Nu se așteaptă deconectări la energia electrică pe malul drept, pentru 17 ianuarie. Energocom a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România în vederea realizării de importuri. Totodată, compania preconizează pentru mâine un consum cu 3% mai mic decât în ziua precedentă.
Astfel, graficul întocmit de Energocom arată un potențial consum mai mic în orele de vârf.
În același timp, pentru data de 17 ianuarie, se așteaptă ca centralele și parcurile de energie regenerabile să producă o cantitate dublă de energie față de ziua precedentă.
Potrivit Celulei de criză a Guvernului, pentru ziua de 16 ianuarie, consumul de energie electrică, pe malul drept, este asigurat pe deplin.
Vârful de consum pentru ieri a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 1.012 MW, cu aproximativ 20 MW peste planul prognozat.
Consumul a depășit planul cu 2% ieri la ora 18:30 și cu 3,3%, la ora 20:30. În acest context, consumatorii sunt îndemnați să economisească electricitatea în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, atât pentru a avea facturi mai mici, cât și pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic.
În stânga Nistrului continuă întreruperile programate de energie electrică, cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Peste 80% din electricitatea pentru regiunea transnistreană este produsă de către MGRES/Centrala de Cuciurgan, iar restul este asigurat de Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.