Un bloc operator de ultimă generație a fost reconstruit în totalitate la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Cele 15 săli de operație au fost dotate cu tehnică și mobilier modern, astfel încât intervențiile chirurgicale să se desfășoare la cel mai înalt nivel. În premieră, blocul a fost dotat și cu sistem de filtrare a oxigenului din încăperi care va contribui la prevenirea răspândirii infecțiilor în rândul pacienților de pe masa de operații.
Cu tehnică de ultimă generație, cu dispozitive moderne și în condiții ca cele din spitalele europene, așa vor munci de acum înainte chirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală.
„Condițiile date am avut ocazia să le avem numai în clinicele de peste hotare, acolo unde am făcut școlarizări, pregătiri. Tot ce avem noi astăzi aici este o premieră”, a menționat șeful departamentului neurochirurgie, Victor Andronache.
Neurochirurgul Victor Andronache operează de mai bine de 25 de ani, timp în care a fost nevoit să muncească în condiții diferite pentru a salva vieți. Medicul spune că pentru o operație reușită cel mai important este profesionalismul, însă nu mai puțin importantă este și partea tehnică.
„O sală bine dotată și foarte bine organizată pentru a avea și aparatele de anestezie lângă pacient, toate instrumentele și utilajele necesare sunt la îndemână în timpul intervenției chirurgicale. Plus avem o sistemă de ventilare care are ca scop micșorarea ratei de infecție și o super luminozitate”, a punctat șef departament ortopedie și traumatologie, Dumitru Hîncota.
Fiecare încăpere din blocul operator este dotată și cu un filtrul de oxigen modern pentru ca pacienții să fie operați în condiții de maximă siguranță.
„Ne aflăm la etajul tehnic al spitalului de urgenta unde este amplasat sistemul de purificare a aerului pentru sălile de operație. Oxigenul este pompat într-un spațiu de 2500 de metri și ajunge steril astfel încât orice tip de infecție sa fie prevenită. Pentru tot ce vedem aici s-a investit aproape jumătate din suma proiectului”.
„Evident că până acum nu am avut sală cu aer steril, aceasta a fost dificultatea, dificultate pentru rata de complicații septice , atunci când ai un aer laminat, riscul de complicații septice anume în chirurgia spinală poate fi micșorat cu 2-3%, fără aer laminat riscul este mult mai mare, ca să fie pe înțeles, est eo plagă deschisă de vreo 20 de cm care este expusă 10-11 ore”, a subliniat șeful de secție chirurgie spinală, Victor Ungurean.
Potrivit Ministerului Sănătății, timp de 24 de ore, într-o sală de operație vor putea fi efectuate în medie câte cinci-șase intervenții chirurgicale.
„Ați asistat la inaugurarea unui bloc operator totalmente nou construit, aici nu este vorba de reconstrucție care a a fost echipat și dotat cu tot ce este necesar. Acest bloc operator conține 15 săli de chirurgie. Este aproape un conveier chirurgical pentru toate domeniile, traumatologie, ortopedie, chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie vasculară și multe altele”, a menționat ministra sănătății, Ala Nemerenco.
Reconstrucția și dotarea blocului operator din cadrul IMU a fost realizată de ministerul sănătății în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Costul lucrărilor este de peste 177 de milioane de lei, bani achitați în mare parte din bugetul de stat.