Donald Trump stabilește un ritm frenetic în al doilea mandat. Președintele SUA își îndeplinește promisiunile de campanie, impunându-și puterea nediluată și reglându-și conturile, se arată într-o analiză CNN, citată de digi24.ro.
După anii liniștiți ai lui Joe Biden, revenirea unei președinții care este un atac neîncetat asupra simțurilor este o reamintire a motivului pentru care atât de multe milioane de americani îl văd pe Trump ca pe o figură convingătoare, istorică, dar și de ce milioane de oameni se tem de el.
Trump a luat măsuri dure împotriva imigrației, a făcut un anunț de investiții în valoare de 500 de miliarde de dolari în tehnologie, a redenumit Golful Mexic, a scos în afara legii o mare parte a politicii de diversitate din guvernul federal, s-a interesat de cumpărarea TikTok, a concediat oameni prin postări pe rețelele sociale, a discutat extinderea teritorială, a amenințat cu un război comercial, a vorbit cu reporterii mai mult decât a făcut Biden în luni de zile și a dansat cu o sabie.
De asemenea, a sfidat statul de drept prin eliberarea celor încarcerați pentru asaltul asupra Capitoliului, de pe 6 ianuarie 2021; a mințit despre alegerile din 2020; s-a răzbunat pe critici, inclusiv prin retragerea echipei de securitate de la un fost consilier amenințat de Iran ; a criticat un episcop; a stigmatizat persoanele transgender și a deschis calea pentru arestări ICE (agenția federală de imigrări) în școli și biserici.
Și au trecut doar două zile.
Trump a înregistrat succese timpurii, dar adevăratele teste abia de acum urmează
Viteza lui Trump este deliberată. Se întâmplă atât de multe, încât rareori există timp să se reflecteze asupra gravității unui eveniment. Noile politici care schimbă lumea sunt prinse într-un vârtej, iar Trump este în mijlocul tuturor.
Pentru fanii lui Trump, toată activitatea creează impresia unei succesiuni nesfârșite de victorii și promisiuni onorate. Majoritatea oamenilor nu urmăresc politica 24/7, dar poveștile și imaginile pe care le creează Trump ajung pe rețelele sociale, la radio și în știrile locale și își reînnoiesc capitalul politic.
Pentru inamicii lui Trump, este greu să știi despre ce să fii mai revoltat, notează CNN. Opoziţia devine împrăştiată, iar el se eliberează de responsabilitate. Între timp, compilații nocturne de liberali revoltați în urma ultimelor sale izbucniri umplu emisiunile de știri conservatoare.
Majoritatea noilor președinții încep într-o rafală de activitate, deși majoritatea pun accentul pe primele 100 de zile mai degrabă decât pe primele 100 de ore.
Donald Trump, mai organizat de data asta
Dar Trump a îndeplinit doar partea ușoară, orchestrând cu succes o lansare timpurie. Crizele interne și internaționale îl așteaptă pe un președinte care a fost pus în dificultate de astfel de situații în trecut. Un lucru este să semnezi sute de ordine executive – dintre care unele se confruntă deja cu provocări în instanță – dar schimbarea reală poate fi cimentată doar prin adoptarea de legi.
Sarcina perfidă cu care se confruntă Trump în adoptarea schimbărilor reale și de durată a fost pusă în evidență marți, la întâlnirea sa cu liderii republicani de vârf ai Congresului. Încă nu pare să existe un consens cu privire la posibilitatea de a înainta un proiect de lege masiv pentru a-și promova agenda. Și nimic nu este garantat având în vedere minuscula majoritate a Partidului Republican (GOP) din Camera Reprezentanților.
Primele două zile au scos însă la iveală câteva tendințe importante în noua președinție a lui Trump.
Șocul și uimirea nenumăratelor acțiuni executive sugerează o operațiune mult mai profesionistă a Casei Albe decât în primul mandat haotic al lui Trump. Noului șef de personal al Casei Albe, Susie Wiles, i s-a atribuit faptul că a dat o structură campaniei lui Trump, deși nu a reușit să-i tempereze instinctele de improvizație. Poate că ea poate face același lucru și în aripa de vest.
Și, spre deosebire de primele zile în funcție din timpul mandatului trecut, Trump știe ce vrea să facă și cum să o facă.
Impunerea liniei dure asupra imigrației
Donald Trump a spus ceva foarte revelator, luni, într-un discurs adresat susținătorilor despre alegerile de anul trecut.
„Toți au spus că inflația este problema numărul unu. Am spus că nu sunt de acord. Cred că oamenii care vin în țara noastră din închisori reprezintă problema pentru oamenii pe care îi cunosc. Și am făcut din asta problema mea număru unu”, a spus Trump. Președintele a continuat: „Am vorbit și despre inflație. Dar știți, de câte ori poți spune că un măr și-a dublat costul? Aș spune asta și aș lovi tare, dar apoi mă întorc la faptul că nu vrem să vină criminali în țara noastră”.
Trump acționează din nou conform acestei convingeri cu un set agresiv de acțiuni executive care pun bazele programului său de deportare în masă. El a declarat o urgență națională care ar putea duce la trimiterea armatei la graniță. Într-o mișcare uimitoare de marți, el a eliminat protecția de care se bucurau bisericile și școlile împotriva posibilelor arestări ale ICE. De asemenea, a îngreunat intrarea legală a migranților în Statele Unite prin închiderea unei aplicații de frontieră.
Dacă unul dintre obiectivele politicii lui Trump este de a crea un climat de frică, s-ar putea să funcționeze. „Ofițerii ICE au revenit să-și facă treaba”, a declarat, marți, țarul de frontieră al președintelui, Tom Homan, pentru Dana Bash de la CNN, dezvăluind cum operațiunea de deportare s-ar putea extinde rapid dacă orașele nu ajută la urmărirea criminalilor fugari. „Îl vom găsi, dar când îl vom găsi, poate fi cu alții. Alții care nu au condamnare penală sunt în țară ilegal. Vor fi arestați și ei”.
Imigrația este o problemă care mulțumește baza sa electorală, dar Trump își asumă un risc, acordându-i prioritate, deoarece costul alimentelor și al locuințelor a fost unul pe care a promis să îl rezolve în timpul campaniei și a fost deosebit de răsunător în rândul alegătorilor care au înclinat balanța la vot. Trump nu trebuie să candideze din nou, dar trebuie să-și mențină coaliția pentru a evita pierderi mari pentru GOP la alegerile intermediare de anul viitor.
Ignorarea procesului legal
Una dintre marile temeri ale oponenților lui Trump a fost că, dacă își recâștiga puterea, mai ales după ce pretindea că a fost victima persecuției, își va lua legea în propriile mâini.
Acest lucru se întâmplă deja, pentru că Trump folosește din plin puterea sa de grațiere.
Președintele a justificat cu înverșunare acordarea de clemență celor peste 1.000 de răzvrătiți din 6 ianuarie și a fost cu desăvârșire lipsit de regrete în ceea ce privește grațierea sau comutarea pedepselor chiar și în cazul celor găsiți vinovați de agresarea ofițerilor de poliție.
De asemenea, Trump l-a criticat pe Biden pentru că a oferit grațiere preventivă membrilor familiei, pe fondul temerilor că vor fi vizați de noul Departament de Justiție. Acest lucru a validat temerile în rândul multor democrați că Trump va folosi mișcarea lui Biden ca scuză pentru a-și extinde considerabil propria putere. Spre deosebire de Biden, însă, Trump a apărut în fața presei pentru a-și explica poziția.
Trump a anunțat că a mai acordat încă o grațiere – lui Ross William Ulbricht, fondatorul site-ului de comerț electronic de pe dark web, Silk Road, pe care Departamentul de Justiție l-a descris drept „cea mai sofisticată și extinsă piață criminală de pe internet de astăzi. .” Grațierea lui Ulbricht, care primise o sentință de închisoare pe viață, a fost o favoare pentru mișcarea libertariană care l-a susținut pe Trump în alegeri, a sugerat președintele pe Truth Social.
Trump caută acorduri peste tot
Una dintre cele mai notabile evoluții de la întoarcerea lui Trump au fost mesajele publice repetate pe care le-a trimis președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să încheie un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina. După ce a remarcat, luni, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este gata negocieze, Trump a fost întrebat, marți, dacă i-ar aplica noi sancțiuni liderului rus în cazul în care refuză discuțiie. „Pare probabil”, a răspuns el. Nu există nicio garanție că Putin este gata să pună capăt conflictului, dar încercările lui Trump de a crea o pârghie vin înaintea unui posibil apel între cei doi lideri.
De asemenea, Trump nu a aplicat până acum tarifele promise împotriva Chinei și a sugerat, luni, că folosește amenințarea ca pârghie înainte de o posibilă călătorie la Beijing. Și a emis, marți, o nouă amenințare la adresa Uniunii Europene, ridicând perspectiva unui nou război comercial, care ar putea fi real sau o tactică de negociere. „Ei ne tratează foarte, foarte rău. Deci vor primi taxe”, a spus el.