Gazul rusesc s-ar putea să nu ajungă în regiunea transnistreană nici în februarie. Asta deoarece Gazprom nu a rezervat nici de această dată capacitățile necesare în gazoductul transbalcanic prin care gazul ar urma să fie transportat. Concernul rus ar putea face însă rezervări zilnice, însă costurile vor fi mai mari. Chișinăul reamintește că este dispus să ajute Tiraspolul să asigura procurarea și transportarea gazelor naturale de la bursă.
Deși săptămâna trecută, Vadim Krasnoselski revenea de la Moscova și anunța glorios că gazul „umanitar”, pe care l-ar fi obținut de la Kremlin în timpul negocierilor, ar urma să ajungă în regiunea transnistreană peste câteva zile, se pare că acest lucru nu se va întâmpla.
În ciuda promisiunilor, Gazprom nu a rezervat nici de această dată tranzitul prin gazoductele din România și Bulgaria, unicele opțiuni rămase după ce Ucraina a sistat tranzitul prin gazoductul său. La fel s-a întâmplat și în luna decembrie a anului trecut cu gazul pe care concernul rus este obligat să îl livreze conform contractului încheiat cu Moldovagaz, valabil până în 2026.
„Federația Rusă deliberat are un contract în vigoare până în septembrie 2026, dar nu își îndeplinește obligațiunile contractuale, lăsând astfel cetățenii din regiune în continuare să înghețe”, a menționat secretar de stat Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Autoritățile de la Chișinău spun că sunt în continuare deschise să ofere suport logistic pentru malul stâng pentru achiziționarea gazului de la bursa europeană prin intermediul Moldovagaz.
„Există un mecanism care de fapt l-am propus noi încă în luna decembrie cum pot fi achiziționate gaze naturale. Acum ne-am întors exact la ce am propus, desigur sunt aspecte care trebuie examinate, în primul rând achitarea, proveniența banilor și autoritățile examinează acum acest subiect”, a punctat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
Ieri, Vadim Krasnoselski a anunțat că Tiraspoltransgaz este dispus să primească gaz prin intermediul Moldovagaz și va plăti pentru acesta fără a oferi alte detalii. Acesta nu a precizat dacă se referă la gazul rusesc sau la cel european.
Ulterior, Guvernul a declarat că malul stâng a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea până la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz urmează să achite „Moldovagaz” doar pentru tranzitul de la hotar și până în regiunea transnistreană. Drept răspuns, Chișinăul a declarat că are nevoie de timp pentru a înțelege schema propusă de Tiraspol și dacă aceasta nu intră în contradicție cu legislația națională și cea internațională.