Fostul președinte al Germaniei, Horst Koehler, a murit la vârsta de 81 de ani. Acesta a ocupat funcția de președinte între 2004 și 2010. Anunțul a fost făcut de autoritățile germane.
„Horst Koehler a murit în această dimineață la Berlin, după o maladie scurtă și gravă, înconjurat de familie”, a transmis președinția germană.
Preşedintele Frank-Walter Steinmeier i-a adus un omagiu predecesorului său într-un mesaj adresat văduvei lui Koehler, Eva Luise Koehler. Steinmeier l-a descris pe Koehler drept „un noroc pentru ţara noastră. Nu putem decât să fim profund recunoscători că am putut să-l avem pe Horst Koehler drept al nouălea preşedinte al Republicii Federale Germane. El a avut foarte multe de oferit ţării acesteia”.
Ales la 23 mai 2004 şi confirmat în funcţie pentru un al doilea mandat cinci ani mai târziu, Koehler a demisionat pe neaşteptate la 31 mai 2010.
El a fost primul preşedinte care a preluat funcţia fără să aibă o afiliere politică. Koehler şi-a început cariera ca funcţionar public în Ministerul Economiei în 1976, după studii economice, ajungând la funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor în 1990.
Koehler a fost principalul negociator al Germaniei în perioada premergătoare Tratatului de la Maastricht din 1992, care a dus la crearea monedei euro. În 1993, el a trecut în sectorul privat, deţinând funcţia de preşedinte al asociaţiei puternicelor bănci de economii din Germania, fiind ulterior numit preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Londra. În 2000, a devenit director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Ales în funcția de președinte pentru prima dată în 2004, pentru a-l succeda pe Johannes Rau, Koehler a fost reales în 2009. Demisia sa, un an mai târziu, a fost un şoc şi este unică în istoria recentă a Germaniei. Aceasta a survenit după o remarcă într-un interviu radiodifuzat cu privire la participarea Germaniei la războiul din Afganistan, în care a legat desfăşurarea armatei germane de interesele economice ale ţării. El a fost criticat pentru această abordare, deşi a negat acuzaţia.
Rolul său în mașinațiunile de dizolvare a parlamentului în avantajul cancelarului de atunci, Gerhard Schroeder, în 2005, a fost considerat controversat la acea vreme.
Kohler a fost un susţinător fervent al Africii în timpul carierei sale politice şi a fost trimis special al ONU pentru Sahara de Vest între 2017 şi 2019. După demisia sa, Koehler s-a ţinut departe de politica internă, dar a condus un consiliu privind schimbările climatice.