TikTok a devenit nefuncțional în SUA, cu doar câteva ore înainte ca o nouă lege care interzice platforma să intre în vigoare, relatează BBC.
Mesaj pentru utilizatorii TikTok din SUA
Utilizatorii americani ai aplicației au fost întâmpinați cu un mesaj care anunța că „a fost promulgată o lege care interzice TikTok, ceea ce înseamnă că nu puteți folosi TikTok deocamdată”. În mesajul transmis pe platformă, reprezentanții TikTok au declarat:
„Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie pentru a restabili TikTok după ce îşi va prelua mandatul”. Președintele ales Donald Trump a anunțat anterior că intenționează să acorde TikTok o amânare de 90 de zile de la interdicție, după ce va prelua funcția luni.
Situația afectează și alte aplicații deținute de ByteDance, inclusiv Capcut și Lemon8, care au devenit inaccesibile în magazinele de aplicații din SUA și offline pentru utilizatori.
Legea care interzice TikTok în SUA
Decizia vine după ce TikTok a avertizat că platforma va „intra în întuneric” (go dark) duminică, dacă administrația Biden nu va oferi asigurări că interdicția nu va fi implementată. Curtea Supremă a SUA a confirmat vineri legalitatea unei legi care interzice TikTok, dacă societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, nu vinde platforma până la 19 ianuarie. Până acum, ByteDance nu a făcut acest pas.
Legea, adoptată în aprilie anul trecut, stipulează ca ByteDance să vândă versiunea americană a platformei unei părți neutre pentru a evita o interdicție totală. TikTok a contestat însă legea, susținând că încalcă libertatea de exprimare a celor 170 de milioane de utilizatori americani. În acest moment, aplicația a fost eliminată din App Store-ul Google în SUA, iar website-ul oficial TikTok.com nu mai afișează videoclipuri.
Soluția lui Donald Trump
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul luni, pe 20 ianuarie, a promis că „cel mai probabil” va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la interdicţia care urmează să intre în vigoare duminică, potrivit BBC.
Asta se va întâmpla după preluarea mandatului. „Prelungirea cu 90 de zile este un lucru care va fi cel mai probabil făcut, pentru că este oportun. Ştiţi, este adecvat. Trebuie să studiem cu atenţie. Este o situaţie foarte mare”, a spus Donald Trump într-un interviu telefonic cu NBC News. Afirmațiile au fost comunicate câteva ore mai târziu și la ABC News.
„Ei bine, am dreptul, după cum ştiţi, eu sunt cel care va lua deciziile. Cel mai probabil, voi prelungi pentru 90 de zile – aveţi prelungirea pentru 90 de zile, după cum probabil ştiţi. Voi face asta până când vom găsi o soluţie”, a transmis Donald Trump pentru ABC.
Țări în care TikTok a fost interzis
SUA nu sunt primul stat în care aplicația chinezească a fost interzisă. TikTok a fost interzis parțial sau total în cel puțin 20 de state din cauza preocupărilor legate de securitate, violență, dezinformare și sănătatea mintală a tinerilor.
Albania a interzis aplicația timp de un an după uciderea unui adolescent, iar India a impus o interdicție totală din 2020, citând riscuri de securitate națională. În Nepal, TikTok a fost interzis pentru aproape un an, iar Indonezia a forțat temporar închiderea magazinului online al aplicației. Guvernele din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, Franța, Taiwan, Noua Zeelandă și alte state au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale. Temeri legate de partajarea datelor cu guvernul chinez au fost menționate, deși compania neagă aceste acuzații. În total, aplicația ByteDance are peste două miliarde de utilizatori, dintre care 1,7 miliarde sunt activi lunar și petrec în medie 58 de minute pe zi în aplicație, relatează Demandsage.