Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1068: Cum ar putea Trump pune capăt războiului? Incendiu la rafinăria de petrol Riazan

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Moldova e avertizată de Rusia, iar Zelenski propune ajutor Tiraspolului și îl alertează pe Trump

25 ianuarie 2025, ora 23:34

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl „manipuleze” pe Donald Trump. Totodată, Zelenski le cere aliaţilor, într-o întâlnire cu Maia Sandu la Kiev, să caute un format de negocieri cu Rusia care să includă Ucraina. El se teme de un „decret de pace” al Moscovei și cere ca SUA, Rusia, UE şi Ucraina să discute despre un format de negocieri în acest sens, relatează AFP. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pentru presa de stat că este puţin probabil ca Rusia să ia parte la negocieri de pace în perioada următoare.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a lansat un avertisment în legătură cu încetarea sprijinului acordat Ucrainei. Acesta a afirmat că „Putin se pregăteşte” şi că „acest război ar putea deveni al nostru” în cazul în care sprijinul pentru Ucraina încetează. Între timp, Zelenski a declarat sâmbătă că SUA nu au oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce noul secretar de stat, Marco Rubio, a anunțat că va întrerupe acordarea ajutorului extern pentru 90 de zile, relatează The Independent.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să trimită personal la centrala termică moldovenească din Transnistria pentru a stabili operaţiuni folosind un alt tip de cărbune şi pentru a îmbunătăţi producţia de energie electrică, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit liderului de la Kiev, consultările relevante cu partea moldovenească au avut deja loc, „iar Tiraspolul ştie acest lucru”, scrie Mediafax.

UPDATE Ucraina a propus, sâmbătă, să trimită cărbune gratuit către centralele termice din Transnistria, relatează Agerpres. Propunerea vine în contextul în care populația regiunii separatiste pro-ruse din Republica Moldova este grav afectată de întreruperile de curent, după oprirea gazului rusesc. "Avem cărbune pe care îl putem să-l furnizăm Republicii Moldova, la Tiraspol. Dacă într-adevăr vor ca oamenii să aibă electricitate", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. Potrivit lui Zelenski, partea ucraineană este "gata să discute un preț mic sau chiar gratuit" cu autoritățile de la Tiraspol.

UPDATE În declarația lor comună, Zelenski și Sandu au condamnat și „activitățile subversive fără precedent și atacurile hibride” ale Rusiei împotriva Moldovei, amintind ingerința Kremlinului în alegerile prezidențiale de anul trecut și la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. „Aceste acțiuni demonstrează o intenție clară de a interveni sistematic în procesele democratice pentru a destabiliza regiunea și a submina stabilitatea în Europa”, se arată în declarație.

UPDATE „La Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski am reafirmat sprijinul puternic al Republicii Moldova pentru Ucraina. Curajul poporului ucrainean apără nu doar libertatea lor, ci și liniștea noastră. Am vorbit despre provocările comune și despre cum Rusia încearcă să ne șantajeze cu energia. Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți cu soluții ca să ne protejăm cetățenii, inclusiv pe cei din regiunea transnistreană, și să asigurăm lumină și căldură în casele fiecăruia”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat în cadrul unui interviu pentru ziarul italian Il Foglio, că este imposibil de stabilit numărul real al victimelor agresiunii ruse în Mariupol, dar Ucraina are informaţii despre peste 20.000 de persoane ucise, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat vineri Republica Moldova că foloseşte criza energetică pentru a „rezolva cu forţa problema transnistreană” şi a avertizat că Moscova „va răspunde în mod adecvat oricăror provocări” şi îi va proteja pe cetăţenii ruşi din Transnistria, precum şi contingentul militar rus din regiunea separatistă. Declaraţiile au venit în ziua în care, pentru prima dată de când au rămas fără gaz, locuitorii Transnistriei au fost scoşi în stradă în mai multe localităţi, cu steaguri ale Rusiei, pentru a protesta faţă de „blocada energetică” pe care le-ar impune-o Chişinăul. În replică, guvernul moldovean a spus că are încredere că planurile Kremlinului de a semăna haos în Republica Moldova vor eşua.

UPDATE Statele Unite iau în considerare utilizarea activelor ruse înghețate pentru achiziționarea de arme destinate Ucrainei, a declarat Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, într-un interviu acordat vineri, 24 ianuarie, Fox News.

UPDATE Toți copiii din orașul ucrainean Pokrovsk, aflat în prima linie a războiului, au fost evacuați sâmbătă. În localitate au rămas aproape 7.000 de civili, transmite Ukrinform. Se estimează că în întreaga comunitate vor rămâne aproximativ 10.000 de persoane, spune șeful administrației militare municipale, Serhiy Dobriak, conform Mediafax.

UPDATE Liderul de la Kremlin a reiterat faptul că războiul din Ucraina face parte dintr-un conflict mai amplu între Rusia şi Occident. În plus, el a afirmat şi că negocierile privind războiul pot fi purtate doar între SUA şi Rusia, fără implicarea directă a Ucrainei. Analiştii ISW constată faptul că, prin acest interviu, Putin a încercat să influenţeze şi elitele ruse care doresc ca războiul să se încheie.

UPDATE Cehia, Germania şi Polonia ar putea înfiinţa centre de întoarcere pentru a ajuta refugiaţii ucraineni să se întoarcă în patria lor. Potrivit publicaţiei online cehe Deník N şi European Pravda, Oleksii Chernyshov, viceprim-ministrul Ucrainei şi ministru pentru Uniunea Naţională, va discuta această iniţiativă în timpul vizitei sale în Cehia, săptămâna viitoare. Se preconizează că un centru de întoarcere va fi înfiinţat şi la Berlin, iar Ucraina a discutat deja despre proiect şi cu Polonia. Aceste centre vor sprijini refugiaţii ucraineni în procesul de întoarcere acasă, servind în acelaşi timp ca centre culturale şi comunitare. Potrivit Ministerului de Interne din Cehia, aproximativ 390.000 de ucraineni cu protecţie temporară trăiesc în prezent în ţară, potrivit Mediafax.

UPDATE Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale ţărilor membre în Marea Baltică, „monitorizează tot ceea ce se întâmplă” în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx, care participă la misiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Belaruşii sunt chemaţi la urme în alegeri prezidenţiale al căror rezultat este cunoscut dinainte. Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara de peste 30 de ani se pregătește să obţină o victorie în acest scrutin şi al şaptelea mandat consecutiv.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este „pregătit” pentru negocieri privind conflictul din Ucraina cu omologul său american Donald Trump, deşi nici Moscova, nici Washingtonul nu au prezentat un calendar sau o agendă pentru această discuţie mult aşteptată, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a declarat că cererile Rusiei ca Ucraina sau alte state să nu fie acceptate în NATO sunt complet inacceptabile. Acesta a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei discuţii de tip panel desfăşurate la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform Ukrainska Pravda, citată de Mediafax.

UPDATE „El vrea să manipuleze dorinţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii de a obţine pacea”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat compatrioţilor. Potrivit preşedintelui ucrainean, Vladimir Putin, care şi-a lansat invazia masivă în Ucraina în februarie 2022, este de fapt pregătit să continue războiul şi să-i „manipuleze pe liderii internaţionali”.

UPDATE Ungaria a amânat, vineri, reînnoirea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei și a formulat o cerere ca Ucraina să redeschidă conductele și să permită gazului rusesc să tranziteze continentul, scrie Politico. Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat, într-un interviu pentru postul național de radio, că „Ungaria nu poate fi forțată să plătească prețul sancțiunilor în asemenea proporții. Acum, problema prelungirii sancțiunilor este pe ordinea de zi. Am tras frâna de mână și le-am cerut liderilor europeni să înțeleagă că așa nu se mai poate continua”.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a afirmat, vineri, că el și Donald Trump ar trebui să se întîlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina și prețurile la energie, subiecte invocate de către președintele american în primele cinci zile ale mandatului său. Putin a spus însă că nu pot exista discuții serioase de pace cu Ucraina până când Occidentul nu-l va determina pe președintele Volodimir Zelenski să anuleze decretul din 2022 prin care îi este interzis să negocieze cu liderul rus.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Familia Botgros intenționează să se mărească? Ce spun Corneliu și Angela despre apariția unui nou copil
/VIDEO/ Familia Botgros intenționează să se mărească? Ce spun Corneliu și Angela despre apariția unui nou copil
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ O mașină distrusă și un bărbat la spital. Accident violent în stânga Nistrului
/VIDEO/ O mașină distrusă și un bărbat la spital. Accident violent în stânga Nistrului

Manifestații de amploare în Germania, împotriva extremei-drepte. „AfD nu este o alternativă!”

missing
26 ianuarie 2025, ora 21:30

Manifestațiile contra partidului de extremă-dreapta AfD au adunat, sâmbătă, zeci de mii de persoane în Germania pentru un apel la stăvilirea acestei formațiuni acuzată că amenință democrația, scrie AFP. Manifestațiile vin cu o lună înainte de alegerile parlamentare, notează Hotnews.

Cele mai mari proteste au avut loc la Berlin și Koln, cu 35.000, respectiv 20.000 de persoane, potrivit poliției, în timp ce organizatorii au estimat la 100.000 numărul manifestanților din capitala germană. În fața emblematicei porți Brandenburg, ei au format „o mare de lumină pentru democrație”, cu telefoanele lor mobile, astfel încât să formeze cuvântul „Rezistență”.

Mai multe organizații au chemat la proteste în circa 60 de orașe, cu patru săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 23 februarie.

AfD se clasează pe poziția a doua în intenția de vot, sondajele indicând un scor de 20%, în spatele conservatorilor de la CDU/CSU cu aproximativ 30%.

Mobilizarea s-a dovedit mai puternică decât era prevăzut, poliția estimând inițial o participare de numai 5.000 de persoane la Koln și 10.000 la Berlin. Sub sloganul „Punem stavilă!”, protestatarii au mărșăluit pașnic purtând pancarte pe care scria „Afară cu naziștii” sau „AfD nu este alternativă”, referire al numele partidului de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania”.

Sloganurile l-au vizat și pe șeful CDU Friedrich Merz, favorit pentru postul de cancelar, care susține o înăsprire radicală a politicii de imigrație, unii temându-se că va fi tentat să rupă „cordonul sanitar” al partidelor politice germane care refuză orice alianță cu AfD.

O manifestație a avut loc și la Aschaffenburg, în Bavaria, unde un atac ucigaș cu cuțitul, imputat unui imigrant afgan ilegal, a relansat dezbaterea despre imigrație.

Mii de persoane s-au mobilizat și la Halle unde copreședinta AfD Alice Weidel a ținut un discurs în timpul căruia a intervenit, prin videoconferință, și miliardarul american Elon Musk.

Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.