Aproximativ 10 mii de companii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la energia electrică. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unui briefing de presă.
Companiile eligibile vor beneficia de compensații în valoare de până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o durată de la 3 la 6 luni în funcție de necesitate și sursele financiare disponibile.
Prioritare vor fi afacerile din domeniul producerii produselor de primă necesitate, cum ar fi cele alimentare care produc ouă, lapte, carne etc. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele.
„Sprijinul va fi direcționat către firmele unde factura la energia electrică are o pondere mare în costul de producție. Compensațiile vor fi valabile începând din ziua când se aplică noul tarif”, a declarat ministrul.
Pe lângă compensații, ministrul a anunțat lansarea de la 1 ianuarie a Primului mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova.
„Din 1 ianuarie pot beneficia de ajutor de stat companii din industria prelucrătoare, scopul este susținerea producătorilor locali și a investițiilor. Vom restitui până la 60% din investiție, din care 25% vor fi grant, iar 75% - vor reprezenta scutiri la impozitul pe venit", a explicat ministrul.
Solicitat de TV8, directorul executiv al Confederației Patronatului din Republica Moldova a spus că asistența este binevenită, deși este nesemnificativă.
„- Știți, e bine să fie, deja în măsura în care el este posibil să salveze asta este altă întrebare. Dacă e pentru aceștia care sunt mai puțin stabili în sensul mai sustenabili dacă vreți, în felul acesta, este bine să li se ofere”, a spus Vladislav Caminschi.
Statul nu va compensa și facturile industriei HoReCa. Patronii de localuri, hoteluri și pensiuni, însă, cred că vor fi ajutați indirect, datorită ajutoarelor oferite producătorilor de produse alimentare.
„Totuși, prioritate este acordată sectoarelor cheie, cum este, am spus mai devreme, producătorii de produse alimentare, care, desigur că întreaga noastră industrie depinde de sănătatea acestui lanț valoric, dacă putem spune așa”, a declarat directoarea Asociației MĂR, Olga Calmîș.
TV8.md amintește că la 30 decembrie, premierul Dorin Recean a dat asigurări că Guvernul va lua măsuri suplimentare pentru a sprijini cetățenii și companiile în fața creșterii tarifelor la energia electrică și termică. În aceiași zi, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a răspuns solicitării lui Recean de a sprijini companiile afectate de scumpirea electricității.