A început sezonul capușelor, anul acesta mai devreme decât de obicei. Temperaturile oscilante au făcut ca insectele să se înmulțească încă din aprilie și să le dea bătăi de cap oamenilor. Deși înțepătura lor poate fi adesea inofensivă, căpușele pot fi infectate cu agenți patogeni cum ar fi bacterii sau paraziți. Cum acționăm corect în cazul în care suntem mușcați de această insectă, aflați din reportajul ce urmează.
Odată cu sosirea primăverii s-au înmulțit nu doar plimbările în aer liber, dar și riscurile care vin la pachet cu acestea. Un pericol extrem de răspândit sunt căpușele. Ca să te pricopsești cu una, nu este neaparat să mergi în pădure, așa cum cred mulți dintre noi. Insectele se pot atașa de pielea oamenilor chiar și în timpul unei plimbări obișnuite, așa cum i s-a întâmplat și acestei femei.
„ Am încercat să o scot singură, de la început, dar i-am rupt partea de sus, în timp ce capul a rămas înăuntru, m-am speriat așa că am fost nevoită să merg la chirurg, din fericire nu a fost periculoasă”.
Majoritatea celor mușcați de căpușe, încearcă mai întâi să o scoată desinestător. Unii folosesc diferite remedii tradiționale pentru a scăpa de ele, însă rareori se întâmplă ca acestea să funcționeze, așa că cea mai bună soluție este adresarea la medic. Mușcătura căpușelor nu este dureroasă, datorită faptului că insecta elimină o substanță anestezică care amorțește zona în care se atașează.
,,În jur de 50 de procente din oameni nu simt mușcătura. Dar alții simt și o apucă de corp, o strivesc și în piele rămâne capul”, a mneționat Medic infecționist, Spitalul Clinic Municipal sf. Arhanghel Mihail.
,,Pacientul nu atrage atenția, când mai târziu apare pe piele o eritemă, sub forma ovală, sferică.”
De regulă, căpușele stau prinse de iarba înaltă, arbuști sau crengi joase, motiv pentru care ajung ușor să se atașeze de pielea oamenilor. Cele mai expuse zone ale corpului sunt capul, gâtul, zona inghinală, axilară și a coapselor.
dresarea la medic este foarte importantă așa cum căpușele sunt purtătoare de bacterii și boli. Cea mai răspândită dintre ele este boala Lyme care, netratată, poate duce la o mulțime de afecțiuni printre care: meningita, erupții cutanate, pneumonie, artrită, sindromul oboselii cronice și, într-un final, disfuncții neurologice grave.
,,În cazurile acestea este de inițiat precoce, adică cât mai repede, un curs de tratament antibacterian”, a punctat Medic infecționist, Spitalul Clinic Municipal sf. Arhanghel Mihail.
Putem însă să ne protejăm de aceste insecte, iar cea mai eficientă metodă este să acoperim pielea în locurile în care credem că ar putea exista căpușe sau folosirea cremelor speciale care țin insectele la distanță.
,,Iau puțin de ulei de levănțică și ung la încheieturi și nu se apropie nici un fel de căpușă sau altceva. E o protecție bună”.
,,Spray-uri, haine mai închise la culoare, hainele mai deschise atrag căpușele. Dacă au apărut, sunt metode pentru a le combate”.
Nu doar oamenii sunt predispuși să fie mușcați de căpușe, ci și patrupezii pentru care urmările pot fi chiar fatale.
,,Căpușele pot transmite așa o boală cum ar fi babezia, sau peroplasmoza. Dacă nu este tratată și diagnosticată la timp, poate fi letală”, a subliniat Medic veterinar, Istratii Mariana.
,,- Cât de des verificați animăluțul de căpușe? -După fiecare plimbare, e obligatoriu, nu ai cum să faci asta o dată pe săptămână sau o dată pe zi. Numaidecât după fiecare plimbare”.
,,Am fost la medic, le-am scos pe cale medicală, cu injecții, cu tratament pentru cățeluș pentru că e o problemă”.
Pentru a evita complicațiile, medicii veterinari ne recomandă să urmăm câțiva pași simpli.
,,Scoatem căpușa, ușor, stăpânii pot și acasă să o facă corect, și doi, monitorizăm câteva zile să vedem dacă e în stare bună sau nu. Și trei, aplicăm repelente pentru a le proteja de mușcătura căpușelor”, a menționat Medic veterina, Istratii Mariana.
Potrivit datelor ANSP, în jur de 30% din căpușe sunt purtătoare de infecții. În anul 2024, 249 de persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme în urma mușcăturii de căpușe, comparativ cu 185 câte au fost înregistrate în 2023. Această creștere este datorată condițiilor meteo favorabile din ultimii ani care generează multiplicarea acestor insecte practic tot anul împrejur.