Un tribunal special de la Haga nu va putea să-l judece pe Vladimir Putin pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei atâta timp cât va rămâne preşedinte al Rusiei. Procedurile în absență sunt posibile numai după demisia sa, notează Euronews. Miniștrii apărării din așa-numitul Grup de contact pentru Ucraina, condus în trecut de SUA, se întâlnesc vineri la Bruxelles, unde ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov este așteptat să furnizeze informații actualizate de pe front și să precizeze care sunt echipamentele urgent necesare.
Ministerul rus al Apărării declară că forțele sale au cucerit satul Juravka din regiunea de graniță din nordul Ucrainei Sumî, deși oficialii ucraineni nu au confirmat capturarea, relatează Reuters. În același timp, Zelenski anunță sancțiuni împotriva flotei-fantomă care alimentează războiul Rusiei, iar Donald Trump înlocuiește ambasadoarea SUA de la Kiev. Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari, relatează Bloomberg. Totodată, Departamentul de Stat al SUA a transmis că „nu se mai poate discuta nimic” despre Rusia și Ucraina până când crimele nu încetează.
UPDATE O încetare a focului care ar pune capăt „măcelului” din Ucraina este condiția-cheie pentru orice discuții viitoare privind războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, potrivit kyivindependent.com. „Este o dinamică care nu va fi rezolvată pe cale militară. Este un măcel", a declarat Bruce în cadrul unui briefing de presă. „Nu există nimic altceva ce poate fi discutat pentru rezultat până când împușcăturile și crimele nu încetează”.
UPDATE „Astăzi, o nouă întâlnire Ramstein are loc la Bruxelles. Prioritatea noastră este apărarea aeriană și este foarte important ca partenerii noștri să ne audă. Ucrainenii știu să fie preciși. Am învățat deja să doborâm o cantitate semnificativă de arme de teroare ale Rusiei. Trebuie doar să abordăm deficitul de sisteme de apărare aeriană pentru a ne consolida protecția cerului. Partenerii noștri pot ajuta în acest sens și, de asemenea, pot accelera punerea în aplicare a tuturor acordurilor încheiate anterior. Rachetele Patriot care rămân neutilizate în depozitele partenerii noștri ar trebui să protejeze vieți” a scris Zelenski pe X, potrivit Ziare.com.
UPDATE O operațiune de dezinformare cunoscută din Rusia a vizat-o încă o dată pe prima doamnă a Ucrainei, răspândind afirmații false că ar fi încercat să fugă în Europa pe fondul unei „relații tensionate” cu soțul ei.Nu există niciun adevăr în spatele acestor afirmații și există semne că acestea fac parte dintr-o operațiune de dezinformare coordonată, susținută de Moscova, scrie Euronews, citat de Ziare.com.
UPDATE La reuniunea Coaliției de Voință, desfășurată joi la Bruxelles, la care a participat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a fost reiterat faptul că România nu are în vedere trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean.
UPDATE Aliații europeni au anunțat „o creștere” a sprijinului militar pentru Ucraina, printre care și guvernul britanic care va oferi un ajutor 580 de milioane de dolari. Și Norvegia va contribui cu fonduri suplimentare, a declarat vineri Ministerul Apărării de la Londra. Finanțarea va asigura reparații și întreținere la vehicule și echipamente, precum și la sisteme radar, mine antitanc și sute de mii de drone. Sprijinul vizează parțial consolidarea poziției țării înaintea oricărui acord de pace cu Rusia, în timp ce Marea Britanie și Germania găzduiesc vineri o întâlnire la sediul NATO de la Bruxelles, scrie HotNews.
UPDATE Emisarul special al SUA, Steve Witkoff, a călătorit la Moscova pentru a treia oară, la cererea preşedintelui american Donald Trump, pentru a se întâlni cu şeful statului rus Vladimir Putin, a informat Axios, citat vineri de EFE.
UPDATE Senatul american a confirmat vineri numirea de către președintele american Donald Trump a generalului Dan Caine drept șef al Statului Major al forțelor armate ale SUA, după destituirea fără explicații a predecesorului său de către președintele republican, relatează The New York Times și The Washington Post.
UPDATE Rusia şi SUA au purtat joi la Istanbul negocieri "pozitive" pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, potrivit EFE.
UPDATE Un raport recent al prestigiosului think-tank britanic RUSI trage un semnal de alarmă: în cazul unui conflict de durată, nu doar voința politică contează, ci și capacitatea unei națiuni de a produce valuri succesive de armament și de a reface forțele pierdute. Rusia, în ciuda sancțiunilor și a pierderilor de pe front, a reușit să crească spectaculos producția de armament – un efort susținut de planificare centralizată, finanțare agresivă și metode de lucru pe care Europa nu și le mai permite, potrivit Adevărul. Mobilizarea industrială a Kremlinului vine însă cu un preț. Rusia a alocat în 2024 aproape 40% din buget pentru apărare, securitate și informații – adică aproximativ 150 de miliarde de dolari, o povară uriașă pentru o economie care stagnează. Creditarea masivă, presiunea asupra forței de muncă și izolarea tehnologică ar putea afecta serios capacitatea de susținere pe termen lung.
UPDATE După cearta dintre președinții Statelor Unite și Ucrainei din Biroul Oval de la Washington și nefinalizarea acordului dintre cele două țări privind pământurile rare, iată că acum Zelenski face o mutare de maestru cu America. El a declarat că este gata să plătească până la 50 de miliarde de dolari pentru un viitor ajutor militar din partea SUA, o afacere surpriză pe care Donald Trump nu o poate refuza, notează Ziare.com.
UPDATE Kremlinul recrutează activ adolescenți pentru a spiona și sabota în Germania, avertizează serviciile secrete germane, relatează Bild, care citează un raport al Biroului pentru Protecția Constituției din Renania de Nord-Westfalia (BfV). Rusia vizează în special tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani pentru a-i transforma în spioni. Acești adolescenți sunt recrutați din familii de origine rusă stabilite în Germania. Criteriile de selecție includ loialitatea față de Rusia, lipsa de educație și atitudini pro-ruse, notează Libertatea.
UPDATE Donald Trump recunoaște că ia în calcul o diminuare a prezenței militare americane din Europa. Însă președintele american dă de înțeles că posibila retragere a unor trupe din țările europene ar putea fi negociată la pachet cu taxele vamale.
UPDATE Germania intenționează să lanseze mai târziu în acest an un nou model de serviciu militar voluntar, pașii inițiali incluzând relansarea procedurilor de înrolare, a afirmat ministrul german al apărării Boris Pistorius, citat vineri de dpa, transmite Agerpres.
UPDATE Tribunalul special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, care urmează să fie înființat la Haga, nu îl va judeca pe Vladimir Putin în absență, atât timp cât acesta rămâne președintele Federației Ruse. Aceeași regulă se aplică și premierului Mihail Mișustin, precum și ministrului de externe Serghei Lavrov, potrivit informațiilor transmise de doi oficiali europeni și citate de Euronews. Conform proiectului de acord pregătit în cadrul Consiliului Europei, urmărirea penală a acestor oficiali de rang înalt va putea avea loc doar dacă aceștia se vor afla fizic în sala de judecată. Având în vedere că Rusia refuză să recunoască invazia asupra Ucrainei ca fiind criminală și respinge orice cooperare cu Occidentul, această condiție este greu de îndeplinit în viitorul apropiat. Tribunalul pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei este susținut de peste 38 de state și de Uniunea Europeană. Spre deosebire de crimele de război sau crimele împotriva umanității, crima de agresiune vizează conducerea politică și militară a statului agresor.
UPDATE Guvernul britanic a anunțat că va oferi Ucrainei sprijin militar suplimentar în valoare de 450 milioane de dolari, pentru achiziția de noi drone şi pentru repararea vehiculelor blindate. Anunțul are loc în contextul care Marea Britanie şi Germania găzduiesc o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, la Bruxelles, care, până de curând, a fost coordonat de Statele Unite. Grupul a fost înființat în urmă cu trei ani, pentru a furniza Ucrainei sprijin militar. Statele Unite nu participă la această reuniune, notează Rador.
UPDATE Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de Donald Trump, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times publicat joi, scrie AFP.
UPDATE Președintele american Donald Trump a afirmat că Uniunea Europeană a fost ‘foarte inteligentă’ după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce președintele SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife, relatează AFP.
UPDATE Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, îşi va părăsi postul într-un moment în care preşedintele Donald Trump operează o apropiere de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a confirmat joi Departamentul de Stat, notează AFP.
UPDATE Moscova a desfășurat de mult timp atacuri aeriene asupra regiunii care se învecinează cu Kursk, de unde încearcă să evacueze forţele ucrainene care au mai rămas, la opt luni după ce au lansat o incursiune dincolo de graniță şi au cucerit bucăți mari de teritoriu. Oficialii ucraineni au afirmat că activitatea militară rusească s-a intensificat pe partea lor de graniță, dar nu a recunoscut că Juravka a căzut în mâinile ruşilor. În urmă cu patru zile, Moscova a susţinut că forţele sale au capturat un alt sat din regiune, Basivka, afirmație negată de oficialii ucraineni. Cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Rusia nu a oferit detalii dincolo de a arăta că trupele sale controlează Juravka, potrivit Realitatea.
UPDATE Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, se gândește serios dacă să se retragă din funcția sa și să părăsească serviciul extern în următoarele săptămâni, au declarat un oficial american și alte două persoane familiarizate cu această chestiune, o mișcare care ar injecta o nouă incertitudine în relația dintre Washington și Kiev, scrie Reuters.
UPDATE Potrivit lui Dmitro Lubineţ, comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, se crede că uciderea prizonierilor de război ar fi avut loc în martie, în satul Piatîhatkî, din sudul Ucrainei. Ca şi în alte cazuri similare, suspiciunea se bazează pe o înregistrare video care a circulat pe rețelele de social media, relatează DPA, citată de Agerpres. Într-un interviu de la jumătatea lunii decembrie, Lubineţ a avansat un număr de 177 de astfel de cazuri confirmate de la începutul războiului, afirmând că numărul creşte rapid.
UPDATE Igor Novikov, consilier al președintelui Volodimir Zelenski în perioada 2019-2020, a vorbit despre poziția României în regiune. Novikov spune că trebuie încheiate cât mai repede alianțe cu vecinii și îi îndeamnă pe români să fie foarte atenți cum vor vota la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Adevărul.
UPDATE Prințul Harry a vizitat militari răniți la o clinică ortopedică din Ucraina, după ce a petrecut două zile la Înalta Curte din Londra, unde a contestat decizia guvernului de a-i retrage protecția oficială în timpul șederii sale în Marea Britanie, scrie Adevărul.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un nou pachet de sancțiuni îndreptat împotriva „flotei-fantomă” a Rusiei, în cadrul discursului său nocturn din 10 aprilie. „Aceste sancțiuni vizează, în special, flota de petroliere fantomă pe care Moscova o folosește pentru a finanța războiul; propagandiștii de război – cei care încearcă să submineze apărarea noastră și să ajute Rusia; și, de asemenea, anumiți oficiali – nume bine cunoscute tuturor ucrainenilor – care obișnuiau să aibă influență”, a declarat Zelenski, potrivit The Kyiv Independent. Președintele a subliniat, totodată, importanța coordonării internaționale în aplicarea acestor măsuri. „Lucrăm pentru a sincroniza pachetele noastre de sancțiuni cu deciziile partenerilor – în primul rând din Uniunea Europeană, dar și din alte jurisdicții puternice din lume”, a adăugat Zelenski.