Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski i-a transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen un mesaj în care acuză autoritățile de la Chișinău că ar împiedica implementarea sprijinului oferit de UE pentru sectorul energetic. Krasnoselski i-a solicitat lui von der Leyen să intervină personal în această situație.
„Stimata doamna von der Leyen, ... transnistria a primit cu sinceră recunoștință vestea despre alocarea unui grant umanitar pentru achiziționarea de gaze naturale, care să permită reluarea completă a funcționării sistemului nostru energetic la 1 februarie, oferind transnistrenilor căldură și energie electrică. Nu există obstacole tehnice în calea livrării. Rețelele transnistrene de gaz, electricitate și încălzire sunt pregătite să reia imediat operațiunile în totalitate. Obstacolul de netrecut în calea implementării pachetului de ajutoare de urgență pentru transnistria a fost lenevia oficialilor moldoveni, care din motive inexplicabile nu au organizat o ședință de comisie pe această temă.
Adică, comisia s-a întrunit astăzi, a luat anumite decizii, dar luarea în considerare a acestui subiect specific – transportul gazelor în transnistria în cadrul asistenței europene pentru depășirea crizei energetice – a fost amânată pentru o ședință separată, programată la finalul zilei de vineri, care în cele din urmă nu a avut loc. Și iar oamenii suferă.
Dragă Ursula von der Leyen. Vă rog să interveniți personal în situație, să influențați oficialii Republicii Moldova care împiedică implementarea proiectului umanitar european, să faceți tot posibilul pentru ca gazul mult așteptat, și odată cu acesta, lumina și căldura să ajungă în casele transnistrenilor pe 1 februarie”, este mesajul transmis de Vadim Krasnoselski Ursulei von der Leyen.
TV8.md amintește că Gazprom a oprit livrarea gazelor naturale către Moldovagaz de la 1 ianuarie 2025, deși există un contract valabil până în 2026, lăsând regiunea transnistreană fără gaze, căldură și apă caldă. De asemenea, energia electrică este întreruptă pe ore din cauza centralei de la Cuciurgan, care nu poate acoperi necesarul de energie.
Autoritățile de la Chișinău au propus soluții pentru a aduce gaze naturale în regiune, dar au fost respinse de Tiraspol. Uniunea Europeană a oferit un pachet de sprijin pentru asigurarea livrărilor de energie electrică și reducerea tarifelor pentru cetățeni. Acum, experții din domeniul energetic lucrează împreună pentru a găsi soluții legale de aprovizionare cu energie și gaze.