În urma vizitei de la Bruxelles, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Ghersimov, a menționat că în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale, care a avut loc pe 19 martie, au fost apreciate progresele pe care le-am făcut cu privire la îndeplinirea celor trei recomandări rămase ale Comisiei. Declarațiile îi aparțin Cristinei Gherasimov, care au fost făcute în cadrul unui briefing de presă.
„Pe 15 martie, Comisia Europeană a transmis proiectul cadrului de negociere cu Republica Moldova către Consiliul European, iar acum statele membre urmează să se expună asupra acestui proiect. Acest fapt este menționat în concluziile adoptate chiar ieri, 21 martie, de către Consiliul European care s-a întrunit la Bruxelles. În concluzii, se menționează clar că Consiliul European apreciază progresul înregistrat de către Ucraina și Republica Moldova în îndeplinirea reformelor necesare pe calea aderării noastre la UE. Noi ne dorim adoptarea cât mai rapidă a cadrului de negociere cât și organizarea în timpul cel mai apropiat a primei conferințe interguvernamentale, care să marcheze lansarea oficială a negocierilor de aderare.”, a declarat Cristina Gherasimov.
Potrivit viceprim-ministrei, la baza acestei decizii a stat întâlnirea Consiliului pentru Afaceri Generale, care a avut loc pe 19 martie, unde s-au discutat cele mai recente evoluții din țara noastră. În cadrul Consiliului au fost apreciate progresele pe care le-am făcut cu privire la îndeplinirea celor trei recomandări rămase ale Comisiei, iar două deja sunt considerate de către Comisie ca fiind îndeplinite.
„Și aici ne referim la recomandarea ce ține de fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție, dar și cea cu privire la deoligarhizare. Iar, la recomandarea ce ține de evaluarea judecătorilor și procurorilor, Comisia a menționat că au fost însemnate progrese semnificative. Este nevoie în continuare de multă muncă pentru a menține acest ritm accelerat, astfel în cât să avem cât mai curând un procuror general integru, ales într-un mod transparent, pe baza unor criterii strict profesionale, precum și să fie numiți cât mai curând noii judecători la Curtea Supremă de Justiție. De ritmul avansat al reformelor depinde ritmul pe calea aderării”, a susținut Cristina Gherasimov.
De asemenea, viceprim-ministra a apreciat declarația aprobată de Parlamentul Moldovei, care se referă la integrarea europeană a Moldovei.
„Integrarea europeană este singura șansă de progres, dezvoltare, pace și securitate. După 33 de ani de la obținerea independenței face încă un pas ferm pentru uniunea creată pentru a pune capăt războiului pe continentul european, pentru a-l transforma într-o zonă a păcii și a progresului”, a declarat Cristina Gherasimov.
Parlamentul a aprobat, pe 21 martie, Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că „doar” aderarea la UE va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat emis de Parlament, documentul constată că Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost un „partener de nădejde” al țării noastre, oferind „dezinteresat” suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale Republicii Moldova.
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a felicitat, de asemenea, autoritățile de la Sarajevo cu deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina la UE.