Aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistreană rămâne în ceață. Purtătorul de cuvânt al lui Putin sugerează că Moscova vrea să semneze un nou acord de livrare a gazelor, asta chiar dacă există un contract semnat cu Gazprom, valabil până în 2026. Neînțelegerile au apărut la o zi după ce liderul separatist s-a lăudat că a rezolvat criza energetică și că în câteva zile gazul rusesc va reveni în stânga Nistrului.
„Moscova este gata să ajute Transnistria. Logistic, aici ar trebui luate măsuri ce ar asigura livrările și contractarea din partea Moldovei. Aici noi nu am auzit nicio declarație privind disponibilitatea”, a declarat pentru agenția rusă TASS, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.
TV8 a solicitat un comentariu cu privire la doleanța Kremlinului. Până la această oră, însă, nu am primit niciun răspuns. Aseară fiind invitatul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, șeful interimar MoldovaGaz a precizat că deocamdată nu există niciun semnal că s-a trecut de la vorbe la fapte în procesul de reluarea a livrărilor de gaze.
„Noi discutăm permanent cu colegii noștri din Gazprom și nu avem informația că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp. Eu nu știu despre ce vorbește domnul Krasnoselski. Noi vom aștepta zilele următoare, până situația va deveni mai clară. Or MoldovaGaz va fi notificat de Gazprom așa cum prevede contractul, dacă e vorba de reluarea livrărilor după contractul actual. Dacă e vorba de alte livrări, atunci Moldovagaz nu a participat la aceste negocieri”, a menționat Vadim Ceban.
Ieri, și liderul de la Tiraspol a declarat că deocamdată multe detalii tehnice rămân necunoscute.Un lucru este cert - regiunea nu va avea gaze decât pentru a-și acoperi necesitățile proprii. Altfel spus, centrala de la Cuciurgan nu va mai vinde curent și malului drept.
„În viitorul apropiat, a rămas puțin să mai răbdăm și gazul va veni în regiunea transnistreană. Și pentru producerea de curent electric și pentru încălzirea locuințelor oamenilor. Detalii încă nu sunt, adică din ce dată, dar că livrările vor fi reluate asta e fapt. Mai departe vom vedea după situație. Acest gaz va fi ca unul umanitar, asta trebuie să înțelegem, cum a fost și anterior. Este gazul umanitar din partea Federației Ruse în volum necesar pentru locuitorii regiunii transnistrene. Adică necesar pentru căldură și întreprinderile industriale din regiune”, a punctat
Întâmplător, sau nu, în ziua în care liderul separatist a revenit de la Moscova, furnizoriul de gaze din regiunea transnistreană a semnat o înțelegere prealabilă cu o companie din dreapta Nistrului, care este gata să-i livreze gaze din Europa. Acest lucru, însă, a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate care refuză, însă, să ofere vreun detaliu. Și premierul Dorin Recean a calificat această afacere drept element al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova.