Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Moldova e avertizată de Rusia, iar Zelenski propune ajutor Tiraspolului și îl alertează pe Trump

25 ianuarie 2025, ora 23:34

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl „manipuleze” pe Donald Trump. Totodată, Zelenski le cere aliaţilor, într-o întâlnire cu Maia Sandu la Kiev, să caute un format de negocieri cu Rusia care să includă Ucraina. El se teme de un „decret de pace” al Moscovei și cere ca SUA, Rusia, UE şi Ucraina să discute despre un format de negocieri în acest sens, relatează AFP. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pentru presa de stat că este puţin probabil ca Rusia să ia parte la negocieri de pace în perioada următoare.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a lansat un avertisment în legătură cu încetarea sprijinului acordat Ucrainei. Acesta a afirmat că „Putin se pregăteşte” şi că „acest război ar putea deveni al nostru” în cazul în care sprijinul pentru Ucraina încetează. Între timp, Zelenski a declarat sâmbătă că SUA nu au oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce noul secretar de stat, Marco Rubio, a anunțat că va întrerupe acordarea ajutorului extern pentru 90 de zile, relatează The Independent.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să trimită personal la centrala termică moldovenească din Transnistria pentru a stabili operaţiuni folosind un alt tip de cărbune şi pentru a îmbunătăţi producţia de energie electrică, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit liderului de la Kiev, consultările relevante cu partea moldovenească au avut deja loc, „iar Tiraspolul ştie acest lucru”, scrie Mediafax.

UPDATE Ucraina a propus, sâmbătă, să trimită cărbune gratuit către centralele termice din Transnistria, relatează Agerpres. Propunerea vine în contextul în care populația regiunii separatiste pro-ruse din Republica Moldova este grav afectată de întreruperile de curent, după oprirea gazului rusesc. "Avem cărbune pe care îl putem să-l furnizăm Republicii Moldova, la Tiraspol. Dacă într-adevăr vor ca oamenii să aibă electricitate", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. Potrivit lui Zelenski, partea ucraineană este "gata să discute un preț mic sau chiar gratuit" cu autoritățile de la Tiraspol.

UPDATE În declarația lor comună, Zelenski și Sandu au condamnat și „activitățile subversive fără precedent și atacurile hibride” ale Rusiei împotriva Moldovei, amintind ingerința Kremlinului în alegerile prezidențiale de anul trecut și la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. „Aceste acțiuni demonstrează o intenție clară de a interveni sistematic în procesele democratice pentru a destabiliza regiunea și a submina stabilitatea în Europa”, se arată în declarație.

UPDATE „La Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski am reafirmat sprijinul puternic al Republicii Moldova pentru Ucraina. Curajul poporului ucrainean apără nu doar libertatea lor, ci și liniștea noastră. Am vorbit despre provocările comune și despre cum Rusia încearcă să ne șantajeze cu energia. Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți cu soluții ca să ne protejăm cetățenii, inclusiv pe cei din regiunea transnistreană, și să asigurăm lumină și căldură în casele fiecăruia”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat în cadrul unui interviu pentru ziarul italian Il Foglio, că este imposibil de stabilit numărul real al victimelor agresiunii ruse în Mariupol, dar Ucraina are informaţii despre peste 20.000 de persoane ucise, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat vineri Republica Moldova că foloseşte criza energetică pentru a „rezolva cu forţa problema transnistreană” şi a avertizat că Moscova „va răspunde în mod adecvat oricăror provocări” şi îi va proteja pe cetăţenii ruşi din Transnistria, precum şi contingentul militar rus din regiunea separatistă. Declaraţiile au venit în ziua în care, pentru prima dată de când au rămas fără gaz, locuitorii Transnistriei au fost scoşi în stradă în mai multe localităţi, cu steaguri ale Rusiei, pentru a protesta faţă de „blocada energetică” pe care le-ar impune-o Chişinăul. În replică, guvernul moldovean a spus că are încredere că planurile Kremlinului de a semăna haos în Republica Moldova vor eşua.

UPDATE Statele Unite iau în considerare utilizarea activelor ruse înghețate pentru achiziționarea de arme destinate Ucrainei, a declarat Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, într-un interviu acordat vineri, 24 ianuarie, Fox News.

UPDATE Toți copiii din orașul ucrainean Pokrovsk, aflat în prima linie a războiului, au fost evacuați sâmbătă. În localitate au rămas aproape 7.000 de civili, transmite Ukrinform. Se estimează că în întreaga comunitate vor rămâne aproximativ 10.000 de persoane, spune șeful administrației militare municipale, Serhiy Dobriak, conform Mediafax.

UPDATE Liderul de la Kremlin a reiterat faptul că războiul din Ucraina face parte dintr-un conflict mai amplu între Rusia şi Occident. În plus, el a afirmat şi că negocierile privind războiul pot fi purtate doar între SUA şi Rusia, fără implicarea directă a Ucrainei. Analiştii ISW constată faptul că, prin acest interviu, Putin a încercat să influenţeze şi elitele ruse care doresc ca războiul să se încheie.

UPDATE Cehia, Germania şi Polonia ar putea înfiinţa centre de întoarcere pentru a ajuta refugiaţii ucraineni să se întoarcă în patria lor. Potrivit publicaţiei online cehe Deník N şi European Pravda, Oleksii Chernyshov, viceprim-ministrul Ucrainei şi ministru pentru Uniunea Naţională, va discuta această iniţiativă în timpul vizitei sale în Cehia, săptămâna viitoare. Se preconizează că un centru de întoarcere va fi înfiinţat şi la Berlin, iar Ucraina a discutat deja despre proiect şi cu Polonia. Aceste centre vor sprijini refugiaţii ucraineni în procesul de întoarcere acasă, servind în acelaşi timp ca centre culturale şi comunitare. Potrivit Ministerului de Interne din Cehia, aproximativ 390.000 de ucraineni cu protecţie temporară trăiesc în prezent în ţară, potrivit Mediafax.

UPDATE Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale ţărilor membre în Marea Baltică, „monitorizează tot ceea ce se întâmplă” în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx, care participă la misiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Belaruşii sunt chemaţi la urme în alegeri prezidenţiale al căror rezultat este cunoscut dinainte. Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara de peste 30 de ani se pregătește să obţină o victorie în acest scrutin şi al şaptelea mandat consecutiv.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este „pregătit” pentru negocieri privind conflictul din Ucraina cu omologul său american Donald Trump, deşi nici Moscova, nici Washingtonul nu au prezentat un calendar sau o agendă pentru această discuţie mult aşteptată, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a declarat că cererile Rusiei ca Ucraina sau alte state să nu fie acceptate în NATO sunt complet inacceptabile. Acesta a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei discuţii de tip panel desfăşurate la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform Ukrainska Pravda, citată de Mediafax.

UPDATE „El vrea să manipuleze dorinţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii de a obţine pacea”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat compatrioţilor. Potrivit preşedintelui ucrainean, Vladimir Putin, care şi-a lansat invazia masivă în Ucraina în februarie 2022, este de fapt pregătit să continue războiul şi să-i „manipuleze pe liderii internaţionali”.

UPDATE Ungaria a amânat, vineri, reînnoirea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei și a formulat o cerere ca Ucraina să redeschidă conductele și să permită gazului rusesc să tranziteze continentul, scrie Politico. Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat, într-un interviu pentru postul național de radio, că „Ungaria nu poate fi forțată să plătească prețul sancțiunilor în asemenea proporții. Acum, problema prelungirii sancțiunilor este pe ordinea de zi. Am tras frâna de mână și le-am cerut liderilor europeni să înțeleagă că așa nu se mai poate continua”.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a afirmat, vineri, că el și Donald Trump ar trebui să se întîlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina și prețurile la energie, subiecte invocate de către președintele american în primele cinci zile ale mandatului său. Putin a spus însă că nu pot exista discuții serioase de pace cu Ucraina până când Occidentul nu-l va determina pe președintele Volodimir Zelenski să anuleze decretul din 2022 prin care îi este interzis să negocieze cu liderul rus.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 488: Trump vrea Gaza și Nobelul, iar Hamas vine cu o reacție. Rubio: „Să o facem frumoasă”

05 februarie 2025, ora 12:11

Preşedintele Donald Trump a declarat într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte. Propunerea a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, iar Hamas a venit cu o reacție negativă. 

Între timp, Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, iar Trump a declarat că merită Premiul Nobel pentru pace.

UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, transmite Agerpres. „Așa cum a spus POTUS (președintele SUA - n.r.), Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza frumoasă din nou. Ceea ce căutăm este o pace durabilă în regiune pentru toate popoarele”, a transmis pe platforma X Marco Rubio, care se află într-un turneu în America Centrală.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi campania din primul mandat de „presiune maximă” asupra Iranului, care include eforturi de a reduce exporturile sale de petrol la zero pentru a opri Teheranul să obţină o armă nucleară, relatează Reuters, citat de News.ro. „Cu mine, este foarte simplu: Iranul nu poate avea o armă nucleară”, a spus Trump. Întrebat cât de aproape este Teheranul de o armă, Trump a răspuns: „Sunt prea aproape”.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că distrugerile războiului din Ucraina au făcut ca oraşele să arate „la fel de rău ca în Gaza, şi chiar mai rău”, dar nu a oferit detalii despre ce fel de pace caută în războiul adus în această ţară de invazia Rusiei din urmă cu aproape trei ani, relatează The Associated Press, citat de News.ro. „Vorbim cu ruşii, vorbim cu conducerea ucraineană”, a spus Trump, fără a oferi detalii.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat marți că, deși crede că nu i se va acorda niciodată, merită Premiul Nobel pentru Pace, distincție pentru care a fost nominalizat în primul său mandat de președinte (2017-2021), transmite miercuri EFE, citat de Agerpres. „Nu îmi vor da niciodată un Premiu Nobel pentru Pace. Este păcat. Îl merit, dar nu mi-l vor da niciodată”, le-a declarat reporterilor președintele Donald Trump în Biroul Oval înainte de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Gruparea islamistă palestiniană Hamas a denunțat miercuri propunerile președintelui american Donald Trump, calificându-le drept „rasiste” și în linie cu poziția „extremei drepte israeliene”, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres. „Poporul (palestinian) care a rezistat la 15 luni (de război) în fața celei mai puternice mașinării militare și a celei mai criminale armate și care a zădărnicit încercarea de a fi strămutat, va rămâne atașat de pământul său și nu va accepta un astfel de plan, indiferent de costuri”, a reiterat purtătorul de cuvânt al Hamas, citat de EFE, care a făcut apel la comunitatea internațională să respingă declarațiile lui Trump și să sprijine dreptul palestinienilor la autodeterminare în fața ocupației israeliene.

UPDATE Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar fi dispus să aibă o întrevedere cu omologul său iranian pentru a încerca să convingă Iranul să renunțe la ceea ce Statele Unite consideră că sunt eforturile Teheranului de a dezvolta o armă nucleară, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

UPDATE Propunerea președintelui american a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, scrie AI Jazeera conform Digi24. Propunerea de a strămuta complet populația palestiniană a fost respinsă ferm de activiști, fiind considerată o încălcare gravă a drepturilor fundamentale și a legii internaționale. Deși Trump susținea deja evacuarea forțată a populației din Gaza, oficialul și-a dus ideea la un nou nivel. Criticii susțin că Donald Trump nu doar că promovează o epurare etnică în Gaza, ci și propune anexarea unui teritoriu prin forță, încălcând astfel Carta Națiunilor Unite. Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a respins comentariile lui Trump, afirmând că, dacă președintele SUA vrea într-adevăr pace în regiune, trebuie să lucreze pentru a pune capăt opresiunii palestinienilor. „Gaza aparține poporului palestinian, nu Statelor Unite, iar apelul președintelui Trump de a strămuta palestinienii din țara lor, fie temporar, fie permanent, este un non-început absolut”, a spus Nihad Awad, directorul executiv al CAIR, într-o declarație.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, relatează The Associated Press, conform News.ro. SUA vor prelua Fâşia Gaza şi vom face o treabă bună şi cu ea. O vom deţine şi vom fi responsabili pentru dezamorsarea tuturor bombelor periculoase neexplodate şi a altor arme de aici”, a precizat Trump. Oficialul a  spus că SUA vor depune, de asemenea, eforturi pentru dezvoltarea economică a zonei după ce va fi curăţată de clădirile distruse. „Văd aducând o mare stabilitate în acea parte a Orientului Mijlociu. Nu vreau să fiu drăguţ, nu vreau să mă dau băiat deştept, dar o Riviera a Orientului Mijlociu ar putea fi atât de magnifică”, a comentat Trump, părând să se lase purtat de instinctele sale de dezvoltator imobiliar.

video: yt/MSNBC

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 487: Netanyahu la Washington și Sa’ar la Chișinău. Când vor fi organizate alegeri în Siria
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 486: Atac letal în Siria, lovituri în Cisiordania și anchetă penală. Sa'ar vine la Chișinău
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.