Nu se așteaptă deconectări la energia electrică pentru 25 ianuarie. Energocom anunță că a făcut rezervările de capacități necesare la hotarul cu România pentru a suplini cererea internă cu electricitate importată. Totodată, pentru sâmbătă, se preconizează un consum mai mic cu 7% față de ziua precedentă.
Astfel, pentru 25 ianuarie, necesarul de consum pentru malul drept al Nistrului va fi acoperit cu energie electrică generată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, energia produsă de instalațiile regenerabile, plus energia importată.
Potrivit Celulei de criză a Guvernului, pentru 24 ianuarie, se estimează un consum similar ultimelor zile și va fi acoperit integral. Activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate nu este necesară. Sursele de energie utilizate au fost următoarele:
Conform datelor operative, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un maxim de 938 MW, fără a depăși valoarea prognozată a consumului.
În ceea ce privește regiunea transnistreană, consumul total de energie electrică a fost de 4.131.000 kWh, produsă în proporție de 90% de către centrala de la Cuciurgan. În regiune au loc în continuare deconectări în evantai, cu durata de 5 ore, o dată pe zi.
Consumatori sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a evita supraîncărcarea rețelelor electrice de înaltă tensiune și a reduce facturile pentru energie electrică.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.