Ideea potrivit căreia regiunea transnistreană s-ar confrunta cu o criză umanitară, generată de sistarea livrărilor de gaze rusești și deconectările de energie electrică, este un narativ rusesc în capcana căruia au căzut inclusiv autoritățile de la Chișinău. Fostul deputat și ambasador Iurie Reniță admite că situația în stânga Nistrului este complicată, dar nu lipsită de speranțe.
„După mine, se exagerează și autoritățile de la Chișinău în mare parte au nimerit într-o capcană manipulatorie și demagogică a rușilor cu catastrofa umanitară. Este un narativ rusesc care a prins bine aici din păcate. Nu e o catastrofă umanitară, e o situație mai complicată care are categoric o soluție”, a declarat Iurie Reniță la „Întreabă Ghețu” de la TV8.
În opinia lui Reniță, lucrurile nu ar trebui dramatizate cu atât mai mult cu cât puterea de la Chișinău a oferit soluții pentru soluționarea situației, însă Tiraspolul le-a refuzat în mod constant.
Și politologul Ilian Cașu împărtășește o opinie similară.
„Să nu cădem în capcana cu catastrofa umanitară. Guvernul Gavrilița a căzut în 2021 când a dat un aviz de mediu și încă și o scrisoare la Bruxelles ca Transnistriei să i se permită să importe metal uzat că moare, că nu știu ce. Trebuie să se înțeleagă că ne apropiem de un moment critic, iar gazul nu este doar un produs energetic, este un instrument politic folosit în jocuri politice și geopolitice”, a spus Ilian Cașu.
Iar fosta deputată Ecaterina Mardarovici crede că oamenii din stânga Nistrului ar trebui să iasă la proteste îndreptate împotriva auto-proclamatei puteri de acolo.
„A sosit timpul să iasă oamenii de acolo la proteste împotriva autorităților de acolo care au refuzat ajutorul propus de Chișinău”, a menționat Ecaterina Mardarovici.