Un război comercial cu Statele Unite este ”foarte probabil” în preşedinţia lui Donald Trump, cu consecinţe negative asupra activității şi preţurilor, avertizează o funcționară de rang înalt de la Banca Centrală Europeană (BCE), relatează AFP. Donald Trump este în pericol să nu reușească să facă o detașare clară de războiul din Ucraina și ar putea fi absorbit mai adânc de războiul lui Vladimir Putin – la fel cum Richard Nixon a fost blocat în încercările sale de a se retrage din Vietnam – a avertizat fostul strateg șef al lui Trump, Steve Bannon, într-un larg interviu cu Politico.
Comandantul armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat la CNN că incursiunea Kievului în regiunea Kursk din sudul Rusiei funcționează și că nu au mai existat avansuri rusești în regiunea Pokrovsk în ultima săptămână. Totuși, Ucraina suferă de o insuficiență a efectivelor de luptă, a declarat duminică generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene, în urma unei controverse provocate de realocarea în forţele terestre a unor militari din forţele aeriene, scrie Agerpres. Totodată, forțele ruse au suferit, în 2024, cele mai mari pierderi de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, a anunțat duminică generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene.
UPDATE Jussi Halla-aho, președintele Parlamentului Finlandei, a sugerat că lumea s-ar putea afla deja în toiul celui de-al treilea conflict mondial. El a avertizat că ignorarea realităților conflictelor globale poate avea consecințe și mai grave. „În cazul în care nu știm dacă suntem în război, cel mai bine este să presupunem întotdeauna că suntem”, a declarat el pentru Yle, adăugând că s-ar putea ca lumea să nu realizeze că Al Treilea Război Mondial a început deja, subliniind că ignorarea faptelor va duce doar la provocări mai mari. Afirmațiile sale se aliniază cu declarația făcută duminica trecută de premierul suedez Ulf Kristersson, care a spus: „Suedia nu este în război. Dar nici nu este într-o stare de pace”. Halla-aho a subliniat că sprijinirea și apărarea Ucrainei ar trebui să fie o prioritate politică de vârf. El a susținut că războiul din Ucraina merită mult mai multă atenție în politica finlandeză decât primește în prezent, notează Spotmedia.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 141 de drone, iar apărarea aeriană a doborât 93 în 13 regiuni. 47 de drone cu rol de momeală au dispărut de pe radar, iar două s-au întors în teritoriul ocupat de Rusia, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Armata rusă a lansat și o rachetă balistică Iskander-M asupra regiunii Sumî, dar Kievul nu a anunțat dacă aceasta și-a atins ținta, scrie Spotmedia.
UPDATE Forțele ucrainene și-au recâștigat pozițiile în satul Zelenivka, din regiunea Donețk, și în Mahnivka, localitate din regiunea rusă Kursk, anunță DeepState. În schimb, rușii au avansat în apropierea a două localități de lângă Slovianka, în regiunea Donețk, menționează grupul ucrainean de analiză militară. Trupe ruseşti care avansează de mai multe luni împotriva forţelor ucrainene se află în prezent la aproape şase kilometri de regiunea Dnipro.
UPDATE Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 13 au fost rănite – inclusiv trei copii – în regiunea Herson (sud), într-un atac ucrainean în teritoriul ocupat de Rusia, anunţă serviciile lui Vladimir Saldo, reprezentantul ocupaţiei ruse, potrivit Spotmedia.
UPDATE Chișinăul nu regretă că i-a permis lui Vadim Krasnoselski să plece la Moscova, dar recunoaște că vizita n-a dat rezultatele așteptate. Invitat la „Cutia Neagră PLUS”, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că deplasarea pretinsului lider de la Tiraspol în Rusia nu a fost blocată, pentru a evita escaladarea situației și a demonstra deschiderea Chișinăului spre soluționarea crizei energetice.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat luni o înregistrare video în care un soldat din Coreea de Nord luat prizonier în regiunea rusă Kursk este interogat de serviciile de informații ucrainene. Soldatul a servit într-un batalion de recunoaștere și a susținut că nu știa împotriva cui va lupta, transmite Pravda. Soldatul nord-coreean luat prizonier Forțele de Operațiuni Speciale a declarat că, împreună cu alți circa 100 de soldați compatrioți, au ajuns în Rusia după ce au călătorit cu un feribot și apoi cu trenul, potrivit HotNews.
UPDATE Tiraspolul are o retorică tot mai agresivă față de Chișinău după revenirea lui Vadim Krasnoselski de la Moscova, a constatat vicepremierul pentru Reintegrare. Oleg Serebrian consideră că prin declanșarea crizei energetice, Moscova ar fi avut drept obiectiv inclusiv adâncirea diviziunilor între cele două maluri ale Nistrului și răcirea dialogului dintre Tiraspol și autoritățile constituționale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.
UPDATE Statele Unite au aprobat candidatura noului ambasador de la Washington desemnat de Moscova, conform anunțului şefului Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei, Grigori Karasin. Noul ambasador ar putea fi numit oficial în următoarele săptămâni, a declarat Karasin, fost adjunct al ministrului rus de externe Serghei Lavrov, într-o intervenție la postul de televiziune Rossia-24, scrie B1.
UPDATE Ucraina admite lipsa tot mai mare de soldați de infanterie, dar recrutarea forțată a tinerilor s-ar putea dovedi profund nepopulară și nu reușește să rezolve problemele de bază ale mobilizării, potrivit Rador.
UPDATE O campanie rusă de dezinformare încearcă să sprijine formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), să submineze principalele partide germane și să semene îngrijorări cu privire la economie înaintea alegerilor din 23 februarie, a constatat think-tankul CeMAS, citat de Reuters.
UPDATE Oficialii din echipa de securitate națională a lui Trump au început deja să facă pregătirile pentru o convorbire între președinte și Vladimir Putin, însă în acest moment nu este clar dacă a fost fixată o dată pentru această discuție, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu discuțiile, sub protecția anonimatului. Aceștia au adăugat că rolul discuției în persoană va fi de a încerca oprirea războiului din Ucraina, potrivit Biziday.
UPDATE Ministerul estonian al Apărării intenționează să construiască în țară o fabrică, evaluată la peste 100 de milioane de euro, pentru a produce explozibili din șisturi bituminoase. Facilitatea ar fi finanțată parțial de investitori privați, dar statul ar păstra un pachet majoritar. Guvernul a aprobat joi un studiu de fezabilitate pentru proiect, potrivit Rador.
UPDATE Chișinăul declară că nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului. „Declarațiile așa-zisului lider de la Tiraspol sunt o copie fidelă a mesajelor Moscovei. Nu este surprinzător că le face chiar în fața unui reprezentant rus. Scopul acestor declarații este clar: să semene neîncredere între cele două maluri ale Nistrului și să aducă discuția publică pe o pistă rusească, lipsită de soluții reale”, comentează purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, întrevederea din seara zilei de 17 ianuarie a liderului separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
UPDATE Autorităţile din Rusia au deschis o anchetă după ce pe rețelele de socializare au fost publicate o serie de înregistrări video care arată ceea ce pare a fi un polițist militar bătând cu sălbăticie soldaţi sub contract înainte de plecarea pe frontul din Ucraina, cu un baston şi utilizând aparate cu șocuri electrice, relatează luni Reuters. În înregistrările video, un bărbat în uniforma poliției militare ruse este arătat îndreptându-se spre unul dintre soldaţi, pe care îl trântește la pământ lovindu-l cu un baston, țipând înjurături şi imobilizându-l cu șocuri electrice
UPDATE Forțele lui Vladimir Putin din Ucraina au suferit un record de 434.000 de pierderi în 2024, dintre care 150.000 de morți, potrivit șefului armatei ucrainene, scrie The Independent. Bilanțul este mai mare decât cel al celor doi ani precedenți la un loc, a declarat Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, și ridică totalul victimelor ruse în conflict la 819.000. În ciuda amploarei pierderilor sale, Rusia continuă să obțină câștiguri pe câmpul de luptă. Moscova a susținut că a capturat alte două așezări în estul regiunii Donețk în cursul weekendului.
UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) atrag atenția că rușii sporesc numărul personalului din așa-numitele unități militare de voluntari prin recrutarea femeilor în forțele armate ruse. Așa-numitele unități militare de voluntari din Rusia continuă să crească numărul de personal prin recrutarea de femei în rândurile forțelor armate ale Rusiei.
UPDATE Rusia a redus utilizarea muniției de artilerie cu aproape 50% din cauza loviturilor ucrainene asupra infrastructurii militare şi industriale ruseşti, a declarat comandantul Oleksandr Sîrski, conform The Kyiv Independent. „Ratele de consum au scăzut de la 40.000 de cartușe pe zi la mult mai puţin”, a precizat Sîrski, menționând că Ucraina a vizat depozite de muniţie, rafinării şi fabrici care produc echipamente militare.
UPDATE Administrația Biden a finanțat în secret cu miliarde de dolari industria dronelor din Ucraina, relatează NYT. 30.000 de unități „Baba Iaga”, vehicule aeriene devenite un „coșmar” pentru ruși, au fost produse anul trecut, notează G4media.
UPDATE Soldații Batalionului 48 de asalt, aflați în orașul Pokrovsk, i-au trimis un mesaj video comandantul-șef Oleksandr Sîrski, în care denunță înlocuirea comandantului Lenur Isliamov, relatează Kyiv Independent. Ei susțin că o astfel de modificare reprezintă „o amenințare directă” pentru strategia de luptă. Batalionul este în prezent în orașul Pokrovsk, un centru logistic crucial pentru forțele ucrainene, care a fost în centrul unor lupte violente în timp ce Rusia își intensifică ofensiva în regiunea Donețk, scrie Digi24. Potrivit soldaților, ei au fost desfășurați acolo în urmă cu 10 zile, după aproape un an în care au apărat un alt punct fierbinte din regiune. În urma redistribuirii, batalionul a aflat că Isliamov a fost înlocuit cu un alt comandant.
UPDATE Un incendiu masiv a izbucnit în Kazan, Republica Tatarstan, pe 20 ianuarie, în urma unui atac ucrainean cu drone, potrivit canalelor ruseşti de Telegram. Explozii multiple au fost raportate în oraş în jurul orei 5:30 dimineaţa, având ca sursă fabrica de aviaţie Kazan Aviation Plant, producătoare de bombardiere Tu-160 şi Tu-22.
UPDATE În noaptea de 20 ianuarie, forţele ruseşti au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea şi lansatoare de rachete „Grad”, avariind o fabrică, mai multe blocuri de locuințe, o instituție de învățământ şi o linie de înaltă tensiune. Potrivit guvernatorului regiunii, Serghei Lîsak, atacul a avut loc în comunităţile Nikopol, Marganets şi Pokrovsk, fără victime, dar cu pagube semnificative, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia a pierdut 820.430 de soldaţi de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, conform Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, pierderile ruseşti s-au ridicat la 1.690 de soldaţi. De asemenea, Rusia a pierdut 9.821 de tancuri, 20.454 de vehicule blindate, 22.074 de sisteme de artilerie, 22.768 de drone, 369 de avioane, 331 de elicoptere şi un submarin, potrivit Mediafax.
UPDATE Într-un interviu din 19 ianuarie, Sîrski a subliniat că, deşi au existat rapoarte conform cărora mii de soldaţi ai Forţelor Aeriene au fost transferați în unităţi ale Forţelor Terestre, acest lucru nu se aplică personalului specializat în mentenanța aeronavelor. Sîrski a explicat că acești specialişti sunt extrem de valoroși şi dificil de înlocuit, iar banii investiți în formarea lor nu trebuie risipiți. Guvernul ucrainean a recunoscut că mobilizarea actuală nu satisface complet necesitățile armatei, mai ales în condiţiile în care luptele au devenit tot mai intense în estul Ucrainei. Sîrski a subliniat că trebuie suplimentat numărul de trupe din brigăzile mecanizate, iar mobilizarea nu poate acoperi cerințele de la linia frontului. Aceste măsuri vin într-un context în care luptele se intensifică pe măsură ce Ucraina şi Rusia încearcă să câștige un avantaj înaintea unor posibile negocieri de pace, în timp ce preşedintele american ales Donald Trump urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, scrie Mediafax.