Mâine, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfântul Vasile cel Mare, una dintre cele mai importante sărbători de la începutul anului. Sfântul Vasile a fost un teolog remarcabil şi unul dintre cei mai influenți preoţi ai Bisericii Ortodoxe. Conform tradiției, seara, cetele de flăcăi colindă satul cu Plugușorul, iar a doua zi dimineața, copiii preiau obiceiul semănatului, fiind răsplătiți cu dulciuri, colaci și bani.
Un ritual vechi practic în Ajunul Sfântului Vasile presupune așezarea a 12 coji de ceapă cu sare pentru a prezice vremea din fiecare lună. Dacă ceapa lasă apă, luna respectivă va fi ploioasă.
Se spune că vremea din noaptea Sfântului Vasile este un indicator pentru noul an. Dacă noaptea este senină şi liniştită, anul va fi unul bun şi îmbelşugat.
Fetele nemăritate au obiceiuri speciale pentru a-și afla norocul în dragoste. Ele confecționează „punţi” din crenguţe de măr, decorate cu un inel, busuioc, batistă, o pară argintată şi un şir de mărgele. Acestea sunt lăsate afară peste noapte, iar dacă dimineaţa sunt acoperite de brumă, fata se va mărita cu un om bogat.
Tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat, deoarece acesta aduce noroc. Mai mult, bunăstarea anului viitor depinde şi de situaţia materială a acestui musafir.
Există şi superstiţii legate de noroc: se spune că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb sau să dai de pomană unui om sărac. Dacă îţi ţiuie urechea stângă, este un alt semn că norocul te va însoţi.
Pentru a începe anul cu bine, se recomandă să nu dormi în ziua de Sfântul Vasile, deoarece se crede că vei fi leneş tot anul. O superstiţie populară spune că la miezul nopţii e bine să ţii în mână ceea ce îţi doreşti cel mai mult în noul an: bani pentru prosperitate, un pahar de băutură pentru veselie sau flori de vâsc pentru dragoste.