Scandal în satul Copanca din Zona de Securitate, unde Premier Energy a inițiat procesul de racordare a localității la rețelele electrice din dreapta Nistrului. Zeci de localnici au încercat să oprească muncitorii de teamă că vor trebui să achite mai mult pentru curent electric. Decât să plătească tariful pe care îl plătesc toți locuitorii din dreapta Nistrului, oamenii de acolo preferă să stea pe întuneric câte 5 ore pe zi. Lucrările au fost sistate, iar Premier Energy afirmă că a notificat autoritățile despre scandal.
„- Nouă nu ne trebuie. - Lasă să sune la șefi. - De ce te întorci cu fundul la lume, lămurește-ne pe toată lumea care stăm aici. Cu ce ocazie ați venit?”
Nici cele 5 echipaje de poliție venite la fața locului nu au putut liniști spiritele.
„Noi nu o să permitem nicio lucrare aici. Luați mâinile! Luați mâinile!”
Deși nu sunt obligați să se conecteze la ea, oamenii se tem că după instalarea liniei alternative, care să facă legătură cu rețeaua electrică de pe malul drept al Nistrului, vor trebui să plătească tarife mai mari pentru curentul electric. Asta în contextul în care stânga Nistrului și localitățile din Zona de Securitate achită pentru un kilowatt oră mai puțin de un leu, pe când tariful pentru partea dreaptă este de patru ori mai mare.
„Noi nu o să le dăm voie să lucreze. Noi nu suntem de acord și nu vrem. O să stăm aici cât timp e nevoie. Lumea e împotrivă să achite așa lumină scumpă. Nimeni nu o să achite în locul nostru.”
Solicitat de TV8, purtătorul de cuvânt de la Premier Energy a declarat că în urma scandalului, lucrările au fost oprite.
„Conform deciziei CSE, Premier Energy Distribution a demarat lucrările de racordare a localității Copanca la rețelele electrice. Pentru moment lucrările au fost suspendate, echipele operatorului de distribuție fiind retrase din teren. Întreprinderea a informat autoritățile despre situația respectivă și este în așteptarea unei decizii pentru stabilirea acțiunilor ulterioare. Lucrările vor fi reluate atunci când vor fi asigurate condiții de lucru adecvate pentru echipe”,se arată în mesaj.
La scurt timp a reacționat și Biroul pentru Reintegrare.
„Am discutat cu primarii din raionul Dubăsari despre tot ce s-a făcut. M-am bucurat să aud că acțiunile noastre dau deja roade. Această stare de lucruri îi nemulțumește însă pe unii, pe toți acei care ar fi vrut să ne vadă neputincioși în fața problemelor. Ei caută să folosească problemele oamenilor în scopurile lor politice.
Am văzut evenimentele recente din Copanca, bunăoară. Dragi locuitori ai satului Copanca, nu vă lăsați folosiți. Vrem să vă ajutăm, să vă conectăm localitatea la gaz și la curent electric. Nu există cale înapoi, nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit. Facem apel la rațiunea dumneavoastră, a tuturor. Împreună, noi toți, ajutați de prietenii și partenerii noștri de dezvoltare, vom depăși și această situație complicată”, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian.
Săptămâna trecută, localnicii s-au certat și cu președinta Maia Sandu care a vizitat localitatea. Atunci, șefa statului a încercat să le explice că autoritățile vor instala liniile ca o alternativă, doar pentru doritori.
„- Dumneavoastră puteți să alegeți să folosiți sau nu.- Nu!- Dar este bine ca cine are nevoie să folosească, agenți economici.- Prețul este același pe care îl plătește toată țara.- Nu, noi vrem să rămânem așa cum este.- Lăsați-ne în pace așa cum am fost. Prețul ăsta pune-i lui măta.”
La fel ca și locuitorii regiunii transnistrene, în prezent, cei din Copanca, raionul Căușeni, au parte de deconectări la energia electrică pe o perioadă de 5 ore pe zi. Totodată, aceștia nu au nici gaz după ce rușii au oprit livrările către stânga Nistrului de la data de 1 ianuarie.