Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, în 1 ianuarie, a anunțat compania, scrie Reuters. Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea, potrivit HotNews.
Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat la atacul masiv lansat de ruşi în noaptea de vineri spre sâmbătă, subliniind că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin din partea partenerilor. Liderul ucrainean a menționat că, în urma atacului cu drone şi rachete, în oraşul Poltava, trei persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite, inclusiv copii. În Poltava, ruşii au bombardat un bloc de apartamente cu mai multe etaje. Pagube au fost înregistrate şi în regiunile Zaporijjia, Odesa, Sumi, Harkiv, Hmelnițki și Kiev, scrie Rador.
UPDATE Președintele Donald Trump a declarat vineri seara că echipa sa s-a angajat deja în discuții „foarte serioase” cu Rusia şi a sugerat că el și Vladimir Putin ar putea face în curând „pași importanți” pentru a pune capăt conflictului. „Vom vorbi și cred că vom face poate ceva care va fi semnificativ”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval. „Vrem să punem capăt războiului. Războiul acela nu ar fi început dacă aș fi fost președinte”. Trump nu a clarificat cine din administrația sa a fost în contact cu Rusia, dar a insistat că discuțiile sunt deja în curs. Întrebat dacă a vorbit personal cu Putin, acesta a refuzat să răspundă direct: „Nu vreau să spun asta”. De la revenirea în funcție, Trump l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski, argumentând că ar fi trebuit să negocieze cu Putin pentru a preveni războiul, scrie Spotmedia.
UPDATE Forțele ruse au lansat rachete asupra centrului orașului port Odesa din sudul Ucrainei, un sit aflat în patrimoniu mondial UNESCO, deteriorând grav clădirile istorice și rănind șapte persoane vineri seara, au declarat oficialii locali. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a condamnat „atacul deliberat” care a subliniat încă o dată necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei. El a declarat că diplomații norvegieni s-au numărat printre cei „care s-au aflat în epicentrul loviturii” din cartierul istoric, potrivit HotNews.
UPDATE În timpul nopţii, dar şi sâmbătă dimineață, rușii au atacat Ucraina cu drone și rachete, lovituri fiind raportate în mai multe regiuni ale ţării. În oraşul Poltava, o rachetă a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje. Trei persoane au murit și 10 au fost rănite în atacul respectiv. De asemenea, rușii au atacat masiv cu drone Zaporijjia şi Harkiv. În regiunea Kiev, resturile din mijloace de atac aerian rusesc doborâte de armată au căzut și au provocat incendii, scrie Rador.
UPDATE În Olanda, companiile deținute de oligarhii ruși continuă să funcționeze în ciuda sancțiunilor, exploatând lacunele legale. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând site-ul rețelei de televiziune NOS. „Oligarhii ruși sancționați folosesc lacunele din legislația Olandei pentru a continua să facă afaceri”, se arată în raport. Oligarhii își declară companiile, în valoare de sute de milioane, drept „microîntreprinderi”. Acest lucru le permite să ascundă fluxurile financiare și să eludeze cerințele stricte de raportare, potrivit publicației, scrie Digi24.
UPDATE Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat vineri, 31 ianuarie 2025, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea Harvard din Statele Unite, că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din România.
UPDATE În cadrul inițiativei „Bring Kids Back Ukraina”, un frate și o soră care au locuit aproape întreaga lor viață în teritoriile ucrainene ocupate de ruși au fost returnați pe teritoriul controlat de Ucraina, scrie Digi24.
UPDATE Autorităţile ucrainene au informat cu privire la atacuri ruse în mai multe regiuni, între care două în est, sâmbătă dimineaţa, după ce au emis o alertă de atac aerian la nivel naţional, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora 7 dimineaţa. Forţele aeriene au avertizat cu privire la o „ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă”, scrie Spotmedia.
UPDATE Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat că a fost „necinstit” să se afirme că Ucraina este capabilă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Marco Rubio spune că decizia lui Putin de a distruge și invada o țară întreagă „a fost teribilă”. Totodată, „necinstea care a existat este că am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă nu doar să învingă Rusia, ci să o distrugă, să o împingă înapoi la cum arăta lumea în 2012 sau 2014, înainte ca ruşii să ia Crimeea şi altele asemenea”, a mai declarat acesta, scrie sursa citată. Conform secretarului de stat, „Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani”.
UPDATE Forțele ruse par să dezvolte și să implementeze o metodă de înaintare care vizează încercuirea lentă a orașelor și localităților de pe linia frontului, într-un ritm pe care trupele ruse îl pot susține până la finalizarea operațiunii, potrivit analiștilor militari de la ISW. Comandamentul militar rus a demonstrat că este dispus să se angajeze în operațiuni care pot dura între șase și nouă luni pentru a fi finalizate. Comandanții ruși operează probabil sub presupunerea sau cu certitudinea că președintele Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina în viitorul apropiat. Această metodă ofensivă determină manevre lente pe câmpul de luptă, iar aceste încercuiri necesită planificare riguroasă, resurse umane semnificative și echipamente adecvate, scrie Spotmedia.
UPDATE Soldații nord-coreeni care luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei în regiunea Kursk au dispărut de pe linia frontului după ce au suferit pierderi semnificative, relatează New York Times, citând oficiali ucraineni și americani. Deplasați în noiembrie pentru a sprijini eforturile Rusiei de a recupera teritorii în interiorul propriilor granițe, numărul celor 11.000 de soldați nord-coreeni inițiali a fost redus aproape la jumătate în doar trei luni, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, scrie Spotmedia.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind „divulgarea informațiilor care constituie secret de stat”, după publicarea unui articol de către ziarul Ukrainska Pravda. Articolul respectiv a menționat declarațiile șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a anunțat SBU, relatează chiar Ukrainska Pravda.
UPDATE Liderii europeni vor discuta la Bruxelles, luni, într-un summit informal, despre urgenţa asumării unei mai mari autonomii europene în materie de Apărare şi a dezvoltării unor capacităţi militare în faţa ameninţărilor Rusiei, precum şi despre relaţiile cu SUA sub noua administraţie a lui Donald Trump, care le cere membrilor europeni ai NATO să-şi crească bugetele militare la 5% din PIB, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
UPDATE Compania de inteligență artificială Safe Pro Group a semnat un acord pe mai mulți ani cu compania agricolă ucraineană Nibulon pentru a folosi drone cu AI pentru detectarea minelor de pe terenurile agricole. Ministerul Economiei estimează că peste 139.300 kmp de teren sunt potențial contaminați cu explozibili, eforturile de degajare fiind estimate să dureze peste un deceniu și să coste 35 de miliarde de dolari. Parteneriatul va folosi platforma SpotlightAI de la Safe Pro, găzduită pe Amazon Web Services, pentru a studia mai eficient terenurile agricole afectate. Abandonarea terenurilor agricole din cauza războiului a dus deja la pierderi de 2 miliarde de dolari, scrie Kiev Independent, potrivit Spotmedia.
UPDATE Forțele ucrainene pentru sisteme fără pilot (USF) au raportat că apărătorii ucraineni au folosit o dezvoltare unică - o dronă capabilă să transporte o bombă aeriană de 250 kg și să acopere până la 2.000 km, având și capacitatea de a zbura înapoi, scrie Digi24.
UPDATE Un incendiu la bordul unei nave de spionaj rusești în largul coastei siriene a subliniat starea precară a marinei ruse, în timp ce poziția flotei militare a Moscovei în Mediterana este în pericol, spun analiștii și serviciile de securitate occidentale, citate de The Guardian. Nava Kildin, construită în urmă cu 55 de ani, a început să aibă probleme în largul coastei siriene joia trecută, când au putut fi văzute flăcări și fum negru gros la bord, iar echipajul a ridicat două bile negre pe catarg, semnalizând că nu mai deține controlul asupra navei, scrie HotNews.