Tot mai mulți din cei care nu au un loc de muncă oficial și un venit se gândesc să își asigure o pensie minimă la bătrânețe. În acest sens există și o lege care permite moldovenilor să își asigure benevol și individual dreptul la pensie, prin procurarea stagiului de achitare. Și dacă unii ar fi dispuși să achite sume mari pentru a beneficia de pensie, alții cred că o asemenea investiție nu este necesară.
Deși această procedură este reglementată de legislație încă din 1999, mulţi moldoveni nu cunosc despre oportunitatea de a-şi asigura benevol şi individual dreptul la pensie pentru limită de vârstă.
„În acest an taxa fixă de cotizare stabilită de lege este de 17 522 lei pentru persoanele fizice.Să presupunem că o persoană fizică are un stagiu de cotizare de 12 ani și ar vrea sa își asigure benevol încă trei ani de cotizare. Astfel, pentru acești trei ani, această persoană ar trebui să scoată din buzunar suma de 52 566 de lei.”
Și chiar dacă nu există restricții privind asigurarea benevolă, iar taxele de cotizare se măresc de la an la an, cei care nu au loc de muncă spun că ar fi dispuși să achite orice sumă pentru a-și face bătrânețea mai ușoară.
Alții ne-au spus că taxa de cotizare este mult prea mare și nu vor să investească.
Unii cred că cea mai bună opțiune pentru o bătrânețe asigurată este angajarea legală în câmpul muncii.
Din anul 2020 și până în 2023, 975 de persoane s-au asigurat individual.