Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi Sfântul Vasile sau Anul Nou. Pentru mulți enoriași, ziua a început la biserică, unde au fost semănați și urați, ca mai apoi sărbătoarea să continue la masă alături de rude și prieteni. Astazi își sărbătoresc onomastica si cei care poarte numele Vasile sau Vasilisa.
Și pentru că tradițional, de sfântul Vasile se merge cu semănatul, după liturghie, Starețul mănăstirii Căpriana, Episcopul Filaret Cuzmin a venit cu urări către enoriașii prezenți la Catedrală.
Pentru creștinii ortodocși, sărbătoarea de astăzi are mare însemnătate.
„Astăzi sărbătorim Sfîntul Erarh Vasile cel Mare, un Erarh al Bisericii Ortodoxe, în cinstea căruia s-a săvârșit și liturghia”.
„Este sărbătoarea sfîntului Vasile care a rămas din copilărie, de când mergeam la hăit, aduceam sărbătoarea în casă la rude, dar la biserică venim din considerentul că în așa sărbătoare importantă a copilăriei, ne aducem aminte cum era când am fost copiii și aprindem o lumânare pentru sănătatea nostrp, a părinților și a copiilor noștri deja, că suntem și noi mari”.
„E bucurie în primul rând, acuma ne aflăm toți în sărbătorile de iarnă, încă mai sunt sărbătorile de iarnă, așteptăm curând să întâmpinăm și Botezul Domnului”.
Enoriașii spun că s-au rugat pentru sănătate și pace.
„Da, cinstit vă spun, permanent mă rog doar pentru pace în lume și să fie toți copiii din lume sănătoși, în rest, Domnul le are și le știe pe toate, important e pace între frați și să dea Dumnezeu și nouă înțelepciune și celor care ne conduc”.
„Ortodoxul îmbisericit, care tot timpul este în biserică, el știe că rugăciunea tot timpul ajunge la Dumnezeu și cât nu te-ai ruga, el întotdeauna o să ajungă la Dumnezeu această rugăciune. Numai unul Dumnezeu știe când o să-ți dea ceea ce tu ceri de la el, pentru că noi putem ce ceea ce nu este bine pentru sufletul nostru și Dumnezeu știe când să-ți dea și el îți va da”.
„Eu astăzi am venit să mă rog pentru sănătatea tuturor celor dragi, pentru pace și bună-credință”.
„Pentru sănătate, pentru năpaste, pentru tot binele în casă, pentru nepoței, pentru toți ai mei și pentru neamuri”.
Astăzi, moldovenii nu au zi liberă, așa că majoritatea va sărbători Anul Nou pe vechi, seara, după muncă. Și dacă de la an la an, tot mai puțini tineri marchează această sărbătoare, generațiile trecute de prima tinerețe spun că pentru ei este o zi specială.
„Tare mare sărbătoare, asta părinții noștri, buneii, sărbătoreau ziua asta ca Anul Nou, dar dacă s-a schimbat, mergem așa și noi, nu importă, importă că noi credem în ceva care desigur că este, că dacă nu ar fi, nu s-ar pomeni”.
„Așa am luat de la părinți, de la buneii mei, că sărbătoreau și așa, tradiție”.
Oamenii spun că respectă toate tradițiile moștenite de la părinți și bunici.
„- E o sărbătoare mare, e și anul nou și cu Sfântul Vasile cel Mare. - Cum sărbătoriți astăzi? Aveți unele tradiții pe care le faceți în fiecare an? - Urăm de sănătate, semănăm, pregătim o masă, care și cum poate”.
„După rugăciune, în primul rând, seara au fost cu hăitul copiii, acum ne ducem acasă, facem masă, dacă sunt prieteni, vin neamurile”.
„Mergem cu semănatul acuș, am luat ciocolate, grâu, grăunțe și monede”.
„De obicei, când eram acolo mai aproape, la țară, la părinți era obiceiul să mergem în ospeție la unchiul, la Sfîntul Vasile, mergeam de dimineață cu semănatul, după aceasta vizitam buneii, dar acum fiind stabilit în Chișinău, ne am distanțat de această tradiție”.
Astăzi își marchează ziua onomastică cei care poartă numele Vasile sau Vasilisa. În Republica Moldova aproape 50 de mii de bărbați poartă numele Vasile, iar peste patru mii de femei au prenumele Vasilisa. Așa că fiecare persoană din biserică ne-a spus că are rude sau cunoștințe cu acest nume.
„- Eu am fecior Vasile, am cumnat Vasile, vecini am Vasile.- Și vă rugați astăzi și pentru sănătatea lor?- Pentru sănătatea la toți, care îi cheamă Vasile și întotdeauna trebuie să fim așa, cu gânduri bune”.
„Tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte a fost Vasile și ne gătim, neamuri vin, prieteni”.
„Cu părere de rău, unghiul meu Vasile a decedat, astăzi îl pomenim la adormiți”.
„Am rude apropiate care poartă numele Vasile, unchiul cu numele Vasile, verișori cu numele Vasile, de dimineață am venit cu niște urări de bine către ei și am decis să vin la slujba de această zi”.
Sfântul Vasile cel Mare este considerat considerat ocrotitorul săracilor. În această zi, există obiceiul de a umbla cu semănatul și este marcat Anul Nou pe stil vechi.