Milioane de oameni din China se pregătesc de Anul Nou Chinezesc, care în acest an este marcat între 28 ianuarie și 4 februarie. Pe parcursul acestor zile vor avea loc mai multe activități culturale, unele dintre care au si început deja. Zeci de oameni costumați și pictați au dansat și au bătut din tobe pe străzile unui oraș din sudul Chinei fiind admirați de turiști și de trecători. Spectacolul, pe jumătate de arte marțiale și pe alta, de operă a fost inspirat din povești legendare și se crede că aduce noroc.
Anul Nou chinezesc este cea mai mare și cea mai așteptată sărbătoare în China. Cele câteva zile care marchează trecerea dintre ani sunt foarte importante pentru chinezi, iar ei păstrează o serie de obiceiuri menite să le protejeze casa și familia.
„În China multe aspecte ale culturii tradiționale s-au schimbat pentru a se potrivi mai bine gusturilor tinerilor”.
„Au multă energie! Este foarte interesant de urmărit. Simțim că există din ce în ce mai puțină atmosferă de Anul Nou. Aici, este foarte distinctiv și am venit special să-l urmărim”.
„Costumele lor sunt foarte strălucitoare și colorate, cu adevărat frumoase. Interpreții sunt toți tineri, bărbați și femei, plini de pasiune și entuziasm”.
Una dintre cele mai fascinante tradiții ale Anului Nou Chinezesc este dansul dragonului și al leului, care au scopul de a aduce noroc și de a alunga spiritele rele. Anul Nou Chinezesc se încheie cu Festivalul Lanternelor, care marchează finalul sărbătorii. În această zi, cerul este luminat de mii de lanterne colorate, iar străzile sunt pline de parade și evenimente culturale.
Reuters scrie că astăzi gările și aeroporturile din China au fost foarte aglomerate. Milioane de oameni s-au întors în orașele natale pentru a sărbători împreună cu familia Noul An.