Așa-numita administrație de la Tiraspol neagă informațiile precum că, la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, care va avea pe 28 februarie, vor cere Federației Ruse anexarea regiunii transnistrene. Mesajul a fost transmis de către vicepreședinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, numindu-i „provocatori” pe cei care ar fi lansat zvonul, citată de presa de la Tiraspol.
„Cred că este doar o încercare de tensionare a situației. Știți, sunt astfel de provocatori. Aceștia sunt oamenii care doresc rău republicii noastre, ei scriu despre asta. Prin urmare, cred că asta este o prostie de necrezut, pe care nici măcar nu vreau să o comentez. În 2006, la referendum, oamenii s-au expus pe această temă. Și astăzi, când situația este atât de grea, când în apropiere se desfășoară o operațiune militară specială, când sunt foarte multe alte probleme, ridicarea acestei probleme și abordarea ei este o prostie”, a susținut așa-numita vicepreședintă a pretinsului soviet suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva.
Totodată, potrivit acesteia, la așa-numitul congresul s-ar putea adopta „un apel către Rusia, Uniunea Europeană și «toți cei care vorbesc despre democrație» la presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Transnistriei. Acțiunile Chișinăului vor afecta plățile sociale, inclusiv către refugiații ucraineni”, a explicat așa-numitul deputat pentru sursa citată.
Menționăm că, pe 19 februarie, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului, care se va desfășura în stânga Nistrului pe 28 februarie curent.
Ulterior, au apărut zvonuri potrivit cărora la congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului, Tiraspolul ar urma să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea regiunii separatiste.
Într-o reacție, Biroul Politici de Reintegrare a menționat că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.
„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, au punctat autoritățile centrale de la Chișinău.