Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri cu drone, soldați nord-coreeni pe front și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari

/VIDEO/ Fața dură a sărăciei. Mii de copii, învățați de mici cu lipsurile: „Doar Dumnezeu are grijă de noi”

missing
30 martie 2024, ora 22:27

Numărul copiilor săraci a fost în creștere, în anul 2022. În sate, patru din 10 copii duc un trai marcat de lipsuri. Cum a fost fenomenul anul trecut, vom afla peste o lună, atunci când Biroul Național de Statistică va prezenta datele noi. Atunci când vorbim de sărăcie, nu avem în vedere doar acei copii care mor de foame. De obicei, sărăcia are mai multe fețe. În timp ce procentul copiilor nevoiași s-a majorat, intervențiile și alocațiile din partea statului reușesc să reducă din fenomen cu doar cinci la sută. 

Dincolo de aceste cifre, o copilărie săracă poate avea consecințe pe tot parcursul vieții, de aceea este necesar de a rupe acest lanț vicios cât mai devreme. Săptămâna aceasta, dar și până la ea, am discutat cu mai multe familii care o duc greu. În mare parte, am descoperit familii care duc o luptă aprigă pentru a oferi copiilor un trai mai bun. Dar am întâlnit și din cei care s-au resemnat. 

În raionul Călărași, ca de altfel ca și în alte raioane din țară, sărăcia amenință tot mai mult familiile nevoiașe. În această categorie se află și Oxana, o mamă a trei copii, din satul Buda, care cu greu reușește să se mențină pe linia de plutire. Băiatul cel mai mare al familiei, deși are probleme de sănătate, reușește să meargă și la muncă. 

„El e bolnăvior. Îi primesc pensie, dar e până la 18 ani, dar după 18 ani trebuie să-l trec după dânsul, că nu are dreptul. - Dar cum se descurcă la lucru? - Se duce cu băieții liniștit, n-am... Îl sun, mă sună, mamă ce faci? Nam așa probleme să-mi umble copii pe drumuri. - E greu? - Dacă dau numai doi din mână, e greu. Lucrez și eu la o femeie aici în sat”.

Oxana împreună cu soțul și copiii au locuit, până acum câțiva ani, la părinții ei. Casa în care sunt acum au primit-o în dar.

„Am îngrijit de un om bolnav și am îngrijit de dânsul până a decedat. Și au venit oamenii ceia și și-au făcut o pomană, au zic că nu vor să o lase așa, au scris-o pe noi, că am îngrijit de dânsul, au zis să avem grijă la cimitir, să-i facem oleacă de praznic”.

Chiar dacă problemele lor cu banii sunt destul de mari și abia se descurcă de la o lună la alta, Oxana nu s-a gândit niciodată să-și țină copiii acasă sau să îi trimită la muncă, în detrimentul studiilor. A înțeles că școala e singura lor salvare.

„- Dacă Doamne ferește ceva să se îmbolnăvească, îi lăsam acasă, sunam la școală, la grădiniță, da așa, ca să șadă copilul acasă, niciodată. Nu a fost copilul acasă șă-mi șadă mie, îl fugărim la școală, nu-i lăsam acasă eu, deloc. Eu n-aveam răbdare cu dânșii să se ducă acasă la școală. - Dar le place să-nvețe? - E, cam greu, nu vrea să-nvețe, dar măcar să fie la școală acolo, nu să șadă acasă. - Dar de ce nu vor să învețe? - Cum, cel mai mititel învață”.

Pe timpul iernii, soțul ei nu a lucrat. Deoarece lucrează în construcții, lucrările au înghețat și ele. Ca să treacă de iarnă cu bine, a fost nevoită să cumpere pe datorie de la magazin, pentru ca mai apoi să întoarcă banii. Ne-a spus că ea nu se simte bine când face asta și încearcă să întoarcă datoriile cât poate de repede. Dacă ar putea întoarce timpul, ce ar schimba în viața ei?, am întrebat-o.

„Nu știu ce să schimb, de-amu mergem și noi înainte așa cum o să fie. - Că așa s-a întâmplat să fie, da? - Da, de-amu ce să faci? Greu, ușor, mergem înainte. Noi părinții trebuie să-i ridicăm oleacă. Dacă ai să te lași moale, apoi. Nu vreau eu să-mi umble copilul pe toate drumurile, vreau să fie spălat, curat, iacă a venit de la școală trebuie să-i pregătești mâncarea. Nu au fost niciodată la mine așa”.

Și ea se duce la muncă ori de câte ori poate, dar îngrijirea familiei îi fură cel mai mult timp.

„Statul cu ce, n-am avut eu așa. Parcă mai dădeau, o dată nu mai țin minte, ne-au mai dat așa la băiatul ăsta câte un ajutor, dar așa nu, nu prea. Pe cadouri băietului îi dă 800 de lei, dar așa. Ca să primesc ajutor social, nu primesc, trebuie să te duci la birjă, dar birja nu pot lăsa copilul acasă, ba una, ba alta. Mă duc și eu când mă cheamă ba unul, ba altul. - În sat aici? - Da, da, dar nu prea mă duc eu așa să zic că mă duc cu ziua prin sat. Am griji, copiii, cu mâncare, cu spalat. Iaca el lucrează mai mult, dar eu. - Soțul? - Da”.

Crește și câteva animale pe lângă casă, are niște păsări și o capră, care tocmai a adus pe lume un ied. Cu ele se descurcă și-și mai întreține familia. Se ocupă și de grădină, plantând răsaduri pentru a avea legume de consum pentru tot restul anului. Ne-a mărturisit că băieții au o pasiune pentru sport și vor să participe la o tabără de vară.

„Îi place futbolul, vrea să-l dau la școală, dar care școală, că acum e peste tot scump. Au zis că măcar pe vară. - Unde, la Chișinău? - La fotbaliștii ăștia cu mingea, cu... - Pai da, dar unde, la Călărași sau la Chișinău? - La Călărași, nu știu, iaca am zis să mă duc să întreb, măcar în vacanța asta de vară să văd. Au zis că tare vor dar o să văd, încă n-am ajuns până la vară. - Dar câți ani aveți? - Cine eu? 38 de ani am”.

Vulnerabilă este și familia Vioricăi, o femeie care a rămas singură cu trei copii după ce soțul a plecat la muncă peste hotare și nu s-a mai întors. Acum, a rămas singura care muncește pentru a-și crește copiii. Și nu îi e deloc ușor, mai ales că nu a fost deloc la școală și nu are nicio pregătire.

„Cu ziua ocazional. Carte nu știu, n-am învățat la școală, patru clase am făcut. Și lucrez cu ziua ocazional când îmi pică. Acum primăvare nu-i de lucru cu ziua, mai strâng urzică, leurdă din pădure, vând, le hrănesc. - Dar reușiți să vindeți, sunt cumpărători? Sunt cumpărători, bogdaproste. Câteodată mai nimerești, câteodată nu nimerești. Dar bogdaproste, de cheltuială facem. De cumpărat cine știe ce, nu, dar măcar ce-o da Dumnezeu. Iacă cum trăim”.

„- Și copilașii merg la școală? - Da, merg la școală, regulat, nu lipsesc. Dacă sunt răciți sau dacă nu avem probleme, ori poate să rupt încălțăminte, ori poate ceva, dar așa, merg la școală. - Acum sunt toate scumpe, și încălțămintea și restul. - Și toți celea. - Și cum vă descurcați? - Iacă așa. - Cine face bani în locul dumneavoastră? - Eu. - Singurică sunteți? - Da. Eu. - Și cum vă descurcați? - Iaca așa, 300 de lei ziua, lucrez, mă mai duc pe la biserică. - Dar nu reușiți să faceți în fiecare zi 300 de lei, nu? - Nu. Când pică de lucru, lucrez, dacă nu pică de lucru, răbdăm. - Și cu curentul? - Nu plătim poate luna viitoare, iacă așa. Da, dacă nu-i de unde, eu ce să fac? Vara e ușor, oleacă mai ușor, mai mă duc, mai lucrez cu ziua la grădină. Dacă nu știu carte, în lucru să mă duc, numai servitoare”.

Spune că și-ar dori să meargă mai departe la lucru, în oraș, pentru a câștiga mai mulți bani pentru cele necesare, dar are copii mici și nu are cu cine să îi lase deocamdată. 

„- Deci m-aș duce mai departe, dar n-am cu cine lăsa copiii să mă duc mai departe la lucru. Dar așa să-mi pierd copiii. Băiatul are 11 ani, învață la școală și învață bine. Iacă al doilea e în clasa întâia, dar așa de bine învață, că e într-o clasă cu doamna Natașa. Și învață toți copiii. Și asta iaca am dat-o la grădiniță. - Foarte bine că învață, le place la școală. - Da, de mititei îi dau, de la 3 ani îi dau la grădiniță. Chiar fata asta care e la școală, de la 2 ani am dat-o, că nu putem să mă duc la lucru să lucrez. Și iaca așa îi hrănesc, mă întrețin. Uitați-vă, când ajunge să mai faci, când ajunge să nu mai faci, n-am ce să zic, măi, mă ajută lumea. Mă ajută, iaca un țol, că-i beton tot pe jos și răcesc repede. Mi-o mai pus iaca, sticlo-pachet, ușile, ferestrele, nu eu le-am pus. Dacă pot, dacă aș reuși, vreau să învăț macar cât de puțin, macar băietul dacă îmi va ajuta. - Dar vrea să meargă la Călărași, la Chișinău mai departe, adică vrea să învețe? - Da. Numai că când ajungi la liceu, la colegiile astea, știți de-amu, cam bate buzunarul și n-am cu ce să le dau mai departe”.

Pentru că este mai tot timpul acasă, muncește cu pasiune în grădină. Spune că orice palmă de pământ este o sursă ce poate aduce hrană pentru familia ei.

„Dar dacă n-am să pun în grădină, ce o să mănânc cu copiii? Iaca cu de la ploi nu pot, dar trebuie de adus vecinul cu motobloc și dă, dau 200 de lei ori mă duc o zi la dânsul la lucru, și-l ajut la prășit ori la pus în pământ, că ei îs bătrâni și au motobloc dar n-are cine să le ajute. Și vin și mă ajută și îmi dă cu motoblocul, pun ceapă, cartoafe, fasole, câte puțin din toate, răsad. Când te scoli dimineața și ajungi în grădină și iei, nu mai fugi la piață. Că uneori este, dar uneori nu-i. Nu mai am pământ, ăsta ce vedeți în ogradă. Dacă aș avea mai mult. - Dar cred că vă ajunge. - Bogdaproste, de atâta. 8 „sotce” am împreună cu tot cu casă, tot”.

Până la trei ani ai fetiței a primit și ajutor social, dar acum nu mai are parte de el. Ar vrea să lucreze la croitorie, în Călărași, dar din cauză că nu știe să citească sau să scrie, consideră că nu va reuși. Acum merge prin pădure și culege din cele oferite de natură, pe care le vinde pentru câțiva bănuți în plus. E bucuroasă că poate să învețe alfabetul odată cu copiii. 

„- Eu de la copii dacă vreți să mă credeți, mai știu o leacă alfabetul, cu dânșii, bogdaproste. Oleacă am început să învăț, cu dânsei, dar e greu. Cu ziua merg, iaca aștept amuș, în luna lui aprilie, mai, se începe cu ziua. Răsăditul, prășitul, la vie, și iaca mă duc cu ziua. - Dacă v-ați întoarce în timp acum, ce-ați schimba dumneavoastră? - M-aș duce la școală. - Ăsta e cel mai mare regret? - Da, că n-am fost la școală să știu carte, să pot să văd altă viață. De-amu îi târziu. - Să puteți să vă angajați undeva? - Dacă știi carte, ești om în ziua de azi, dacă nu știi carte, cam se râd toți. Asta-i”.

Autoritățile locale cunosc situația acestor familii și le trec pragul des, ne dă asigurări primarul comunei. 

„Cu ajutorul asistentului social monitorizăm situația, și întotdeauna mergem cu vizite la domiciliu și analizăm situația unde este nevoie. Ei primesc ajutoare sociale de la Călărași, dar depinde de situație, care vor să muncească, care nu vor să muncească. Mama sau tata dacă nu au statut ocupațional, nu li se oferă ajutor social”, a spus primarul comunei Buda, Tatiana Timofte.

Cu implicarea primăriei, o familie cu 9 copii a reușit să se mute în casă nouă. 

„Când am descoperit familia asta, trăiau în Ursari, într-o cameră 2 pe 2, copiii cei nou-născuți erau puși într-o laiță așa, atârnată de pod. Ne-am implicat cu asistența socială din Călărași, asistența socială de pe loc și i-am procurat casă aici, pe teritoriu satului”.

Primarul consideră că cea mai comună piedică, de care se lovesc aceste familii în a avea un trai decent, este lipsa studiilor. Unii nu au terminat gimnaziul sau clasele primare, pe când alții nu au trecut deloc pe la școală. 

Într-un alt sat, am descoperit povestea Iuliei. Era acasă alături de cei trei copii, cel mai mic având doar 6 luni. Casa a aparținut părinților și trebuie reparată. Singurul care lucrează din familie este soțul ei. Trăiesc greu, cu venituri modeste, într-o casă în care vântul le bate prin ferestre, dar chiar și așa spune că are tot ce-i trebuie. 

„Nu prea bine, dar mă descurc încet, încet. - Cum ați trecut de iarnă? - Bine. - Vă încălziți cu lemne? - Da”.

Iulia nu a mai continuat să învețe. După absolvirea a 9 clase, s-a oprit. Și-ar fi dorit să continue, dar problemele ei de sănătate au împiedicat-o. 

„9 clase am. - Și de ce nu te-ai dus mai departe? - Am mai mers un an de zile la Călărași, atât. Nu am mai putut mai departe. - Dar soțul? - Soțul nu știu”.

Ca în multe alte sate, gospodăria Iuliei nu are acces la apă potabilă, la canalizare. Respectiv, copiii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte și să se spele în lighean.

„- Nu aveți baie înauntru, nu? Mergeți afară la toaletă? - Da. - Și cum te descurci cu ei să îi speli, să... - Mă mai ajută Valerica, fiecare are tazul lui. Îi pun în taz și îi spăl”.

Fiind cea mai mare dintre frați, Valerica este de ajutor. Ne asigură că-i place mult școala, chiar dacă este abia în clasa 1. 

„- Ce-ți place ție cel mai mult la scoală? Îți place matematica? - Da. - Ești primul om pe care îl aud că îi place matematica. Ia, ce ai scris tu astăzi la matematică? - Mi-a dat exercițiul trei. - Și ai răspuns, ai rezolvat sau asta e tema pentru acasă? - Da, e tema pentru acasă, asta și gata. - Ce temă mai ai? Asta e limba română? - Abecedarul. - Ce literă ai învățat? - Am de scris poezia asta acasă. - Nu vrei să mi-o citești și mie? - Nu. - de ce? - Nu vreau!”

De la asistenta socială din localitate, am aflat că familia este la evidența autorităților locale și beneficiază de sprijin. Funcționara a descris-o ca fiind o familie care încearcă să iasă din această situație grea și să le ofere copiilor un viitor mai bun. 

„Au beneficiat de unele ajutoare care au venit din partea asistenței sociale, șiau cumpărat câteva materiale de construcție, foi de ardezie, lemn. - Și-au construit singuri acolo? - Au renovat o anexă a locuinței pentru a fi locuibilă”.

Există însă și familii cu care este mai dificil de lucrat, deoarece refuză orice conlucrare cu autoritățile locale. 

„Încercăm, ce ține de noi să facem tot posibilul ca să depășească. Dacă familia merge la conlucrare este și rezultat, dacă nu vrea să conlucreze cu asistentul social și APL-ul, atunci problema e mai dificilă”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Ediție Specială TV8: Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 3
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 2
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! /Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo /Partea 1
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbateri electorale în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale /27.10.2024
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Dezbaterile electorale cu Maia Sandu versus Alexandr Stoianoglo, în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale, se văd LIVE duminică, 27 octombrie, ora 09:30.
Alege liber
Alege liber
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbatere electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2024
Alege liber
Alege liber
Ediție specială la TV8: Alege liber! /Partea II /20.10.2024
Alege liber
Alege liber
Urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).

Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu
Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
Micea Geoană salută victoria Maiei Sandu: „Este o veste bună, un lucru pozitiv”
Micea Geoană salută victoria Maiei Sandu: „Este o veste bună, un lucru pozitiv”
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
PSRM nu recunoaște rezultatele alegerilor din străinătate și îl declară pe Stoianoglo adevăratul învingător
PSRM nu recunoaște rezultatele alegerilor din străinătate și îl declară pe Stoianoglo adevăratul învingător

/VIDEO/ Drogurile sunt despre singurătate. Lecțiile unui fost dependent care de 3 ani e „curat”

missing
05 noiembrie 2024, ora 10:42

Vârsta consumatorilor de droguri devine, pe an ce trece, tot mai mică. Medicii vorbesc despre copii de 12 ani, care deja sunt dependenți de aceste substanțe periculoase. Unii pacienți se tratează la stat, alții apelează la clinicile private. O soluție, de ani buni, este și asociația „Inițiativa Pozitivă”, unde dependenții se pot reabilita, iar mai apoi angaja, cu susținerea specialiștilor de aici. 

„- De la ce vârsta ați început să consumați droguri? - Foarte devreme am început să consum. Narcotice „grele”, precum injecții, am început să consum de la 12 ani. - Adică de la 12 ani ați început consumul de droguri? Când ați ajuns la ideea că trebuie să mă opresc din consum, asta nu este al meu, nu este pentru mine? - Probabil, la 25 de ani am ajuns să conștientizez că ar trebui să mă opresc. Era clar deja că ele influențau asupra sănătății, statutului meu social, mediul în care mă aflam. Pentru că mă aflam mai mereu la închisoare, petreceam mult timp cu infractorii, iar cercul meu de cunoștințe era foarte restrâns. Apoi au început problemele de sănătate”. 

Serghei își spune istoria deschis, în încercarea de a influența și alte persoane care se află acum în lupta cu drogurile, să rupă acest lanț vicios. Și pe vremurile lui, drogurile erau ușor de obținut. 

„- Cum găseați acele droguri la 12 ani? Cineva vi le propunea? - Da, afară erau foarte răspândite. Erau anii '90. Droguri erau destule. Erau naturale. Băieții într-un mod artizanal le făceau. Marijuana, mac. Adică, astea erau în destul. „Era așa un timp complicat. Am crescut într-o familie numeroasă, părinții nu au aveau timp liber. Tatăl meu era dependent de alcool. Eu eram doar pentru mine. Îmi găseam locul afară, acolo eu eram primit, acolo eu eram important. - Dvs. erați important anume acelui cerc de consumatori de droguri? - Da, „huligani”. Să fii cu niște băieți tari. Așa am ajuns în acest anturaj”.

La început, Serghei considera drogurile drept un refugiu temporar, crezând că poate renunța oricând la ele. Dar, cu fiecare doză în plus, se adâncea tot mai mult în hăul dependenței, care începuse să-i controleze viața. 

„De la început credeam că sunt foarte puternic, că pot să mă descurc și să le fac față. Pentru că de la început așa și era. Dar drogurile s-au dovedit a fi mult mai puternice. Eu, cu toată dorința mea, n-am putut să mă opun. Pot să zic că, poate egoismul meu nu-mi dădea voie să cer ajutor de la cineva. Mă consideram puternic. Mă aflam tot timpul la dispensarul de narcologie. Înainte, pentru consumul de droguri, te arestau pentru 15 zile. Și la mine așa era mereu. Pe parcursul anului 2004, cred că 8 luni din 12, stăteam câte 15 zile în arest doar pentru consumul de droguri. Eu consumam, poliția mă închidea. Eu înțelegeam că societatea nu mă accepta. Mă ignorau în diferite moduri, iar eu, la un moment dat, eram gata să mă resemnez cu faptul că, da, eu sunt așa. Da, sunt un narcoman. Pe mine este pusă crucea. Dacă eu nu trebuiesc oamenilor, nu trebuiesc nimănui, eu deja mă distrugeam cu drogurile”. 

Dar drogurile cereau bani, pe care Serghei nu-i avea. Așa că a început să fure, fapt pentru care a fost condamnat la închisoare de mai multe ori. 

„Contam, mai mult, pentru mama. Doar ea nu era indiferentă pentru soarta mea. Nu credea în consumul de droguri. Cred că mai degrabă își proteja psihicul și, în felul acesta, încerca să reducă efectul drogurilor puternice. Adică ea nu știa cum să combată asta. Poate și a încercat să se adreseze la cineva, poate s-a interesat, dar, pe atunci, din partea statului, a asistentului social nu se oferea niciun ajutor, absolut”. 

Serghei o spune din propria experiență de viață: nu e deloc simplu pentru consumatorii de droguri să iasă din capcana dependenței, dar nu e imposibil. 

„Sfatul meu este să lase egoismul și să se adreseze după ajutor. Pentru că drogurile sunt mai puternice decât oamenii. Oamenii, nu știu, cred că, consideră că e nevoie de tărie de caracter. Dar, sincer, de câte ori încercam să las drogurile, mă simțeam om puternic. Eu știu mulți oameni puternici, care, încercând să se lase de droguri, au murit, n-au câștigat. Drogurile i-au învins. De unul singur nu poți să te descurci”.

Ajutorul psihologic pentru o persoană dependentă de droguri este esențial. În timp ce medicamentele ajută la recuperarea fizică, susținerea unui psiholog ameliorează starea psihică, pregătind-o pentru a rezista noilor tentații. 

„Noi delimităm boala și omul. Omul oricum poartă o valoare și asta foarte mult încurajează și ajută ca omul dependent să se trateze. La fel, noi folosim și consultații de motivare. Asta dă posibilitatea ca pacienții să găsească motivația și să dezvolte strategii pentru a-și schimba comportamentul. Acum, una din cele mai importante metode este terapia cognitiv-comportamentală. Datorită acestei metode, oamenii își analizează motivele pentru care ar consum droguri și își dezvoltă anumite comportamente pentru a se salva în remisie”, spune psihologa Alina Cojocari.

Nu doar dependenții de droguri au nevoie de ajutor, ci și familiile lor. 

„Sunt, desigur, persoane care vin singure, sunt și dintre acei care ajung la noi la propunerea părinților. Noi avem ajutor pentru apropiați, sunt consultații și pentru apropiați. Pentru că dependența este o boală familiară. Cum persoana apropiată poate influența dependentul, așa și dependentul poate influența apropiatul. De aceea, cel mai des, propunem să lucrăm în complex”.

Serghei este unul dintre cei care a reușit să scape de droguri, cu susținerea specialiștilor de la „Inițiativa Pozitivă”. Aceasta este una dintre cele mai mari și mai experimentate organizații neguvernamentale care activează în domeniul sănătății publice, având parteneriate și cu instituțiile de stat. 

„Organizația noastră, în primele 6 luni ale anului 2024, a oferit servicii pentru mai mult de 2000 de oameni. Jumătate dintre ei sunt cei care consumă droguri sau alte substanțe psiho-active. Raportul procentual ar fi: 80 la 20 de procente. Adică, 80% sunt bărbați, 20% femei. Ceea ce e foarte important pentru no este că absolut tot lucrul este în baza managementului cazurilor. Aceasta e o evaluare de screening a vulnerabilității. Înțelegerea la ce mai trebuie de lucrat, stabilirea sarcinilor, de cât timp este nevoie. Toate acestea sporesc eficiența muncii noastre”, spune directorul „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

Este alarmant și numărul de copii care consumă droguri, dar și vârsta lor tot mai mică. 

„Zilnic avem oameni care sunt dependenți de substanțe psihoactive care vin pentru un ajutor sau un suport la noi”, zice medicul și directorul unui centru medico-social, Ludmila Mărăndici.

„Cel mai dureros este că, acum, la moment, foarte mult tineret este în această problemă. Sau foarte mult tineret este în consum. Noi, cred că, nici nu ne dăm seama problemele cu care ei se confruntă. - Care este cea mai tânără persoană, dacă vă referiți la tineret? - Din cei care au venit la noi, este de 14 ani. Fetiță de 14 ani, care deja nu mai merge la școală din motiv că, la școală a fost supusă bullying-ului, fiind că ea, fiind în consum de droguri, totuși, are un comportament mai aparte. 

Familia nu o susține, fiindcă mama este dependentă de alcool și această fetiță, din păcate, a fost nevoită să înceapă să presteze servicii sexuale pentru a se întreține, pentru a avea un venit. Ulterior, acest lucru a ajuns la ceea că, ea prestează servicii pentru a primi droguri. Care se temea să spună problemele cu care se confruntă, fiindcă ea a fost supusă și violenții sexuale și violenții fizice. Adică un copil care nu știe unde să apeleze, nu știe ce să facă. La fel, chiar și legislația, din păcate, la noi lasă mult de dorit legat de tinerii care consumă droguri. Nu sunt protejați”.

Anularea pedepselor pentru consum de droguri ar putea fi un factor de a reduce fenomenul, consideră specialista.

„Decriminalizarea ar deschide ușa persoanelor consumatoare de droguri la asistență. Adică, atâta timp cât noi îi condamnăm pentru consum, atâta timp ei o să se ascundă. Noi trebuie să pedepsim nu consumul, dar să pedepsim vânzarea sau răspândirea drogurilor. Pentru că, acel care consumă este omul bolnav. Și cu omul bolnav nu trebuie să se ocupe forțele de ordine, dar trebuie să se ocupe Ministerul Sănătății. Adică să se ocupe persoanele sau serviciile care ar putea să-i ajute”.

Potrivit unui alt specialist, care activează în cadrul unei clinici private, cele mai răspândite droguri consumate, în special de adolescenți, sunt de tip sare. De altfel, în lume acestea sunt cele mai dăunătoare. 

„În ultima perioadă, ultimii 3-4 ani, radical au crescut numărul persoanelor care consumă droguri mai ales în rândurile persoanelor adolescente și al persoanelor tinere în vârstă de 14 -16 ani. Aceste persoane sunt foarte multe, care folosesc mai ales droguri sintetice, care sunt foarte accesibile pe piață. Sunt diferite denumiri, dar de obicei cel mai des folosesc denumirea de sare.

Aș vrea să spun că sunt cele mai periculoase și, cu părere de rău, aduc o daună semnificativă asupra persoanei în dezvoltare, adică unui adolescent îi va duce la niște dereglări destul de severe, așa cum sunt dereglările neurologice ireversibile, care nu se recuperează, iar asta duce la niște halucinații auditiv-vizuale, niște psihoze care, cu părere de rău, sunt ireversibile pentru acest pacienți”, spune medicul toxicolog la o clinică privată, Alexandru Belecciu.

Potrivit datelor oferite de Dispensarul Republican de Narcologie, la evidență se află 12.167 de pacienți dependenți de droguri, fiind în creștere față de anul precedent. În primele 9 luni ale acestui an, 63 de persoane au murit din cauza drogurilor. 

Un reportaj de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan  

/VIDEO/ Ministra Sănătății, despre numărul în creștere al consumatorilor de droguri: Nu putem învinovăți o instituție anume
/VIDEO/ Povestea unui dependent de droguri, din anonimat. S-a oprit când a văzut cum îi mor amicii de la consum

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.