Criza legată de aprovizionarea regiunii cu gaze naturale a demonstrat că Republica Moldova trebuie să continue să investească în independența sa energetică. Opinia a fost exprimată de politologul Angela Colațchi la „Новая неделя” de la TV8. Colațchi a subliniat că vreme îndelungată nimeni nu a făcut pași concreți în această direcție, motiv pentru care țara noastră a ajuns să se confrunte cu astfel de situații delicate.
Politologul crede că în urma crizei energetice, la soluționarea căreia au intervenit Chișinăul și Uniunea Europeană, cele două maluri ale Nistrului au reușit să se apropie.
„Situația aceasta nefericită a avut și un rol pozitiv. Criza aceasta ne-a arătat punctele slabe și la ce trebuie să fim atenți. Este foarte important să demonstrăm că putem fi constructivi și să gestionăm situația. Autorităților le-a reușit acest lucru. Dacă asta va fi sustenabil pe termen lung, e devreme de spus. Cert e acum că avem lumină, avem căldură în case, la fel ca și pe malul stâng.
Acum trebuie să ne gândim cum să ne asigurăm independența energetică și să o facem la modul serios, nu din inerție”, a subliniat Angela Colațchi.
Și Ilia Trombițchi, deputat în primul Parlament, consideră că această criză energetică a apropiat cele două maluri ale Nistrului, iar politologul Ian Lisnevschi a declarat de cealaltă parte că autoritățile ar fi putut acționa mai rapid în vederea soluționării crizei energetice.
Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență Republicii Moldova în valoare de 30 de milioane de euro. Din 20 de milioane, Energocom cumpără gaze în fiecare zi pentru aprovizionarea regiunii transnistrene, inclusiv a Centralei de la Cuciurgan care produce energie. Celelalte zece milioane vor fi utilizate pentru procurarea energiei electrice de la bursă pentru malul drept.