Alertă în nordul țării. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că au fost înregistrate patru focare de pestă porcină africană pe parcursul ultimelor două săptămâni. Un caz a fost depistat chiar în Rezervația naturală Pădurea Domnească, alte trei la Fălești, Dondușeni și Briceni. În zonele afectate, au fost efectuate măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și de supraveghere.
Potrivit ANSA în perioada 1- 8 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri de Pestă porcină africană la mistreți: un caz, în raionul Glodeni, Rezervația naturală Pădurea Domnească și un alt caz, în raionul Fălești, Ocolul Silvic Fălești. Comisiile pentru Situații Excepționale ale acestor raioane au fost convocate pentru a aproba Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor.
Iar săptămâna trecută, au fost înregistrate alte două cazuri de Pestă porcină africană: unul la un porc domestic, în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noi și un alt caz la un mistreț, în raionul Briceni, comuna Bogdănești.
În acest context, au fost efectuate măsuri de carantină, stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de Pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț.
Totodată, a fost suspendată, în totalitate, mișcarea porcilor din gospodăriile din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.
Comisiile pentru Situații Excepționale, din aceste raioane, vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.
ANSA menționează că, pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total, 5 focare de Pestă porcină africană: 4 au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să procurare animale din exploatații autorizate, care dețin certificate veterinare în original. De asemenea, să evite procurarea cărnii de porc și a produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).
Tot în această perioadă, au fost eradicate 4 focare de gripa aviară înalt patogenă și alte focare sunt în fază avansată de eradicare. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat medicul veterinar.