Washingtonul a impus vineri unele dintre cele mai ample sancțiuni împotriva industriei petroliere ruse de la invazia rusă la scară largă a Ucrainei, vizând două mari companii petroliere rusești, precum și directori, comercianți, furnizori de servicii petroliere și asigurători ruși, relatează The Washington Post citat de Digi24.
Prețurile petrolului au urcat vineri la peste 80 de dolari pe baril înainte de publicarea știrii, în timp ce se zvonea că pachetul anticipat de sancțiuni asupra exporturilor de țiței rusesc va restrânge oferta pe piețele globale, scrie The Moscow Times.
Administrația Biden, pe final de mandat, vizează două dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia. Trezoreria SUA a identificat Gazprom Neft și Surgutneftegaz, împreună cu peste două duzini de filiale ale acestora din întreaga lume, inclusiv Luxemburg, drept „doi dintre cei mai importanți producători și exportatori de petrol din Rusia”.
Casa Albă, acum mai puțin preocupată de efectul asupra prețului gazelor și a inflației, a luat, de asemenea, măsuri împotriva unei liste de entități implicate în aproape toate sectoarele afacerilor energetice ale Rusiei, într-o mișcare menită a pune presiune pe președintele Vladimir Putin.
Sancțiunile vizează, de asemenea, o rețea obscură de comercianți care doresc să expedieze și să vândă petrol rusesc și 183 de nave, inclusiv petrolierele „flotei fantomă” pe care Rusia le utilizează pentru a evita embargoul occidental asupra exporturilor de petrol.
Furnizorii de asigurări Ingosstrakh și Alfastrakhovanie au fost, de asemenea, menționați în sancțiuni. Cei doi asigurători acoperă majoritatea navelor care furnizează petrol rusesc Indiei, care a devenit cel mai mare cumpărător al țării de când Rusia a fost izolată de piețele europene din cauza războiului.
Noile restricții vor forța rafinăriile indiene să evite acceptarea petrolului rusesc în petroliere sancționate sau asigurate de firme sancționate, a relatat Reuters, citând surse indiene. Una dintre surse a declarat că Rusia ar putea reduce prețurile sub 60 de dolari pentru a permite utilizarea asigurărilor și cisternelor occidentale, ca parte a plafonării prețurilor G7. Trezoreria SUA a declarat că va permite o perioadă de tranziție pentru finalizarea unor tranzacții legate de energie până la 12 martie. Sancțiunile interzic, de asemenea, furnizarea de servicii de producție de petrol din SUA către Rusia începând cu 27 februarie.
„Această nouă hotărâre consolidează capacitatea Trezoreriei și a statului de a viza veniturile pe care Rusia le utilizează pentru a-și alimenta războiul brutal împotriva Ucrainei și alte activități străine dăunătoare”, a declarat Departamentul Trezoreriei.
Acesta a adăugat că Regatul Unit va anunța, de asemenea, sancțiuni împotriva sectorului de petrol și gaze al Rusiei. Sancțiunile de vineri sunt cele mai importante impuse sectorului energetic al Rusiei, au declarat reporterilor înalți oficiali ai Administrației Biden, menționând că se așteaptă ca acestea să coste economia rusă „mai multe” miliarde de dolari în fiecare lună. Oficialii au declarat că acestea sunt menite să ofere Statelor Unite o pârghie suplimentară pentru a ajuta la medierea unei „păci juste” între Ucraina și Rusia.