Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Pericol atomic, condiția lui Trump și atac mortal! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace

16 ianuarie 2025, ora 23:43

Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva acestei țări, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), notează Digi24. Totodată, ISW notează că Rusia intensifică integrarea militară şi politică cu Belarus, amenințând NATO şi Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la Varşovia, că ţările europene nu vor avea nicio șansă să reziste în fața armatei ruse dacă aceasta va câștiga în Ucraina, notează Rador. Secretarul general al NATO Mark Rutte cere Alianţei Nord-Atlantice să se pregătească de război şi să-şi înfrunte inamicii care încearcă să slăbească democrația, relatează Euronews. Între timp, premierul britanic, Keir Starmer, a sosit joi dimineață la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a semna un tratat bilateral de „parteneriat pe 100 de ani”, a anunțat Downing Street, potrivit France Presse. Prima vizită a premierului britanic Keir Starmer la Kiev de când a preluat frâiele guvernului de la Londra în iulie a avut loc joi, în plin bombardament al Rusiei asupra capitalei ucrainene.  

UPDATE Comitetul Militar al NATO se reunește la Bruxelles pentru a întări apărarea, sprijinul pentru Ucraina și parteneriatele globale. Secretarul General al Alianței, Mark Rutte, a subliniat necesitatea unei „mentalități de război,” iar amiralul Bauer a afirmat că sprijinul pentru Ucraina este esențial pentru securitatea aliaților. Discuțiile vizează pregătirea pentru război a țărilor membre NATO și planificarea apărării și cooperarea în fața instabilității globale. Tot mai mulți lideri NATO vorbesc despre război, iar amenințarea Rusiei devine din ce în ce mai verosimilă, notează AlephNews.

UPDATE Reformele militare pe care Rusia a anunţat că vrea să le facă, care ar creşte numărul trupelor Moscovei cu 30%, reprezintă o ameninţare la adresa NATO şi ar trebui să fie tratate cu vigilenţă, a avertizat joi şeful serviciului militar de informaţii al Finlandei, Pekka Turunen, citat de agenția de știri Reuters, informație preluată de News.ro.

UPDATE Rusia a acuzat, joi, Occidentul și NATO de producerea unor acuzații ”fără probe” împotriva Moscovei, cu privire la presupusele acte de sabotaj asupra cablurilor din Marea Baltică, în efortul de a restricționa exportul maritim de petrol al Moscovei.

UPDATE Ţările din Europa de Est, care se confruntă cu numeroase ameninţări economice alimentate de războiul din regiune, ar putea să se confrunte cu noi presiuni dacă va fi încheiată pacea în Ucraina, iar exodul de muncitori ucraineni ar provoca o criză pe piaţa muncii care ar alimenta inflaţia, arată o analiză Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Kremlinul a respins joi ca fiind "absolut nefondată" acuzaţia Poloniei conform căreia Rusia ar fi planificat "acte de terorism" în transportul aerian din întreaga lume, relatează AFP.

UPDATE Opozantul rus Aleksei Navalnîi a petrecut aproximativ 500 de zile în colonia penală IK-2 din orașul Pokrov, regiunea Vladimir, între februarie 2021 și iunie 2022, înainte de a fi transferat în alte unități. Acum, acest penitenciar va fi închis de autoritățile ruse, relatează The Moscow Times. Navalnîi a descris IK-2 drept un „adevărat lagăr de concentrare”, în care se pune un accent strict pe disciplină. Alți deținuți au vorbit despre condiții inumane, inclusiv abuzuri fizice, privare de somn și restricții privind drepturile de vizită.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a avertizat că dacă Ucraina nu obține o pace justă construită de pe o poziție de putere, va încuraja nu doar Rusia, ci agresori din întreaga lume. Afirmația a fost făcută în timpul unei vizite la Kiev, întreruptă de alerte de pericol de atac cu dronă rusă, scrie Rador.

UPDATE Prima vizită a premierului britanic Keir Starmer la Kiev de când a preluat frâiele guvernului de la Londra în iulie a avut loc joi, în plin bombardament al Rusiei asupra capitalei ucrainene: urletele sirenelor aeriene au fost urmate de explozii puternice, în timp ce o dronă a survolat centrul oraşului pe întreg parcursul acestei vizite.

UPDATE Anul acesta există șansa de a pune capăt războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei cu ajutorul sprijinului american și european, a anunțat, joi, președintele ucrainean Volodimir Zlenski în presa poloneză, citată de Ukrainska Pravda. „Da, există”, a declarat Volodimir Zelenski, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor polonezi dacă sunt șanse de a pune capăt războiului în 2025. „Donald Trump (n.r. - președintele ales al SUA) vrea cu adevărat să pună capăt războiului. El este capabil să pună presiune asupra Rusiei. Sunt sigur că Rusiei îi este frică de America și China.Trump poate forța (n.r. - Rusia să oprească războiul)”, a precizat Volodimir Zelenski. „Trebuie să fim de acord cu Trump că există garanții de securitate concrete pentru Ucraina și Putin (n.r. - președintele rus) trebuie obligat să se angajeze în negocieri pentru a pune capăt acestui război”, a continuat Volodimir Zelenski, notează Libertatea.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că cel mai recent pachet de sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei ar putea perturba semnificativ lanţurile de aprovizionare cu petrol ale acestei ţări, generând o potenţială înăsprire a pieţei globale. Sancţiunile americane vizează entităţi care au gestionat peste o treime din exporturile de ţiţei ale Rusiei şi Iranului în 2024. Noile măsuri includ restricţii asupra a peste 160 de petroliere care au transportat aproximativ 22% din exporturile maritime de petrol ale Rusiei anul trecut. Potrivit AIE, măsurile anterioare asupra navelor au redus activitatea acestora cu 90%, scrie Spotmedia.

UPDATE Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore au ucis patru persoane și au rănit cel puțin 27, au declarat autoritățile regionale. Atacurile rusești asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au ucis o femeie de 54 de ani și au rănit un bărbat de 45 de ani, potrivit guvernatorului Serhii Lysak. În regiunea Herson, forțele ruse au vizat 36 de așezări, inclusiv centrul regional Herson. Trei persoane au fost ucise și 10 au fost rănite, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin. 15 persoane au fost rănite în regiunea Donețk, iar o alta în Harkov, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene au doborât 34 din cele 55 de drone, inclusiv cele de tip Shahed, lansate de Rusia noaptea trecută, au raportat Forțele Aeriene. Resturile de la dronele doborâte au deteriorat infrastructura energetică din regiunea Poltava, lăsând sute de oameni fără curent, a declarat administrația militară locală, scrie Spotmedia.

UPDATE Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina după orice potențială înțelegere între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt conflictului, anunță The Independent, în timp ce premierul Keir Starmer vizitează Kievul și a promis mai mult sprijin. Anunțul vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va discuta despre plan cu Keir Starmer în timpul vizitei premierului britanic la Kiev, joi, scrie B1.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația pe câmpul de luptă este destul de dificilă, în acest moment, în special în zona de est a Ucrainei, unde Rusia suferă pierderi semnificative. Într-un interviu acordat presei poloneze, președintele a subliniat că, în momentul de faţă, situația pe câmpul de luptă este destul de schimbătoare: sunt sate pe care Rusia le distruge, care trec din mâinile militarilor ucraineni la inamic și invers. Cea mai dificilă situație este în est, unde, potrivit lui Zelenski, există o mare concentrare de trupe și echipamente rusești. Cu toate acestea, rușii au suferit pierderi grele în această zonă a frontului, scrie Rador.

UPDATE „Cutia modernă a Pandorei” conține astăzi patru mari rele, care se răspândesc din cauza „acțiunilor și inacțiunilor” omenirii, a declarat Antonio Guterres într-un discurs în care și-a anunțat prioritățile pentru anul 2025 în fața Adunării Generale, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Patru dintre aceste rele ies în evidență pentru că reprezintă, în cel mai bun caz, amenințări care ar putea perturba toate aspectele politicilor noastre, iar, în cel mai rău caz, ar putea perturba însăși existența noastră”, a avertizat șeful ONU, enumerând apoi „conflictele galopante, inegalitățile endemice, criza climatică dezlănțuită și tehnologiile scăpate de sub control”.

UPDATE România va face tot posibilul ca Republica Moldova să nu mai depindă de gazul rusesc vreodată, a subliniat ministrul român al Energiei. „Dependenţa de gazul rusesc vine la început ca un blestem deghizat într-o binecuvântare. Este un gaz ieftin, care te face captiv, după care ţi se închide robinetul când ți-e lumea mai dragă şi rămâi în plină iarnă în frig, aşa cum se întâmplă cu locuitorii din Transnistria în acest moment. Deci, România va susţine acest demers”, a declarat Sebastian Burduja.

UPDATE Moscova lucrează la posibilitatea de a furniza gaze Transnistriei nu prin intermediul alternativei Turkish Stream, cum a sugerat anterior Chişinăul, ci prin achiziţionarea de gaze de pe piaţa spot europeană cu ajutorul unei companii intermediare, scrie ziarul financiar rus Kommersant, citând surse neidentificate. Coproprietarul acestei companii intermediare, Arcadie Vicol, a fost audiat de serviciile de informaţii din Republica Moldova.

UPDATE „Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei”, consideră analiștii ISW. Aceștia mai notează că ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a încerca să destabilizeze economia moldovenească cu scopul de a influența viitoarele alegeri.

UPDATE Moldovagaz, unicul furnizor de gaze naturale al regiunii transnistrene, nu a fost informat oficial despre reluarea furnizării de gaze din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de seful interimar al companiei, Vadim Ceban, la emisiunea „Новая неделя” de la TV8, în contextul anunțului făcut de presupusul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind reluarea furnizării gazelor.

UPDATE Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a numit drept speculație declarația Maiei Sandu conform căreia criza energetică din Transnistria ar putea duce la o escaladare a tensiunilor în regiune, conform Rador.

UPDATE Ministerul Apărării din România denunță o serie de „dezinformări” referitoare la modernizarea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Chiar dacă nu i se pronunță numele, instituția face referire indirectă la ultimele declarații făcute de fostul candidat la alegerile przidențiale, Călin Georgescu, scrie Știripesurse.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali să transfere Kievului 250 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme care să ajute armata ucraineană să susţină războiul cu Rusia, relatează AFP.

UPDATE Armata ucraineană a anunţat joi că a capturat 27 de militari ruşi în regiunea rusă Kursk, din care o mică parte este controlată din august anul trecut de forţele Kievului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Europa că nu are „nicio” șansă împotriva Rusiei fără Ucraina, scrie Politico. Liderul de la Kiev a spus că victoria Ucrainei este vitală pentru oprirea Kremlinului înainte să poată invada restul Europei. Preşedintele a menționat că țările europene ar trebui să acționeze pragmatic și să tripleze producția de arme pentru a ajuta Ucraina, precum și să își întărească propriile armate, pentru a depăși Federația Rusă. Volodimir Zelenski a declarat că Rusia reprezintă în prezent o amenințare pentru Polonia, România, țările baltice și scandinave. „Rusia, cu siguranţă, va ataca țările europene, iar aceasta nu va fi neapărat o invazie militară, pentru că poţi să ataci infrastructura energetică, să terorizezi zilnic spațiul cibernetic etc” – a explicat liderul ucrainean.

UPDATE Chiar dacă au trecut peste 1.050 de zile de la începutul invaziei Kremlinului din Ucraina, trupele armatei roșii nu și-au atins obiectivele inițiale. Evoluția războiului se află într-o continuă dinamică, iar acum imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Sectorul energetic din Rusia a primit lovituri dure în ultima vreme: oprirea tranzitului de gaze din Ucraina spre Europa, sancțiunile SUA privind petrolul rusesc și restricționarea tancurilor din ”flota fantomă”, plus respingerea de către China și India a petrolierelor Moscovei aflate sub sancțiuni americane. Analistul energetic din Berlin, Tom O'Donnell, a declarat că cele mai recente sancțiuni occidentale ar putea afecta în mod semnificativ Moscova, iar țintirea petrolului rus ar putea fi o armă cheie, pe care viitorul președinte Donald Trump ar putea să o folosească ca pârghie împotriva lui Putin, potrivit Newsweek.

UPDATE Atac masiv asupra rețelei energetice a Ucrainei. Rusia a lansat miercuri un atac „masiv” cu aproape 120 de rachete și drone, vizând infrastructura energetică a Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski se afla în Polonia pentru discuții strategice, notează Digi24.

UPDATE Peste 11 milioane de ucraineni au intrat în România, începând cu data de 10.02.2022, de la începutul războiului, arată datele Poliției de Frontieră. „În data de 15.01.2025, poliţiştii de frontieră de la frontiera externă a tării noastre (granița cu Serbia, R. Moldova şi Ucraina, dar şi cursele maritime şi aeriene care sosesc din afara spațiului Schengen) au efectuat formalitățile pentru trecerea frontierei (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieșire) pentru aproximativ 52.300 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 12.500 de mijloace de transport care au tranzitat fro­ntiera”, potrivit unui comunicat de presă, scrie ZF.

UPDATE Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra fabricii de praf de pușcă Kuzmino-Gat din regiunea Tambov, în noaptea de 16 ianuarie, conform unor oficiali ucraineni şi canale Telegram locale. Martorii din oraşul Kotovsk au auzit sunetul motoarelor dronelor trecând peste casele lor, aparent îndreptându-se către fabrică, relatează The Kyiv Independent. Fabrica Kuzmino-Gat este considerată o facilitate-cheie a complexului militar-industrial rus, producând praf de pușcă folosit pentru arme de calibru mic, artilerie şi lansatoare de rachete. Este, de asemenea, unul dintre producătorii de colloxylin, utilizat pentru explozibili, conform unui oficial ucrainean.

UPDATE Experţii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că Moscova transformă Belarus dintr-un aliat într-un partener strategic esențial pentru răspândirea influenței ruse la nivel global. Integrarea militară, politică şi economică dintre cele două state creează riscuri majore pentru NATO, SUA şi Ucraina, notează Ukrainska Pravda. Potrivit ISW, Kremlinul îşi foloseşte influența crescândă asupra Belarusului pentru a-şi accelera redresarea economică şi militară în urma războiului cu Ucraina. De asemenea, această integrare oferă Rusiei oportunități sporite pentru desfăşurarea de exerciții militare, transferul de armament şi utilizarea teritoriului belarus pentru operațiuni strategice, notează Mediafax.

UPDATE Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a doborât 27 de drone ucrainene în diverse regiuni peste noapte, inclusiv trei în Tambov. În aceeași noapte, un depozit de petrol din regiunea Voronej a fost incendiat, se pare tot în urma unui atac cu drone. Potrivit autorităților ruse, nu au fost raportate victime, însă resturi de drone au avariat acoperișul unei case.

UPDATE În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis 1.480 de soldaţi ruşi, 40 de sisteme de artilerie, 20 de vehicule blindate şi 11 tancuri. În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut peste 814.150 de militari, aproape 10.000 de tancuri şi 22.015 sisteme de artilerie, relatează Ukrainska Pravda. Aceste date, publicate de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, subliniază intensitatea luptelor şi eforturile continue ale Ucrainei de a apăra teritoriul, notează Mediafax.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, dezvăluirea lui Zelenski și alerta lui Tusk! „Urmează o perioadă dificilă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

/VIDEO/ Oficial! Fără supraviețuitori după tragedia aviatică de lângă Washington. Cât ar putea dura ancheta

missing
05 februarie 2025, ora 08:17

Oficialii din Washington au identificat toate cele 67 de persoane care și-au pierdut viața în urma coliziunii dintre un avion de pasageri și un elicopter militar deasupra râului Potomac. Trupurile tuturor victimelor au fost recuperate, iar autoritățile continuă operațiunile pentru scoaterea epavei avionului din apă, potrivit AFP.

În urma tragediei, Administrația Federală pentru Aviație (FAA) a impus restricții semnificative asupra zborurilor elicopterelor în zona Aeroportului Național Reagan până la sfârșitul lunii februarie. De asemenea, două piste mai puțin utilizate rămân închise.

Anchetatorii Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) au stabilit că avionul zbura la aproximativ 99 de metri altitudine în momentul impactului, iar elicopterul se afla la aproximativ 91,5 metri, peste limita de 61 de metri permisă pentru traseul său.

NTSB a finalizat audierea controlorilor de trafic aerian și a obținut registrele de antrenament și de zbor ale echipajelor, precum și documentele de mentenanță ale ambelor aparate de zbor. 

Șeful NTSB, Jennifer Homendy, a declarat că investigația ar putea fi extinsă și la alte aeroporturi unde traficul aerian civil și cel militar sunt în apropiere.

Luni, echipele de salvare au recuperat o parte din fuselajul avionului din apele fluviului Potomac, cu ajutorul unei macarale de mari dimensiuni. Unul dintre motoarele avionului a fost, de asemenea, scos din apă și plasat pe o barjă.

Într-un e-mail adresat angajaților American Airlines, directorul companiei, Robert Isom, a transmis că președintele Donald Trump și-a exprimat condoleanțele pentru victime și familiile acestora, subliniind că siguranța aviației este o prioritate a administrației sale.

Totodată, Trump a sugerat că elicopterul ar fi putut zbura prea sus și a pus sub semnul întrebării politicile de angajare bazate pe diversitate, deși nu există dovezi că acestea ar fi avut vreo legătură cu accidentul.

NTSB urmează să publice un raport preliminar în următoarele 30 de zile, însă ancheta completă ar putea dura un an.

video: AFP

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.