Imagini rare surprinse la Moscova, unde sute de moscoviți stau la coadă pentru a sprijini un fost deputat liberal, Boris Nadejdin, care strânge semnături pentru a deveni candidatul „pace” și împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 15-17 martie.
Nadejdin, care a fost deputat anterior în parlamentul Rusiei, a atras atenția pentru că și-a exprimat în mod repetat opoziția față de război la televizor. El a numit războiul pe scară largă drept o greșeală și a spus că Rusia nu poate învinge Ucraina folosind metodele ei actuale.
Site-ul său de campanie listează în mod explicit pozițiile sale ca „pace” în loc de „militarism”, „societate civilă” în loc de „verticala (putere) lui Putin” și „cooperare cu țările europene”, mai degrabă decât „izolare a Rusiei”, printre alte opinii care contrazic politicile lui Putin.
Potrivit site-ului lui Nadejdin, acesta a strâns peste 100.000 de semnături care îi susțin candidatura, în 75 de regiuni rusești, mai fiind necesare în circa peste 48.000.
Campania de strângere a semnăturilor s-a intensificat după ce politicienii din opoziție au vorbit în sprijinul lui Nadejdin. Ekaterina Duntsova, căreia i-a fost refuzată nominalizarea de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei, a fost prima care l-a ajutat pe Nadejdin să colecteze semnături. Potrivit acesteia, dacă va fi înregistrat, Nadejdin va fi singurul candidat cu o agendă împotriva războiului.
Apoi, Maxim Katz a lansat un videoclip prin care oamenii să semneze pentru Nadejdin (conform sediului central, după acest videoclip au început să se formeze cozi). Apoi Mihail Hodorkovski și susținătorii lui Navalny au vorbit în sprijinul lui Nadejdin: Georgy Alburov , Lyubov Sobol și Ivan Zhdanov . Aproape niciunul dintre cei care l-au susținut pe Nadejdin nu explică acest lucru spunând că este un candidat demn.
Poziția sa este o excepție în Rusia, unde aproape toate personalitățile care se opun asaltului asupra Ucrainei au fugit din țară sau au fost încarcerate. La fel ca și mii de susținători anonimi.
Ceilalți candidați prezidențiali au grijă să nu exprime nici cea mai mică critică la adresa ofensivei rusești și a lui Putin.
În coada semnatarilor, un student la biotehnologie în vârstă de 19 ani, Ivan Semionov, a declarat că a venit să-l susțină pe Nadejdin deoarece a fost „mișcat de imaginile uimitoare difuzate în weekend pe rețelele de socializare, care arată atât de mulți oameni veniți să-l susțină”.
„Pentru mulți oameni, este o șansă de a-și exprima dezacordul cu ceea ce se întâmplă, fără teama de a fi arestat sau concediat”, a explicat tânărul.
Deputat liberal în Duma la începutul anilor 2000, Boris Nadejdine a fost un apropiat al opozantului Boris Nemțov, asasinat în 2015. În ultimii ani, el s-a apropiat de grupările politice care gravitează în jurul Kremlinului, deși nu urmează în totalitate linia acestuia.
Unii subliniază că până și numele de familie al candidatului îi inspiră, rădăcina acestuia fiind aceeași cu cea a cuvântului „nadejda”, „speranță” în limba rusă.