Inspecția Muncii va demara controale la Primăria Chișinău, privind salarizarea asistenților personali. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat în cadrul unui eveniment public că au fost depuse mai multe petiții în acest sens și e nevoie de a documenta acest caz. Contactați pentru a ne oferi un comentariu, reprezentanții Primăriei nu au revenit până la această oră cu un răspuns.
Întrebat în cadrul unui eveniment public despre situația asistenților sociali din Chișinău, Alexei Buzu a declarat că nu este clar de ce Municipalitatea nu poate găsi resursele financiare necesare.
„Tot ceea ce face municipiul Chișinău în relație cu asistenții personali este o încălcare gravă a Legislației Muncii. Noi am primit petiții în acest sens, Inspecția Muncii va demara controale la municipalitate pentru a-i documenta în practică. Faptul că Municipalitatea invocă „forță majoră”, nu înțelegem care este forța majoră cu care se confruntă municipalitatea”, a declarat Ministrul Muncii.
Ministrul a explicat și de ce Asistența Socială din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia nu este finanțată din bugetul de stat: „ În municipiul Chișinău, inclusiv asistenții personali erau finanțați din resursele municipale, cu excepția a aproximativ 380 de asistenți personali care erau finanțați dintr-un Fond de Protecție a Populației, care s-a dovedit a fi nefuncțional în ultimii ani și ne pomenim că nu putem să asigurăm finanțarea prin acest fond. Deci Găgăuzia și municipiul Chișinău au capacitatea fiscală și financiară, o autonomie financiară mult mai mare comparativ cu oricare altă unitate administrativ teritorială din Moldova”.
Potrivit ministrului Buzu, Guvernul a intervenit cu suport acolo unde nu există capacitate instituțională și financiară.
Contactați pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect, reprezentanții Primăriei nu au revenit cu o reacție.
Menționăm că, în Republica Moldova sunt aproximativ 7.200 de asistenții personali. O parte dinte aceștia erau remunerați din Fondul de protecție a populației care era gestionat de Guvern unde se acumulau bani din mai multe surse, inclusiv din taxele aeroportuare.
După închiderea acestui fond, salarizarea asistenților personali a fost pusă pe seama Primăriei Chișinău. Din motiv că nu dispune de bani, autoritățile municipale le-au redus în jumătate salariile și susțin că unii asistenți personali ar putea fi demiși.