Ofițerii de la Brigada cu destinație specială Fulger au avut astăzi o misiune mai diferită decât cele la care participă de zi cu zi - au mers să doneze sânge pentru Centrul Național de Transfuzie. Fie că au făcut-o pentru prima dată ori sunt deja donatori activi, scopul tuturor a fost să contribuie la salvarea unei vieți.
Vitalie a mers azi pentru prima oară să doneze sânge. Deși în misiuni, curajul nu-i lipsește, astăzi, tânărul era extrem de emoționat.
„- Ai emoții? - Puțin, ca prima dată. Mă simt foarte bine că o să salvez poate o viață, pentru cineva o să fie poate un plus, să-l ajut. - O să continui să donezi și anul viitor? Sau la următoarea astfel de procedură? - Da, da, numaidecât, după prima procedură e mai greu dar cred că da”,
Și dacă unii ofițeri au trecut prin această procedură pentru prima data, Vadim ne-a mărturisit ca este la 17-ea donare.
„Odată cu sfârșitul sfintelor sărbători de iarnă, încep sărbătorile trupești în brigadă. Brigada a decis să facă un act de binefacere. Mă bucur să fiu un donator activ. Donăm și salvăm o viață”.
Grupa de sânge a Danielei este una foarte rară, a treia negativă. Când a fost invitată să devină donator, tânăra nu a stat pe gânduri nicio secundă.
„Eu cred că grupa este necesară, mai ales că este o raritate și atât cât îmi permite sănătatea sunt mereu alături și bine-dispusă să ofer din sângele meu tuturor celor care au nevoie”.
Ofițerii care sunt donatorii activi spun că acest gest le oferă același sentiment de mândrie pe care îl simt și atunci când salvează o viață în timpul misiunilor.
„- Ce e mai ușor pentru tine? Să mergi într-o misiune sau să vii aici să donezi sânge?- Nu cred că aș face o diferență între aceste două lucruri, la misiune îți execuți atribuțiile de serviciu, care tot pot salva viața, aici e același lucru, prin donare de sânge putem dona o viață”.
„Te simți cumva un erou, în zilele noastre eroul trebuie să arate așa, fiindcă donând sânge, salvezi viața cuiva, evident și este o cauză nobilă și umanitară”.
Iar ca să le dea un exemplu de urmat, să doneze sânge au venit și superiorii.
„Deja de câțiva ani la rând, de fiecare dată, la solicitarea centrului de transfuzie a sângelui, merg cu mare drag să ajutăm viețile omenești. Într-adevăr, cineva care este pe patul de spital, au nevoie cetățenii noștri de picătura aceasta de sânge”, a menționat comandantul Brigăzii cu destinație specială „Fulger”, Vasile Stegărescu.
Conform datelor publicate pe site-ul oficial, în stocurile Centrului Național de Transfuzii există, în prezent o insuficiență de sânge cu RH negativ. Cei care vor să devină donatori, o pot face la sediul instituției din capitală.