Situația din regiunea transnistreană riscă să se agraveze de la mijlocul lunii februarie dacă livrările de gaz nu vor fi reluate în următoarele zile, a declarat pretinsul lider de la Tiraspol într-un interviu pentru presa rusă. Potrivit lui Vadim Krasnoselski, există pericolul unei catastrofe umanitare, având în vedere că rezervele de gaz vor ajunge doar pentru câteva zile, iar cele de cărbune pentru a produce electricitate vor fi suficiente cel mult până pe 16-17 februarie.
Conform lui Krasnoselski, dacă gazul din sistem se va termina, aerul va pătrunde în rețea, iar din acest motiv nu va fi posibilă repornirea încălzirii în locuințe. Chiar și dacă va fi livrat gaz, procesul va dura câteva luni. În același timp, rezervele de cărbune vor ajunge doar pentru aproximativ trei săptămâni.
„Dacă Moldova își va respecta promisiunile, dacă livrarea va avea loc prin Moldovagaz și gazul va fi achiziționat de pe piețele europene, atunci gazul poate fi livrat chiar și mâine. Plata este garantată de Transnistria. Toate întârzierile sunt complet artificiale. Orice afirmație despre tărăgănare din partea Transnistriei sau Rusiei este falsă”, a adăugat Krasnoselski.
În plus, într-un interviu pentru canalul Russia Today, pretinsul lider a adăugat că Chișinăul încearcă să creeze în regiune o „situație disperată”, pentru a acuza Tiraspolul că nu a gestionat situația și a permis o catastrofă umanitară.
Krasnoselski a mai explicat de ce a refuzat cărbunele ucrainean propus de Chișinău. Conform afirmației sale, Ucraina a oferit cărbune de gaz, care tehnic nu este potrivit pentru funcționarea centralei electrice de la Dubăsari.
„Despre faptul că Moldova și Ucraina au propus cărbune pentru centrală, nu este adevărat. De fapt propuneri au fost, dar ce fel de cărbune? MGRES funcționează pe bază de cărbune antracit, dar nouă ni se propune cărbune gazos care nu poate fi utilizat, nu se potrivește procesului de producere, nu este bun. Dacă nu mă credeți, întrebați specialiștii chiar și pe cei din Ucraina”, a declarat Krasnoselski.
În replică, Biroul de Reintegrare a declarat că subiectul cărbunelui din Ucraina urma să fie discutat săptămâna trecută la întrevederea în formatul „1+1”, pe care însă Tiraspolul a blocat-o.
În prezent, gaze naturale mai primesc spitalele, câteva companii din industria alimentară, dar și o parte din cetățenii care locuiesc la bloc pentru pregătirea hranei. Tot astăzi, conform presei din regiune, a fost oprită activitatea stației Tirotex-Energo, care producea electricitate folosind gaz. Aceasta a fost pusă în funcțiune pe 10 ianuarie pentru a reduce durata întreruperilor de curent, de la 8 la 5 ore pe zi.
Ieri, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au a subliniat că așa-zisele autoritățile de la Tiraspol nu doar că a refuzat categoric orice mână întinsă, dar ar fi amenințat angajații structurilor sociale din regiune în cazul acceptării acestor ajutoare:
„Ofertele evocate în repetate rânduri de către Chișinău privind deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova de a acorda asistența umanitară necesară persoanelor vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc. din regiunea transnistreană nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar și au rezultat cu avertizări din partea factorilor propagandistici la adresa angajaților din diverse structuri din regiune privind aplicarea sancțiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chișinăului.
Îndemnăm factorii de la Tiraspol să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor cu domiciliu în regiune. Aceștia așteaptă de mult timp ajutoarele oferite de Chișinău în comun cu donatorii externi”.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.