Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Pericol atomic, condiția lui Trump și atac mortal! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 465: Discuții la Geneva și atacuri în Liban. Armata iraniană a fost dotată cu 1.000 de drone

13 ianuarie 2025, ora 11:34

Discuţii privind programul nuclear iranian între Teheran, pe de o parte, şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de altă parte, vor avea loc luni, în Elveţia, în timp ce Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat cu președintele american Joe Biden despre „progresele” din negocierile pentru un acord asupra eliberării ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza. Pe acest fundal,  Israelul a efectuat duminică lovituri aeriene în estul şi sudul Libanului.

Totodată, o mie de drone noi au fost livrate luni armatei din Iran, potrivit agenției de știri Tasnim, în contextul în care țara se pregătește pentru intensificarea tensiunilor cu inamicul său declarat, Israel, și cu Statele Unite.

UPDATE Statul mediator Qatar a trimis Israelului şi Hamas draftul „final” al acordului de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor menit să pună capăt războiului din Gaza, a declarat luni pentru Reuters un oficial la curent cu negocierile, informează Agerpres. Progresul necesar a fost realizat la Doha, după miezul nopţii, după discuţii între liderii serviciilor de spionaj israeliene, trimisul preşedintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu şi premierul din Qatar, a declarat oficialul citat.

UPDATE Şase state membre ale Uniunii Europene au cerut ca blocul comunitar să suspende temporar sancţiunile împotriva Siriei în domenii precum transportul, energia şi sectorul bancar, potrivit unui document consultat luni de Reuters, transmite Digi24. Miniştrii de externe europeni urmează să discute despre relaxarea regimului de sancţiuni impus Siriei în timpul unei reuniuni la Bruxelles pe 27 ianuarie.

UPDATE Nahid Taghavi, o activistă iraniano-germană pentru drepturile femeilor, a fost eliberată din închisoare şi s-a întors în Germania după mai mult de patru ani de detenţie în Iran, a anunţat luni Amnesty International, informează Reuters, citat de News.ro. Eliberarea lui Nahid Taghavi a avut loc în urma îngrijorărilor cu privire la starea de sănătate a femeii în vârstă de 70 de ani şi a apelurilor din partea grupurilor pentru apărarea drepturilor omului către guvernul german de a face presiuni asupra Teheranului în acest caz.

video: x/HostageAid

UPDATE Revista medicală britanică The Lancet a publicat, pe 9 ianuarie, un articol despre mortalitatea în sectorul Gaza, între 7 octombrie 2023 și 30 iunie 2024. Analizînd diverse surse - datele ministerului sănătății al Autorității Palestiniene, rețele sociale, sondaje - revista a găsit că, în perioada de referință, din cauza acțiunilor militare și-au pierdut viața aproximativ fiecare al 35-lea cetățean/cetățeană din sectorul Gaza.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat cu președintele american Joe Biden despre „progresele” din negocierile pentru un acord asupra eliberării ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza, potrivit unui comunicat al biroului său de presă, informează AFP, citat de Agerpres. „Premierul a discutat cu președintele american despre progresele din negocierile pentru eliberarea ostaticilor noștri și l-a informat despre mandatul pe care l-a dat echipei de negocieri la Doha, menit să facă să avanseze eliberarea ostaticilor”, se precizează în comunicat.

UPDATE Israelul a efectuat duminică lovituri aeriene în estul şi sudul Libanului, potrivit agenţiei naţionale libaneze de presă, armata israeliană explicând că a vizat Hezbollah şi în special rutele de contrabandă de la frontiera cu Siria, relatează AFP, citat de News.ro. Agenţia oficială libaneză ANI susţine că avioanele israeliene au vizat împrejurimile oraşului Janta, în regiunea Baalbek din estul ţării, precum şi zona din jurul oraşului Nabatieh din sudul ţării. Mass-media nu a menţionat nicio victimă.

UPDATE O mie de drone noi au fost livrate luni armatei din Iran, potrivit agenției de știri Tasnim, în contextul în care țara se pregătește pentru intensificarea tensiunilor cu inamicul său declarat, Israel, și cu Statele Unite, odată cu numirea oficială în funcție a noului președinte american, Donald Trump, relatează Reuters, citat de Digi24. Dronele au fost livrate în diverse locații din Iran și se spune că dispun de capacități avansate de camuflaj și de distrugere a fortificațiilor, potrivit sursei citate. „Caracteristicile unice ale dronelor, inclusiv o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri, putere distructivă ridicată, capacitatea de a trece prin niveluri de apărare cu secţiune transversală radar scăzută şi zbor autonom, nu numai că sporesc profunzimea recunoaşterii şi a monitorizării frontierelor, dar sporesc şi capacitatea de luptă a flotei de drone a armatei în confruntarea cu ţinte îndepărtate”, adaugă agenția de presă.

UPDATE Discuţii privind programul nuclear iranian între Teheran, pe de o parte, şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de altă parte, vor avea loc luni, în Elveţia, cu o săptămână înainte de învestirea noului preşedinte american, Donald Trump, relatează AFP, citat de News.ro. Aceste discuţii au loc la mai puţin de două luni după negocierile discrete dintre Iran şi reprezentanţii celor trei ţări europene, care au avut loc tot la Geneva, într-un moment în care Occidentul este îngrijorat de evoluţia programului nuclear iranian. „Acestea nu sunt negocieri”, a declarat Ministerul german de Externe pentru AFP. Acestea sunt doar „consultări”, a adăugat şi Iranul.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 464: Soldați morți și negocieri la Tel Aviv. Iranul dezvăluie „orașul rachetelor” din subteran
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 463: Armata israeliană spune că a lansat un atac în sudul Libanului
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

/VIDEO/ Oficial! Fără supraviețuitori după tragedia aviatică de lângă Washington. Cât ar putea dura ancheta

missing
05 februarie 2025, ora 08:17

Oficialii din Washington au identificat toate cele 67 de persoane care și-au pierdut viața în urma coliziunii dintre un avion de pasageri și un elicopter militar deasupra râului Potomac. Trupurile tuturor victimelor au fost recuperate, iar autoritățile continuă operațiunile pentru scoaterea epavei avionului din apă, potrivit AFP.

În urma tragediei, Administrația Federală pentru Aviație (FAA) a impus restricții semnificative asupra zborurilor elicopterelor în zona Aeroportului Național Reagan până la sfârșitul lunii februarie. De asemenea, două piste mai puțin utilizate rămân închise.

Anchetatorii Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) au stabilit că avionul zbura la aproximativ 99 de metri altitudine în momentul impactului, iar elicopterul se afla la aproximativ 91,5 metri, peste limita de 61 de metri permisă pentru traseul său.

NTSB a finalizat audierea controlorilor de trafic aerian și a obținut registrele de antrenament și de zbor ale echipajelor, precum și documentele de mentenanță ale ambelor aparate de zbor. 

Șeful NTSB, Jennifer Homendy, a declarat că investigația ar putea fi extinsă și la alte aeroporturi unde traficul aerian civil și cel militar sunt în apropiere.

Luni, echipele de salvare au recuperat o parte din fuselajul avionului din apele fluviului Potomac, cu ajutorul unei macarale de mari dimensiuni. Unul dintre motoarele avionului a fost, de asemenea, scos din apă și plasat pe o barjă.

Într-un e-mail adresat angajaților American Airlines, directorul companiei, Robert Isom, a transmis că președintele Donald Trump și-a exprimat condoleanțele pentru victime și familiile acestora, subliniind că siguranța aviației este o prioritate a administrației sale.

Totodată, Trump a sugerat că elicopterul ar fi putut zbura prea sus și a pus sub semnul întrebării politicile de angajare bazate pe diversitate, deși nu există dovezi că acestea ar fi avut vreo legătură cu accidentul.

NTSB urmează să publice un raport preliminar în următoarele 30 de zile, însă ancheta completă ar putea dura un an.

video: AFP

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.