Breaking news Război în Ucraina, ziua 953: Atac la Harkov, anunț ciudat și pierdere confirmată! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed

Război în Israel, ziua 114: Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii

missing
28 ianuarie 2024, ora 10:40

Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas ar fi putut să-și dedice banii și timpul construcției unui viitor pentru poporul său, iar nu a unei fortărețe pentru sine. Încă de când Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, vocile critice îl acuză că a izolat prin blocadă și a sărăcit teritoriul – transformându-l, afirmă ei, într-o „închisoare în aer liber”.

UPDATE Acuzația că Gaza este „închisoare în aer liber”, absurdă. Această acuzație a fost de la bun început absurdă. Fâșia Gaza are graniță cu Egiptul. Locuitorii ei au fost tratați adesea de cancer și alte boli letale în spitalele israeliene. Israelul a aprovizionat Fâșia cu grosul electricității ei și alte bunuri esențiale, chiar și după ce Hamas a venit la putere în 2007. Acum, când trupele israeliene scot la iveală tot mai mult din imensul oraș subteran de sub Fâșie, falsitatea acelei acuzații a devenit chiar și mai evidentă.

UPDATE Tunelurile din Gaza, 5.700 de intrări. Israelul mai estimează că sunt 5.700 de intrări în rețeaua de tuneluri – unele ascunse în casele unor civili, altele direct sub spitalul principal din Gaza City, despre care și serviciile secrete americane au spus că a fost folosit în calitate de comandament al Hamas. Undeva în interiorul acestui labirint sunt sechestrați nenumărați ostatici israelieni, inclusiv un bebeluș de 1 an, ținuți fără aer proaspăt, fără să vadă soarele, fără medicamente și hrană adecvată, fără vizite de la Crucea Roșie. Toate acestea ar trebui să restructureze în mod radical modul în care gândește lumea despre ce a făcut Hamas în Fâșia Gaza – ce i-a făcut Hamas Fâșiei Gaza.

UPDATE Atrocitatea comisă de Hamas contra propriului popor Imaginați-vă oricare alt guvern făcându-i același lucru propriului popor – de exemplu guvernul american amplasând centrul de comandă NORAD chiar sub piața principală din New York – pentru a vă putea face o idee despre atrocitatea pe care Hamas a comis-o împotriva propriului popor. Dar nu e singura atrocitate. Cât a costat oare construcția acestor tuneluri? Cât beton, cât oțel și câtă electricitate a luat Hamas de la civili pentru a le construi? Câte milioane de ore de muncă au fost dedicate acestui efort? Cât a costat fabricarea arsenalului de mii de rachete, care încă mai e folosit și acum la bombardarea Israelului? Câți oameni de rând din Fâșie au fost recrutați pentru munca ingrată de a da cu cazmaua adânc în subteran – și câți dintre ei au murit astfel muncind? 

UPDATE Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii?. „Unele materiale folosite la construcția tunelurilor proveneau din ajutoarele remise special pentru proiecte de dezvoltare de către organizații internaționale umanitare din Gaza ori fuseseră achiziționate de pe piața liberă, odată ce Israelul a început să permită unele importuri în Gaza, din 2010”, mai preciza ziarul. Cu alte cuvinte, Hamas a furat de la donatorii străini, a furat de-a lungul anilor probabil miliarde de dolari din PIB-ul Fâșiei Gaza, a redirecționat munca de la scopuri productive la scopuri distructive – totul pentru a-și hrăni mașinăria de război.

UPDATE Intrările în tunelurile din Gaza, în case private. Tunelurile ne ajută totodată să explicăm și gradul de distrugere provocată de Israel în Gaza de la începutul războiului. Dacă Hamas își ascunde grosul luptătorilor și muniției în tuneluri, Israelul e nevoit să caute, să găsească și să distrugă acele tuneluri. Dacă Hamas și-a construit intrările în respectivele tuneluri în case private, spitale și școli, atunci toate aceste clădiri devin ținte militare.

UPDATE Hamas poartă vina pentru fiecare viață pierdută în Gaza. În caz contrar, realitatea tragică a acestui război e că va fi catastrofal pentru Fâșia Gaza – nu pentru că Israelul o vrea, ci pentru că Hamas și-a petrecut ani și ani depunând cu cinism eforturi pentru a crea prezenta situație. Hamas ar fi putut evita această tragedie dacă ar fi transformat Fâșia într-o enclavă a păcii, iar nu într-una a terorii. Ar fi putut s-o evite dacă înainte de 7 octombrie n-ar fi început alte patru runde de război contra Israelului.

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Istoria de succes a unicului wine bar moldovenesc din Copenhaga: „Să dezvolți o afacere în Danemarca e fantastic”
/VIDEO/ Istoria de succes a unicului wine bar moldovenesc din Copenhaga: „Să dezvolți o afacere în Danemarca e fantastic”
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente
/VIDEO/ Accident ciudat, filmat în centrul Chișinăului: Șoferul vinovat și-a pus mâinile în cap
/VIDEO/ Accident ciudat, filmat în centrul Chișinăului: Șoferul vinovat și-a pus mâinile în cap

externe

Război în Ucraina, ziua 953: Atac la Harkov, anunț ciudat și pierdere confirmată! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed

03 octombrie 2024, ora 09:27

Război Rusiei în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 953 de la invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin. Într-un anunț straniu, Ministerul rus al Apărării anunță un atac ucrainean masiv cu drone, noaptea trecută, ce nu pare a fi avut loc. Totodată, o bombă ghidată rusească a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, miercuri noaptea, provocând incendii şi rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii locali, citaţi de Reuters.

Între timp, armata ucraineană a confirmat retragerea din oraşul Vuhledar, ocupat de trupele ruse. Localitatea are o importanţă deopotrivă simbolică şi strategică, oraşul fiind situat pe o poziţie înaltă şi la joncțiunea fronturilor din estul şi sudul Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacţionat la cel mai recent atac al ruşilor asupra Harkivului, reiterând că Ucraina trebuie să primească ajutorul necesar, pentru a-şi putea apăra teritoriul şi populaţia.

UPDATE Moscova a lansat în luna septembrie împotriva Ucrainei 1.339 de drone kamikaze iraniene Shahed, însă majoritatea au fost doborâte ori s-au prăbuşit departe de ţintă după ce au fost deviate cu ajutorul sistemelor de război electronic ale armatei ucrainene, scrie publicaţia Ministerului ucrainean al Apărării, ArmyInform, citată marţi de agenţia EFE, conform Agerpres. Precedentul record de folosire a dronelor Shahed de către armata rusă a fost în august, când au fost lansate asupra unor ţinte în Ucraina aproape 800 de drone de acest tip, iar recordul anterior datează din 2023, cu 512 drone lansate. La începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei în 2022, Rusia a cumpărat astfel de drone în mari cantităţi din Iran, achiziţii completate mai târziu cu drone de acelaşi tip fabricate de industria militară rusă sub numele de Geran-2 şi Geran-1.

UPDATE Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, a avertizat că NATO nu dispune în prezent de apărare antiaeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitate pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, scrie HotNews.

UPDATE O reuniune de miercuri a miniştrilor OPEC+, organizație condusă de către Rusia și Arabia Saudită, a menţinut neschimbată politica producţiei de petrol, inclusiv un plan de a începe creşterea producţiei din decembrie, subliniind totodată necesitatea ca unii membri să facă reduceri suplimentare pentru a compensa supraproducţia, transmite Reuters, informează News.ro.

UPDATE Ukrenergo, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina, a restabilit linia de alimentare cu energie electrică a Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP), scrie Ukrainska Pravda. Una dintre liniile care alimentează centrala nucleară a fost deteriorată în urma unui atac rusesc pe 1 octombrie, scrie Mediafax.

UPDATE Într-un anunț straniu, Ministerul rus al Apărării anunță un atac ucrainean masiv cu drone, noaptea trecută, ce nu pare a fi avut loc. Nu există niciun indiciu în acest sens pe rețelele ruse de socializare. De regulă, oficialii ruși încearcă să minimalizeze efectele atacurilor ucrainene, raportate de civii din Rusia. Ministerul rus al Apărării anunță joi dimineața că ar fi interceptat azi noapte 113 drone ucrainene în patru regiuni ale Federației Ruse. Totuși nu există nicio dovadă în acest sens, iar publicul rus, care atunci când au loc atacuri ale ucrainenilor umplu rețelele rusești de socializare cu înregistrări video sau cel puțin audio, de această dată nu a postat nimic, scrie Biziday.

UPDATE Preşedintele croat Zoran Milanovic a refuzat să aprobe participarea soldaţilor croaţi la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei, invocând preocupările legate de posibila extindere a conflictului în Croaţia şi acordând prioritate siguranţei ţării sale, notează Kyiv Independent. Această decizie este în contradicţie cu pachetul de sprijin convenit la summitul NATO din iulie, care a inclus înfiinţarea NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) pentru a coordona ajutorul militar şi formarea pentru Ucraina de către parteneri, scrie Mediafax.

UPDATE Iulia Navalnaia, văduva politicianului rus de opoziție, Aleksei Navalnîi, a primit premul internațional Vanguardia Awards, înmânat de către prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, potrivit Rador.

UPDATE Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că Rusia foloseşte situaţia din Orientul Mijlociu pentru a promova structuri internaţionale în care domină. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a condamnat operaţiunea terestră a Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) în sudul Libanului în timpul unei întâlniri din 1 octombrie cu ambasadorul Libanului în Rusia. Bogdanov a condamnat ferm acţiunile Israelului în Liban şi a exprimat opoziţia Rusiei faţă de „asasinatele politice” israeliene raportate, potrivit Mediafax.

UPDATE Armata Rusă susține că ar fi doborât 73 de drone în regiunea de graniță Belgorod, 25 în Voronej, 14 în Kursk și una deasupra regiuni nordice Briansk. Nu este clar dacă acest tip de anunț face parte dintr-o schemă de propagandă, menită să arate publicului rus eficiența armatei sale, sau ar putea fi justificarea unor acte ulterioare ale Rusiei. În schimb, ucrainenii raportează și ei un atac rusesc cu peste o sută de drone Shahed, în care au fost vizate atât Kievul cât și regiunile din Carpați, la nord de granița cu România. Armata Ucraineană susține că a interceptat 78 dintre acestea, dar pe rețelele ucrainene sunt postate filmulețe, așa cum este cel de mai jos, în care un site știri din Odesa pare a arăta distrugerea unei substații de electricitate de către o dronă rusească, potrivit Biziday.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că lovitura din Harkov, cea mai recentă dintr-o lungă serie de atacuri asupra oraşului, a subliniat necesitatea unui ajutor mai mare din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei. El a indicat atacul Iranului asupra Israelului drept un exemplu de colaborare între aliaţi. El a spus că, pentru a opri loviturile ruseşti, „Ucraina trebuie să primească ajutorul necesar şi, cel mai important, suficient din partea lumii, a partenerilor noştri. Fiecare lider ştie exact ce trebuie făcut. Este important să fim decisivi”, a spus Zelenski într-o postare pe X, potrivit Mediafax.

UPDATE „Comandamentul superior a autorizat manevra de retragere din Vuhledar pentru a permite salvarea soldaţilor şi a echipamentelor militare şi pentru a lua noi poziţii în vederea continuării operaţiunilor”, a menționat pe Telegram gruparea de forţe Hortiţia, însărcinată cu operaţiunile în zonă. Pierderea Vuhledarului destabilizează acel sector de front pentru armata ucraineană şi ilustrează dificultăţile cu care aceasta se confruntă în faţa trupelor ruse, care sunt mai numeroase şi mai bine echipate, scrie Gândul.

UPDATE În discursul său video de miercuri seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată României pentru sistemul Patriot furnizat şi, luând ca argument atacul din cursul nopţii, care s-a petrecut foarte aproape de frontieră, avariind punctul de trecere de la Orlivka (Isaccea), liderul de la Kiev a cerut ca în zonele din vecinătatea ţărilor NATO apărarea antiaeriană să fie asigurată în comun, iar aceste ţări să contribuie la doborârea dronelor şi rachetelor ruseşti, transmite News.ro.

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriștii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski.

„Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a continuat liderul ucrainean.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 952: RO-Alert, oraș capturat și lovituri distrugătoare! „Tatăl tuturor bombelor” a explodat la Vovceansk
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 951: Atac mortal, planul lui Putin, prioritatea NATO și mesajul G7! Zelenski: Situație foarte dificilă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente
/VIDEO/ Bani de la stat pentru a critica guvernarea: Cum a ajuns Danemarca pe locul 2 în lume la capitolul libertatea presei
/VIDEO/ Bani de la stat pentru a critica guvernarea: Cum a ajuns Danemarca pe locul 2 în lume la capitolul libertatea presei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.