Gigantul rus Gazprom a încălcat termenii contractului său cu compania-fiică Moldovagaz și a provocat o criză energetică în regiunea transnistreană, dar și creșterea tarifelor pe malul drept al Nistrului. Criza a avut scopuri politice clare și a fost generată conform unui scenariu bine planificat în urma căruia Moscova nu doar urmează să nu își asume vreo responsabilitate, dar și să pozeze în „salvator” al situației, reluând livrările în săptămânile următoare, doar că în volume mai mici.
Opinia a fost exprimată de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov în ediția de luni, 13 ianuarie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
„Se joacă conform unui scenariu bine planificat, în care pretinsele autorități de la Tiraspol respectă în mod absolut indicațiile transmise de la Moscova. Creează o imagine de criză, de catastrofă umanitară, pentru a schimba atitudinea față de această criză în cadrul războiului informațional și față de cine a generat-o. Criza a fost provocată artificial de către Gazprom și veți vedea că în câteva săptămâni Gazprom va relua livrările”, a declarat Victor Parlicov.
Fostul ministru a mai subliniat că scopul principal al acestei crize artificiale este de a genera efecte politice în primul rând pe malul drept al Nistrului. Parlicov crede că chiar dacă vor fi reluate livrările de gaz pentru malul stâng din Rusia, regiunea nu va mai furniza energie electrică malului drept.
„Dacă se vor relua livrările către regiunea transnistreană, cel mai probabil nu vom mai vorbi despre volumele anterioare, ci doar pentru consumul din Transnistria. Fără energie electrică pentru malul drept Se va reveni la ceea ce era înainte, va fi electricitate și gaze gratuite pentru Transnistria și vom plăti un preț mai mare pentru electricitate”, crede Victor Parlicov.
La începutul anului 2025, Rusia a oprit livrările de gaz către regiunea transnistreană, după ce Ucraina a refuzat să mai accepte tranzitul. Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ajute Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuală situație de criză. Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, pe baza unui acord de agenție cu Tiraspoltransgaz.
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat că Tiraspoltransgaz a refuzat ajutorul propus de Chișinău, pentru aprovizionarea cu gaze de pe piețele europene. Între timp, în stânga Nistrului au început deconectările „în evantai”, locuitorii, dar și întreprinderile din regiune fiind deconectate de la curent timp de câteva ore zilnic.