Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 1124 de la invazia masivă decretată de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Kievul a fost, din nou, ținta unui atac masiv cu drone rusești, soldat cu morți și răniți. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Kievul și regiunile din jurul acestuia au fost sub alertă de raiduri aeriene timp de cinci ore. Pe de altă parte, unitățile ruse de apărare aeriană au distrus 59 de drone ucrainene care au vizat regiunile sud-vestice ale Rusiei și au ucis o persoană în Rostov, au anunțat duminică autoritățile ruse, citate de Reuters.
Disparițiile forțate comise de autoritățile ruse împotriva ucrainenilor sunt considerate crime împotriva umanității. Cel puțin așa a declarat Comisia Internațională Independentă de Anchetă asupra Ucrainei în ultimul său raport. Se precizează că autoritățile ruse au reținut un număr mare de civili în toate provinciile în care au preluat controlul. Printre victime se numără autorități locale, funcționari publici sau chiar jurnaliști, pe care i-au perceput ca o amenințare la adresa obiectivelor lor militare în Ucraina. Mulți prizonieri de război au fost, de asemenea, victime ale disparițiilor forțate.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut duminică aliaţilor săi să facă „presiune” asupra Moscovei pentru a „pune capăt” războiului, la câteva ore după ce noi raiduri ruseşti au provocat cel puţin trei morţi şi zece răniţi la Kiev, potrivit autorităţilor locale, relatează agențiile de știri AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE Un atac cu drone lansat de Rusia asupra Kievului în cursul nopții a provocat victime și pagube semnificative. Potrivit autorităților, cel puțin trei persoane au murit, inclusiv o fetiță de cinci ani și tatăl ei. Alte zece persoane au fost rănite, printre care și un bebeluș de 11 luni, relatează publicația Kyiv Independent.
UPDATE Rusia a lansat 147 de drone pe durata nopţii, vizând mai multe regiuni ucrainene, au comunicat duminică Forţele Aeriene ale Ucrainei. Unităţi ucrainene de apărare aeriană au distrus 97 de drone, iar 25 nu şi-au atins obiectivele, precizează Forţele Aeriene într-un comunicat publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie Rador.
UPDATE Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat pe conturile sale de pe rețelele de socializare că a reușit o lovitură importantă asupra unei concentrări de forțe inamice din zona orașului Torețk. „Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit pe 21 martie cu succes o acumulare de forțe din Brigada 1 de pușcași motorizați, regimentul 103 în adăpostul lor și subsolul adăpostului lor din Torețk, regiunea Donețk”, potrivit mesajului postat pe rețeaua X, scrie HotNews.
UPDATE Steve Witkoff, emisarul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care conduce negocierile americane de încetare a focului atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, consideră că planul premierului britanic Sir Keir Starmer pentru o forţă internaţională care să sprijine o încetare a focului în Ucraina este unul simplist şi doar pentru a impresiona, relatează BBC, preluat de News.ro.
UPDATE Decizia Germaniei de a relaxa regulile fiscale şi de a creşte cheltuielile pentru apărare marchează un „moment de cotitură istoric” şi reprezintă o oportunitate pentru Italia de a-şi revitaliza sectorul industrial aflat în dificultate, potrivit ministrului italian al industriei, scrie FT. Adolfo Urso a declarat pentru Financial Times că noul program de cheltuieli de 1.000 de miliarde de euro al Germaniei va stimula creşterea economică nu doar în Germania, ci şi în Italia, ale cărei regiuni industriale din nord sunt strâns legate de producătorii germani. „Este un moment de cotitură istorică”, a spus Urso despre decizia Germaniei de a relaxa aşa-numita „frână a datoriei” prevăzută în Constituţie, pentru a permite o creştere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, scrie ZF.
UPDATE Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) și Poliția Națională au depistat și oprit o tentativă a serviciilor secrete rusești de a comite un atac terorist. Rușii au recrutat o minoră ucraineană în vârstă de 14 ani, pe care au amenințat-o pentru a amplasa un dispozitiv exploziv în oraşul Ternopil. Ulterior, ea însăși urma să fie ucisă de ruși, a transmis SBU, potrivit Digi24.
UPDATE Serviciile online ale companiei de căi ferate de stat din Ucraina, Ukrzaliznytsia, nu funcţionează din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat duminică compania, fără a oferi detalii suplimentare, scrie NewsWeek.
UPDATE Rusia a spus că va aborda cu stare de spirit „combativă și constructivă” discuțiile cu americanii pe tema Ucrainei, programate să înceapă duminică în Arabia Saudită. Delegațiile ucraineană și americană urmează să se întâlnească duminică în Arabia Saudită, a anunțat sâmbătă seara Volodimir Zelenski. Apoi, luni, sunt programate negocieri simultane între ucraineni și americani, pe de o parte, și ruși și americani, pe de altă parte, notează AFP.
UPDATE Autoritățile ruse au transferat adesea victimele în centre de detenție din zonele ocupate de ruși în Ucraina sau le-au deportat în Federația Rusă. Acolo, i-ar fi supus și altor încălcări grave și crime, inclusiv tortură și violență sexuală. Ca răspuns la întrebările din partea familiilor persoanelor dispărute, autoritățile ruse au oferit răspunsuri standard, care în mod sistematic nu au reușit să comunice soarta sau locul în care se aflau cei dispăruți. Dovezile strânse au determinat Comisia să concluzioneze că disparițiile forțate împotriva civililor au fost comise în temeiul unei politici de stat coordonate și constituie crime împotriva umanității. Familiile victimelor și-au asumat riscuri semnificative căutându-le, potrivit unui raport ONU.
UPDATE Volodimir Zelenski a vizitat trupele din prima linie a frontului, în apropiere de Pokrovsk din regiunea Donețk, și a avut o reuniune de comandă militară în regiunea Harkov, unde a fost informat despre situația pe câmpul de luptă. Zelenski a declarat anterior că Rusia încearcă să reînnoiască trupele ofensive în diferite părți ale liniei frontului, inclusiv în regiunea Harkov.
UPDATE Rusia spune că se aşteaptă la "unele progrese" în cursul negocierilor prevăzute luni în Arabia Saudită cu americanii, unul dintre cei doi negociatori trimişi de Vladimir Putin declarând că doreşte să discute această chestiune într-o stare de spirit "combativă". Ucraina, sub presiunea administraţiei lui Donald Trump, susţine că este „pregătită” pentru o încetare completă a focului, o opţiune greu de luat în calcul deocamdată de Vladimir Putin atât timp cât forţele ucrainene se află pe teritoriul rus în regiunea de frontieră de la Kursk. „Sperăm să facem cel puţin unele progrese”, a declarat Grigori Karassin la postul public de televiziune Zvezda. „Starea de spirit a lui Serghei Orestovici (Besseda, celălalt negociator) şi a mea este combativă şi constructivă”, a adăugat el în acest interviu, înaintea plecării lor în Arabia Saudită.
UPDATE Cehia este pregătită să contribuie cu trupe la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat președintele ceh Petr Pavel. El s-a întâlnit vineri cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev pentru a discuta despre garanțiile de securitate pentru Ucraina și cooperarea în producția de apărare. Înainte de aceasta, Pavel a vizitat Odesa, timp în care Rusia a lansat un atac cu dronă asupra orașului, care a rănit trei persoane. „Dacă există un grup puternic de națiuni europene dispuse să ofere garanții de securitate Ucrainei, convingerea mea puternică este că Republica Cehă ar trebui să fie printre ele”, a spus Pavel.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin face presiuni asupra ucrainenilor aflați în Rusia sau în cele patru regiuni ocupate în Ucraina să ceară cetățenia rusă sau să plece în altă parte, potrivit serviciilor de informații britanice. Putin a semnat un nou decret care îi obligă pe cetățenii ucraineni care locuiesc în teritoriile respective să-și ”reglementeze statutul juridic” până la 10 septembrie sau să părăsească zona, a indicat Ministerul Apărării de la Londra în ultima sa actualizare a informațiilor obținute de serviciile sale secrete privind evoluția situației de pe frontul din Ucraina. ”Decretul lui Putin este aproape sigur destinat să forțeze plecarea de pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia a cetățenilor ucraineni care refuză să accepte pașapoartele și cetățenia rusă”, se arată în raportul postat pe platforma X.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a declarat că președintele american Donald Trump are dreptate când spune că țările europene trebuie să suporte o povară mai mare pentru apărarea lor colectivă, a scris duminică The New York Times, preluat de Reuters. „Trebuie să ne gândim la apărare și securitate într-un mod mai urgent”, a afirmat el într-un interviu pentru ziarul american.