Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1074: Gaz Tiraspolului, atac mortal și anunțul lui Trump! SUA: „Ucraina e dată înapoi cu 100 de ani”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1074: Gaz Tiraspolului, atac mortal și anunțul lui Trump! SUA: „Ucraina e dată înapoi cu 100 de ani”

01 februarie 2025, ora 20:23

Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, în 1 ianuarie, a anunțat compania, scrie Reuters. Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea, potrivit HotNews.

Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat la atacul masiv lansat de ruşi în noaptea de vineri spre sâmbătă, subliniind că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin din partea partenerilor. Liderul ucrainean a menționat că, în urma atacului cu drone şi rachete, în oraşul Poltava, trei persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite, inclusiv copii. În Poltava, ruşii au bombardat un bloc de apartamente cu mai multe etaje. Pagube au fost înregistrate şi în regiunile Zaporijjia, Odesa, Sumi, Harkiv, Hmelnițki și Kiev, scrie Rador.

UPDATE Președintele Donald Trump a declarat vineri seara că echipa sa s-a angajat deja în discuții „foarte serioase” cu Rusia şi a sugerat că el și Vladimir Putin ar putea face în curând „pași importanți” pentru a pune capăt conflictului. „Vom vorbi și cred că vom face poate ceva care va fi semnificativ”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval. „Vrem să punem capăt războiului. Războiul acela nu ar fi început dacă aș fi fost președinte”. Trump nu a clarificat cine din administrația sa a fost în contact cu Rusia, dar a insistat că discuțiile sunt deja în curs. Întrebat dacă a vorbit personal cu Putin, acesta a refuzat să răspundă direct: „Nu vreau să spun asta”. De la revenirea în funcție, Trump l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski, argumentând că ar fi trebuit să negocieze cu Putin pentru a preveni războiul, scrie Spotmedia.

UPDATE Forțele ruse au lansat rachete asupra centrului orașului port Odesa din sudul Ucrainei, un sit aflat în patrimoniu mondial UNESCO, deteriorând grav clădirile istorice și rănind șapte persoane vineri seara, au declarat oficialii locali. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a condamnat „atacul deliberat” care a subliniat încă o dată necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei. El a declarat că diplomații norvegieni s-au numărat printre cei „care s-au aflat în epicentrul loviturii” din cartierul istoric, potrivit HotNews.

UPDATE În timpul nopţii, dar şi sâmbătă dimineață, rușii au atacat Ucraina cu drone și rachete, lovituri fiind raportate în mai multe regiuni ale ţării. În oraşul Poltava, o rachetă a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje. Trei persoane au murit și 10 au fost rănite în atacul respectiv. De asemenea, rușii au atacat masiv cu drone Zaporijjia şi Harkiv. În regiunea Kiev, resturile din mijloace de atac aerian rusesc doborâte de armată au căzut și au provocat incendii, scrie Rador.

UPDATE În Olanda, companiile deținute de oligarhii ruși continuă să funcționeze în ciuda sancțiunilor, exploatând lacunele legale. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând site-ul rețelei de televiziune NOS. „Oligarhii ruși sancționați folosesc lacunele din legislația Olandei pentru a continua să facă afaceri”, se arată în raport. Oligarhii își declară companiile, în valoare de sute de milioane, drept „microîntreprinderi”. Acest lucru le permite să ascundă fluxurile financiare și să eludeze cerințele stricte de raportare, potrivit publicației, scrie Digi24.

UPDATE Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat vineri, 31 ianuarie 2025, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea Harvard din Statele Unite, că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din România.

UPDATE În cadrul inițiativei „Bring Kids Back Ukraina”, un frate și o soră care au locuit aproape întreaga lor viață în teritoriile ucrainene ocupate de ruși au fost returnați pe teritoriul controlat de Ucraina, scrie Digi24.

UPDATE Autorităţile ucrainene au informat cu privire la atacuri ruse în mai multe regiuni, între care două în est, sâmbătă dimineaţa, după ce au emis o alertă de atac aerian la nivel naţional, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora 7 dimineaţa. Forţele aeriene au avertizat cu privire la o „ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă”, scrie Spotmedia.

UPDATE Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat că a fost „necinstit” să se afirme că Ucraina este capabilă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Marco Rubio spune că decizia lui Putin de a distruge și invada o țară întreagă „a fost teribilă”. Totodată, „necinstea care a existat este că am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă nu doar să învingă Rusia, ci să o distrugă, să o împingă înapoi la cum arăta lumea în 2012 sau 2014, înainte ca ruşii să ia Crimeea şi altele asemenea”, a mai declarat acesta, scrie sursa citată. Conform secretarului de stat, „Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani”.

UPDATE Forțele ruse par să dezvolte și să implementeze o metodă de înaintare care vizează încercuirea lentă a orașelor și localităților de pe linia frontului, într-un ritm pe care trupele ruse îl pot susține până la finalizarea operațiunii, potrivit analiștilor militari de la ISW. Comandamentul militar rus a demonstrat că este dispus să se angajeze în operațiuni care pot dura între șase și nouă luni pentru a fi finalizate. Comandanții ruși operează probabil sub presupunerea sau cu certitudinea că președintele Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina în viitorul apropiat. Această metodă ofensivă determină manevre lente pe câmpul de luptă, iar aceste încercuiri necesită planificare riguroasă, resurse umane semnificative și echipamente adecvate, scrie Spotmedia.

UPDATE Soldații nord-coreeni care luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei în regiunea Kursk au dispărut de pe linia frontului după ce au suferit pierderi semnificative, relatează New York Times, citând oficiali ucraineni și americani. Deplasați în noiembrie pentru a sprijini eforturile Rusiei de a recupera teritorii în interiorul propriilor granițe, numărul celor 11.000 de soldați nord-coreeni inițiali a fost redus aproape la jumătate în doar trei luni, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind „divulgarea informațiilor care constituie secret de stat”, după publicarea unui articol de către ziarul Ukrainska Pravda. Articolul respectiv a menționat declarațiile șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a anunțat SBU, relatează chiar Ukrainska Pravda.

UPDATE Liderii europeni vor discuta la Bruxelles, luni, într-un summit informal, despre urgenţa asumării unei mai mari autonomii europene în materie de Apărare şi a dezvoltării unor capacităţi militare în faţa ameninţărilor Rusiei, precum şi despre relaţiile cu SUA sub noua administraţie a lui Donald Trump, care le cere membrilor europeni ai NATO să-şi crească bugetele militare la 5% din PIB, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

UPDATE Compania de inteligență artificială Safe Pro Group a semnat un acord pe mai mulți ani cu compania agricolă ucraineană Nibulon pentru a folosi drone cu AI pentru detectarea minelor de pe terenurile agricole. Ministerul Economiei estimează că peste 139.300 kmp de teren sunt potențial contaminați cu explozibili, eforturile de degajare fiind estimate să dureze peste un deceniu și să coste 35 de miliarde de dolari. Parteneriatul va folosi platforma SpotlightAI de la Safe Pro, găzduită pe Amazon Web Services, pentru a studia mai eficient terenurile agricole afectate. Abandonarea terenurilor agricole din cauza războiului a dus deja la pierderi de 2 miliarde de dolari, scrie Kiev Independent, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene pentru sisteme fără pilot (USF) au raportat că apărătorii ucraineni au folosit o dezvoltare unică - o dronă capabilă să transporte o bombă aeriană de 250 kg și să acopere până la 2.000 km, având și capacitatea de a zbura înapoi, scrie Digi24.

UPDATE Un incendiu la bordul unei nave de spionaj rusești în largul coastei siriene a subliniat starea precară a marinei ruse, în timp ce poziția flotei militare a Moscovei în Mediterana este în pericol, spun analiștii și serviciile de securitate occidentale, citate de The Guardian. Nava Kildin, construită în urmă cu 55 de ani, a început să aibă probleme în largul coastei siriene joia trecută, când au putut fi văzute flăcări și fum negru gros la bord, iar echipajul a ridicat două bile negre pe catarg, semnalizând că nu mai deține controlul asupra navei, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1073: Dinți de dragon lângă Transnistria, AT4 și foc în Rusia! Eurodeputat: „Moldova e pe linia frontului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1072: Alertă extremă și atac mortal! ISW: Putin creează condiţii pentru a încălca orice acord de pace
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”
/VIDEO/ Pericolele inteligenței artificiale: Cum este afectată inteligența logică și cea emoțională de ChatGPT
/VIDEO/ Pericolele inteligenței artificiale: Cum este afectată inteligența logică și cea emoțională de ChatGPT
/VIDEO/ Dezastru pe traseul Chișinău-Vulcănești: Un minor a urcat la volan și a ajuns într-un camion. Momentul accidentului
/VIDEO/ Dezastru pe traseul Chișinău-Vulcănești: Un minor a urcat la volan și a ajuns într-un camion. Momentul accidentului

/VIDEO/ Festival cu inteligență artificială în China: Oamenii au dat mâna cu roboții și le-au adresat întrebări

missing
01 februarie 2025, ora 22:30

Cei mai tari roboți din lume sunt chinezi. Asta au încercat să demonstreze organizatorii unui târg din Beijing, unde cele mai performante mașinării au fost îmbrăcate în haine tradiționale chinezești. Vizitatorii au dat mâna și au adresat întrebări roboților care tot mai mult se identifică cu oamenii.

Dacă la acest stand, oamenii au putut admira o dansatoare robot, la următorul, vizitatorii au stat de vorbă cu zeu chinez al bogăției. Și dacă adulții testau inteligența, atunci copiii erau tentați de un cățel robot care răspunde la atingere.

Oamenii au urmărit și un meci de fotbal jucat tot de roboți.

„Am ales fotbalul nu din întâmplare. Fotbalul este o activitate pe care o știe întreaga lume. Așadar, folosirea roboților pentru a juca fotbal poate fi mai atrăgătoare. De asemenea, fotbalul testează și capacitatea roboților noștri de a se mișca, de a merge și de a rezista la cădere. Nu știu dacă tocmai ați văzut roboții noștri jucând fotbal pe teren și ciocnindu-se unii de alții Ca punct de plecare, ne întărim roboții în acest sens jucând în mod constant fotbal și testându-le pentru a le spori puterea”, a menționat inginerul de dezvoltare software, Cheng Cheng.

Târgul inteligenței artificiale organizat la Beijing, China a adunat milioane de vizitatori, printre care și tineri profesioniști din domeniul IT care au rămas impresionați de roboții, unii care practic nici nu se deosebeau de om.

„Obișnuiam să cred că roboții sunt un lucru foarte îndepărtat, dar acest târg de tehnologie mi-a dat o impresie profundă despre farmecul roboților. Mulți dintre ei pot face orice. De exemplu, această bucată de caligrafie în mâna mea, care a fost scrisă de un robot și pe care nici măcar eu nu pot să o scriu. Sunt multe alte lucruri pe care ei le pot face și cred că societatea progresează foarte repede”, a subliniat profesionistul IT, Bai Song.

„Dacă roboții vor apărea vreodată, mi-ar plăcea să am un robot care mi-ar putea face toate treburile pentru mine. Asta mi-ar elibera mult timp pentru a face ceea ce vreau să fac”.

Târgul inteligenței artificiale de la Beijing este la prima ediție și a adunat într-un loc circa 70 de companii IT. 

Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Pericolele inteligenței artificiale: Cum este afectată inteligența logică și cea emoțională de ChatGPT
/VIDEO/ Pericolele inteligenței artificiale: Cum este afectată inteligența logică și cea emoțională de ChatGPT
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.