Secretarul de Stat american în exercițiu Antony Blinken a început luni la Seul un turneu de adio înaintea instalării lui Donald Trump la Casa Albă. În timpul vizitei, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, prima din acest an.
Racheta a fost trasă din zona Phenian și a căzut în Marea Japoniei după ce a zburat aproximativ 1.100 de kilometri.
„Armata noastră a detectat o rachetă balistică lansată din zona Phenian astăzi în jurul orei 12:00", a informat într-un comunicat Statul Major comun (JCS) din Coreea de Sud.
Lansarea a fost confirmată și de Ministerul Apărării din Japonia, care a detectat noul test de arme nord-coreean.
Câteva ore mai târziu, Blinken și omologul său sud-coreean, Cho Tae-yul au condamnat lansarea rachetei, iar oficialul american a subliniat importanța colaborării dintre SUA, Coreea de Sud și Japonia, inclusiv în ceea ce privește schimbul de date în timp real privind rachetele și organizarea de exerciții militare trilaterale.
video: xTRTWorldNow
„Condamnăm testul cu o rachetă efectuat de RPDC chiar astăzi, o nouă încălcare a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Lansarea de astăz ne reamintește tuturor cât de important este munca noastră de colaborare", a declarat Blinken la o conferinţă de presă comună.
Blinken a avertizat, de asemenea, cu privire la legăturile tot mai strânse ale Phenianului cu Moscova. Oficialul a declarat că Washingtonul crede că Rusia intenționează să împartă tehnologie spațială și de sateliți cu Coreea de Nord în schimbul sprijinului său pentru războiul din Ucraina, în care peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți.
Un alt subiect abordat de oficial a fost poziția armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk: „Poziţia lor la Kursk este importantă pentru că este vorba cu siguranţă despre un element de luat în calcul, în orice negocieri care ar putea avea loc în anul care vine”, a declarat oficialul.
Antony Blinken face aceste declaraţii după ce Moscova a anunţat duminică respingerea unei noi ofensive ucrainene în această regiune de frontieră, unde forţele Kievului controlează câteva sute de kilometri pătraţi.
Vizita actuală a lui Blinken are loc în plină criză politică în Coreea de Sud.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost destituit de Parlament la 14 decembrie după ce a încercat să impună legea marţială în țară blocând Parlamentul cu armata.
Yeol s-a baricadat de atunci în reşedinţa sa, la Seul, împreună cu garda apropiată, care-i împiedică pe anchetatori să-l aresteze din cauza loviturii sale în forţă.
În pofida faptului că protestele susţinătorilor lui Yoon Suk Yeol, care manifestează în faţa reţedinţei acestuia, se aud din hotelul în care este cazat, Antony Blinken s-a abţinut să facă vreun comentariu despre situaţia internă sud-coreeană.
Oficialul american s-a întâlnit luni cu preşedintele interimar Choi Sang-mok, aflat în post de o săptămână după destituirile succesive ale lui Yoon Suk Yeol şi premierului Han Duck-soo, fostul şef interimar al statului.
video: x/BlueOwlHoots
Secretarul de Stat american în exerciţiu mai urmează să viziteze Japonia, Franța și Italia.