg, despre injustiție, despre problemele în procuratură, despre sărăcie, despre dezinformare, despre atacurile hibride asupra Republicii Moldova, despre drumul european. Și atunci, cu toate aceste sarcini pe care noi ni le asumăm și ni le punem în față ca și jurnaliști, avem aceste probleme care sunt: lipsa acută de cadre - cred că și TV8 caută reporteri, multe alte redacții caută reporteri - lipsa de fonduri, pentru că Republica Moldova e un stat sărac, care nu are capacitatea să-și susțină jurnaliștii și să crească instituții de presă independentă și pe de altă parte, avem această presiune, de a livra cât mai mult conținut de calitate, la viteză tot mai mare. Deci, ne lipsesc forțe în primul rând.

Noi am trăit deseori aceste momente, când am văzut că suntem o putere în stat, când am văzut că politicienii reacționează în baza investigațiilor jurnalistice, când am văzut că un premier a plecat din funcție, un judecător, un procuror, un politician nu mai are acces în Parlament, pentru că au existat dezvăluiri jurnalistice. Dar nu putem să zicem că întotdeauna se ține cont de ceea ce fac reporterii de investigații, reporterii de interes public. Deci, suntem o putere a patra parțial afirmată, mai avem de lucru, ca să ne afirmăm total”, a spus directoarea și cofondatoarea Ziarul de Gardă, Alina Radu.

„Cred că jurnalismul în RM a avut un parcurs destul de benefic, inclusiv în ultimii 7 ani noi avem mai multă libertate, avem mai mult acces la informație, avem diversitate între posturile de televiziune, între platformele de pe internet etc. Ceea ce îmi pare rău, dispare treptat presa scrisă. Eu am o nostalgie, îmi place să citesc ziarul care miroase a vopsea de tipografie și acum practic au rămas două-trei ziare care le mai poți citi. Pe de altă parte, din punct de vedere comercial, cred că lucrurile s-au schimbat înspre rău, pentru că pot să vorbesc nu numai despre 7 ani, pot să vorbesc despre 20, 30 de ani. Dacă noi în 2007-2008, atunci când făceam TV7, aveam piața de publicitate de 20 de milioane de euro la 7,8,10 televiziuni, acum avem de două ori mai puțin, pentru televiziuni de două-trei ori mai mult și este greu din acest punct de vedere. 

Plus nu trebuie să neglijăm și războiul din țara vecină, pentru că noi nu avem garanții de securitate, din păcate nu suntem membrii NATO, nu avem umbrelă care să ne asigure securitatea și investitorii nu vor să vină în asemenea țări. De aici lipsa de publicitate, de aici scăderea bugetelor, deci trebuie să ne descurcăm. Trebuie să ne bucurăm că este pace, avem libertate și putem să dăm din coate să activăm în continuare. - Dvs ați venit la TV8 de doi ani mi se pare, da? - Da! - Cum v-a convins TV8, cu ce v-a convins? - Prin faptul că este o televiziune pentru oameni liberi și într-adevăr este. Nu mi-a părut rău nici o clipă în acești doi ani de activitate la TV8, nu mi-a spus nimeni niciodată să invit sau să nu invit pe cineva”, a menționat moderatorul „Новая неделя” de la TV8, Anatolie Golea.

Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?

/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/PROMO/ „Plăceri” care ne fură viitorul: Despre noi scheme cu droguri și vieți curmate - de la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ „Plăceri” care ne fură viitorul: Despre noi scheme cu droguri și vieți curmate - de la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram